PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Isabelle Adjani

Actrița Isabelle Adjani s-a născut la 27 iunie 1955, la Gennevilliers, Hauts-de-Seine, o suburbie a Parisului. Tatăl era de orgine algeriană, iar mama de origine germană. De mică a învățat foarte bine limba germană. După ce a câștigat un concurs de recitare la școală, a început să joace într-un teatru amator până la vârsta de 12 ani.
Și-a făcut debutul cinematografic în filmul 'Le Petit Bougnat' (1970). În 1973, Isabelle Adjani a interpretat rolul lui Agnes din 'L'École des femmes' de Moliere. Ulterior, în 1974, a apărut în pelicula 'La Gifle', alături de Lino Ventura și Annie Girardot.
Pierre Niney şi Isabelle Adjani în filmul Mascarada (2022).
În anul 1975, a fost distribuită de François Truffaut în pelicula 'The Story of Adele H', un film care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal și o nominalizare la Premiile Cesar, potrivit imdb.com. În 1976 a evoluat în filmul lui Roman Polanski, 'The Tenant', în 1979 - în filmul lui Werner Herzog, 'Nosferatu the Vampyre', iar în 1982 - în cel al lui Carlos Saura, 'Antonieta'. A avut roluri apreciate de public în comedii, precum 'Tout feu, tout flamme' (1982), în producția 'The Brontë Sisters' (1979) sau în thrillere, cum ar fi 'Mortelle randonnée' (1983).
În 1989, juriul Festivalului internațional de film de la Berlin i-a acordat premiul Ursul de Argint, pentru rolul din 'Camille Claudel', potrivit sursei menționate. Deține recordul de cinci premii Cesar pentru peliculele 'Possession' (1981), 'One Deadly Summer' (1983), 'Camille Claudel' (1988), 'Queen Margot' (1994), 'La journée de la jupe' (2008). De asemenea, a câștigat cel mai important premiu de la Cannes, în 1981, pentru rolurile din 'Quartet' și 'Possessions'. În 1984 primește premiul Cesar pentru rolul interpretat în 'L'été meurtrier'. În 1995, primește aceeași distincție pentru cel mai bun rol principal feminin în filmul 'La Reine Margot'.
Daniel Auteuil şi Isabelle Adjani ăn filmul Queen Margot (1994).
Urmează rolurile din 'Diabolique' (1996), peliculă în care joacă alături de Sharon Stone, 'Ishtar' (1997), 'Paparazzi' (1998), 'Adolphe' (2002), 'Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran' (2003), 'Figaro' (2008), 'Mammuth' (2010), 'Aïcha' (2011), 'David et Madame Hansen' (2012), 'Ishkq in Paris' (2013), 'Sous les jupes des filles' (2014), 'Carole Matthieu' (2016), 'Call My Agent' (2017), 'The World Is Yours' (2018), 'Capitaine Marleau' (2018).
În anul 2018, a filmat pentru prima dată în Algeria, țara natală a tatălui său, un rol al unei algerience, pentru lungmetrajul 'Soeurs', realizat de Yamina Benguigui. Filmările au debutat în octombrie, au durat 11 săptămâni și au avut loc la Alger, Oran și Constantine, apoi la Paris și în nordul Franței, preciza la acea dată cotidianul Le Parisien. Pelicula prezintă povestea a trei surori - interpretate de Isabelle Adjani, Rachida Brakni și Maiwenn - iar 'una dintre ele (interpretată de Isabelle Adjani) decide să povestească într-o producție de teatru viața tatălui lor muribund'. Aceasta a fost prima producție cinematografică în care Isabelle Adjani a jucat alături de Rachida Brakni, vedeta de cinema jucând deja alături de Maiwenn în pelicula 'L'ete meurtier' din 1983. Lungmetrajul 'Soeurs', realizat de Yamina Benguigui, a apărut în anul 2020.
Isabelle Adjani şi Gérard Depardieu în filmul Mammuth (2010).
Isabelle Adjani a mai jucat în peliculele: 'Mascarade' (2022), 'Adieu Vinlyle' (2023), 'The Perfect Couple' (2024), 'Natacha (presque) hôtesse de l'air' (2025).
În decembrie 2023, Isabelle Adjani a fost condamnată la Paris, în absență, la doi ani de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi în valoare de 250.000 de euro pentru evaziune fiscală și spălare de bani, transmitea AFP. Isabelle Adjani a fost găsită vinovată pentru că și-a stabilit în mod fictiv domiciliul în Portugalia între 2016 și 2017, dar și pentru disimularea unei donații în valoare de două milioane de euro, sub forma unui împrumut și transferarea a 120.000 de euro prin intermediul unui cont american nedeclarat.
În iunie 2024, Isabelle Adjani a venit în România la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu -FITS (21-30 iunie). Actrița a apărut într-un rol de excepție, la 26 iunie, în spectacolul 'Freamătul sufletului', care a avut loc la Filarmonica de Stat din Sibiu. La această ediție a FITS au mai participat numeroase personalității mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, Mikhail Baryshnikov și Jan Fabre, dar și Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciați autori, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu