Energia nucleară în Uniunea Europeană (scurtă prezentare)

În spaţiul Uniunii Europene funcţionează 103 reactoare de energie nucleară (103 GWe), operaţionalizate în 13 state din cele 27 ale Uniunii Europene care sunt responsabile de circa un sfert din electricitatea generată în întreaga Uniune Europeană. Peste jumătate din electricitatea nucleară a Uniunii Europene este produsă în Franţa.
Energia nucleară în Uniunea Europeană este guvernată, în mare măsură, de prevederile Tratatului Euratom, care este unul dintre tratatele fondatoare care au pus bazele Uniunii Europene. Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt, de principiu, parte ale Tratatului Euratom.
Comunitatea pentru Energie Atomică (EURATOM) a fost înfiinţată în martie 1957 şi este asociată Tratatelor de la Roma în 1958 de a forma o piaţă comună pentru dezvoltarea în scopuri paşnice a energiei atomice. Iniţial, a reunit Belgia, Franţa, Germania Federală, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos, într-o perioadă în care securitatea energetică a reprezentat o îngrijorare comună pe bătrânul continent. Tratatul Euratom a anticipat deţinerea în comun de către Uniunea Europeană a materialelor nucleare. A reprezentat, deopotrivă, o contrapondere politică a dominaţiei SUA şi a mijloacelor de cooperare cu Statele Unite prin furnizarea instrumentelor de siguranţă privind folosirea paşnică a energiei nucleare, reprezentând baza pentru primul sistem multilateral de măsuri de siguranţă, potrivit https://www.world-nuclear.org/.
Tratatul Euratom furnizează cadrul legal stabil care încurajează creşterea şi dezvoltarea industriei nucleare în timp ce consolidează securitatea furnizării cu energie şi a siguranţei centralei nucleare. Euratom a semnat acorduri de cooperare bilaterale pentru facilitarea comerţului cu partenerii majori externi şi a îndeplinit un rol semnificativ în actualizarea centralelor nucleare în Ucraina. Operaţionalizează, de asemenea, un sistem extins regional de garanţii proiectat să asigure materiale considerate pentru utilizare paşnică şi care nu sunt distribuite pentru utilizarea în scopuri militare. Astăzi, agenţia Euratom este parte, în calitate de membru, al Forumului internaţional Generation IV şi consorţiului ITER de construire a unui reactor de fuziune. Este independentă de controlul Parlamentului European, care constituie un punct major de contestare a acestui fapt. Tratatul Euratom cere Comisiei Europene să transmită periodic un program ilustrativ nuclear, bazat pe date de la statele membre.
Foto: (c) FRIEDEMANN VOGEL/EPA
Construcţia de centrale nucleare este în prezent derulată în trei state membre ale Uniunii Europene - Finlanda, Franţa, Slovacia. Aceste proiecte de construcţii au înregistrat întârzieri şi costuri suplimentare. Noi unităţi urmează să fie puse în funcţiune înainte de 2030. Energia nucleară, pe termen lung, la nivelul Uniunii Europene este interconectată la aceste proiecte.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de energie din lume, importând 60% din necesarul său de energie, la un cost anual aproximativ care depăşeşte de obicei 350 de miliarde de euro. Directiva privind eficienţa energetică din 2012 stabilise un set de măsuri de angajare pentru sprijinirea Uniunii să atingă o eficienţă energetică de 20% până în 2020. În cadrul acestei directive, tuturor statelor Uniunii Europene li se cere să folosească energia mai eficient în toate stadiile lanţului energetic, de la producţie la consumatorul final. În decembrie 2018, o directivă revizuită a intrat în vigoare cerând o ţintă de eficienţă de cel puţin 32,5% pentru 2030.
În 2019, în Uniunea Europeană, 25% din electricitatea produsă provenea din energia nucleară, 46% din combustibilii fosili şi biomasă, iar 29% din energii regenerabile. Energia electrică generată de ramura hidrocentralelor şi alte surse regenerabile pentru anul 2030 este de circa 46-50% din totalul energiei electrice. În februarie 2015, Comisia Europeană a publicat Strategia cadru pentru o Uniune energetică rezilientă, listând acţiunile cheie pentru atingerea priorităţilor.
Potrivit asociaţiei industriei Foratom, politica energetică a Uniunii Europene trebuie să fie construită pe trei piloni de sustenabilitate, competitivitate şi securitate a furnizării, în care energia nucleară, ca o sursă energetică competitivă şi sigură, va continua să contribuie.
În ianuarie 2014, Comisia Europeană a publicat Cadrul 2030 pentru climă şi politici energetice, inclusiv o propunere legislativă pentru sistemul emisiilor (ETS) care să stabilească o rezervă de stabilitate a pieţei, codificată MSR, care a intrat în funcţiune în ianuarie 2019, potrivit https://www.world-nuclear.org/.
În ceea ce priveşte electricitatea generată la nivel naţional de energia nucleară, în anul 2019, Franţa ocupa primul loc, la nivelul Uniunii, cu 70,6 %, urmată de Slovacia cu 53,9% şi Ungaria cu 49,2%, potrivit https://www.euronuclear.org/.
Foto: (c) Jean-Francois Badias/EPA
Franţa are 56 de centrale nucleare şi una în construcţie, Germania are opt centrale nucleare, Spania are 7, Belgia are 7, Suedia are 6 reactoare nucleare operabile, Republica Cehă (6), Slovacia are 4 centrale nucleare şi 2 în construcţie, Finlanda are 4 centrale nucleare şi una în construcţie, Romania şi Bulgaria câte 2 centrale nucleare şi Ţările de Jos o centrală nucleară, conform https://www.euronuclear.org/.
În 2020, Belgia a produs prin cele 7 reactoare operabile 32,8 TWh, Bulgaria 15,9 TWh, Republica Cehă 28,4 TWh, Finlanda 22,4 TWh, Franţa a realizat 338,7 TWh, Germania a obţinut electricitate de 60,9 TWh, Ungaria a produs 15,2 TWh, Ţările de Jos 3,9 TWh, România 10,6 TWh, Slovacia 14,4 TWh, Slovenia 6, Spania 55,8 TWh, şi Suedia 47,4 TWh, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Nucleară Mondială - https://www.world-nuclear.org/. În total, la nivelul Uniunii Europene a fost produsă, în 2020, o cantitate de energie din sursă nucleară de 652,4 TWh. Cele aflate în construcţie, din Finlanda, Franţa şi Slovacia au produs, în ianuarie 2022, o cantitate de energie de 4312 MWe. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit