JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 1984 - Sarajevo (Iugoslavia)

Cea de-a XIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat la Sarajevo, între zilele de 8 şi 19 februarie 1984, potrivit olympics.com. După Moscova, care a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 1980, Sarajevo a fost al doilea oraş dintr-o ţară din estul Europei care a organizat Jocurile Olimpice, de data aceasta de iarnă.
Această ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost prima care s-a desfăşurat sub preşedinţia marchizului Juan Antonio Samaranch, potrivit site-ului COSR.
Alegerea oraşului iugoslav de către Comitetul Internaţional Olimpic a surprins multă lume, având în vedere faptul că Sarajevo a intrat în competiţie cu Sapporo (Japonia) şi Stockholm (Suedia).
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Mika Spiljak, preşedintele RSF Iugoslavia.
Au participat 1.272 de sportivi, dintre care 274 femei, din 49 de ţări. S-a concurat la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj artistic şi viteză, sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică) şi 39 de probe (24 masculine, 13 feminine, două mixte), conform olympics.com.
Au participat pentru prima oară la Olimpiada de iarnă sportivi din Egipt, Insulele Virgine Britanice, Monaco, Porto Rico şi Senegal. O probă nou introdusă în programul olimpic a fost 20 km feminin (schi fond). Schiul pentru persoanele cu handicap a debutat ca sport demonstrativ, precizează COSR.
Din punct de vedere mediatic, olimpiada a fost un mare succes: 7.393 de ziarişti acreditaţi, pentru prima oară mai mulţi decât sportivi, 59 de televiziuni, două miliarde de telespectatori, inclusiv din Africa.
"Jocurile Olimpice de la Sarajevo au fost cele mai bine organizate din istoria întrecerilor olimpice de iarnă", declara Juan Antonio Saramanch, la festivitatea de închidere a Jocurilor, conform lucrării "România la Jocurile Olimpice" de Maria Bucur-Ionescu (Bucureşti, Ed. Sport-Turism, 1986).
A intrat în istorie cuplul de patinatori britanici Jayne Torvill - Christopher Dean, care la proba de dans au obţinut nu mai puţin de nouă note maxime şi medalia de aur, într-un program în care muzica ("Bolero" de Ravel) şi sportul s-au împletit excepţional.
La Sarajevo a debutat în competiţia olimpică o altă stea a patinajului artistic, Katarina Witt, care a cucerit aurul în dauna campioanei mondiale Rosalynn Summers (SUA).
Eroina întrecerilor a fost finlandeza Marja-Liisa Kirvesniemi-Hamalainen, câştigătoare a trei medalii de aur şi una de bronz la schi fond. URSS a recâştigat titlul olimpic la hochei, egalând Canada la palmaresul medaliilor de aur la această disciplină (şase).
Americanii Phil şi Steve Mahre au ocupat prima, respectiv a doua poziţie pe podiumul de la proba de slalom.
La slalom uriaş, reprezentantul ţării gazdă, Jure Franko, a cucerit medalia de argint, aducând Iugoslaviei prima medalie la Jocurile Olimpice de iarnă.
Republica Democrată Germană a cucerit cele mai multe medalii de aur, în număr de 9, urmată de URSS, cu 6 titluri olimpice. Finlanda, Suedia şi SUA au obţinut, fiecare, 4 medalii de aur.
Cele mai multe medalii, în număr de 25, au fost câştigate de delegaţia sovietică, apoi de cea est-germană (24 de medalii) şi de cea finlandeză (13 medalii).
România a fost reprezentată de 19 sportivi (fără a participa echipa de hochei), dintre care 3 femei, la cinci sporturi (sanie, biatlon, patinaj viteza, schi alpin şi bob) şi 19 probe (14 masculine şi cinci feminine). Cel mai bun loc (şapte) a revenit echipajului de bob-4 persoane, format din Dorin Degan, Gheorghe Lixandru, Costel Petrariu, Cornel Popescu.
Rezultatele românilor, potrivit lucrării "România la Jocurile Olimpice":
- locul 7 - bob-4: Dorin Degan, Gheorghe Lixandru, Costel Petrariu, Cornel Popescu
- locul 11 - sanie-2: Ioan Apostol, Laurenţiu Bălănoiu
- locul 13 - biatlon, ştafetă: Gheorghe Berdar, Imre Lestyan, Mihai Rădulescu, Vladimir Todaşcă
- locul 14 - sanie: Gabriela Haja
- locul 18 - bob-2: Ion Duminicel, Costel Petrariu
- locul 19 - patinaj viteză, 5.000 m: Tibor Kopacz
- locul 22 - patinaj viteză, 1.500 m: Tibor Kopacz
- locul 23 - bob-2: Dorin Dogan, Cornel Popescu
- locul 24 - patinaj viteză 10.000 m: Tibor Kopacz
- locul 25 - patinaj viteză 500 m: Dezideriu Jenei
- locul 32 - schi fond, 5 km: Livia Reit
- locul 34 - patinaj viteză 1.000 m: Dezideriu Jenei
- locul 35 - schi alpin, slalom uriaş: Liliana Ichim
- locul 41 - schi alpin, slalom uriaş: Zolt Balazs
- locul 41 - biatlon, 10 km: Gheorghe Berdar
- locul 42 - schi fond, 10 km: Livia Reit
- locul 43 - biatlon, 20 km: Imre Lestyan
- locul 45 - schi alpin, slalom uriaş: Mihai M. Bîră
- locul 48 - biatlon, 10 km: Francisc Forika
- locul 49 - biatlon, 20 km: Mihai Rădulescu
- locul 50 - biatlon, 20 km: Vladimir Todaşcă
- locul 52 - biatlon, 10 km: Imre Lestyan.
AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto> olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )