Comunicat de presă - Asociația Artis din Iași
Asociația Artis din Iași anunță susținerea proiectului Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost'
Asociația Artis, prin festivalul Serile Filmului Românesc - unicul festival de film dedicat în întregime cinematografiei românești - anunță susținerea proiectului educațional Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost'.
Într-un context socio-cultural tot mai fragmentat, nevoia de dialog între generații devine mai importantă ca oricând. Proiectul 'Anul Nou care n-a fost' își propune să devină o punte de comunicare între tineri și adulți, între trecut și prezent, prin intermediul filmului românesc contemporan și al întâlnirilor față în față. Intrarea la evenimente este liberă.
Caravana va prezenta spectatorilor, începând cu sfârșitul lunii aprilie, o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori: scenografii Iulia și Victor Fulicea), proiecții speciale ale filmului, precum și dezbateri pe tema libertății.
Dezbaterile care vor însoți proiecțiile vor fi moderate de jurnalistul Andrei Giurgia (manager Asociația Artis) și vor aduce împreună o parte dintre actorii din distribuția filmului, alături de regizorul Bogdan Mureșanu, precum și invitați speciali - politologi, istorici, profesori, critici de film și alte voci marcante ale spațiului public. Publicul este invitat să participe activ la aceste dezbateri, care vor avea loc după proiecțiile filmului.
Andrei Giurgia, manager Asociația ARTIS și director Serile Filmului Românesc: 'Prin intermediul festivalului Serile Filmului Românesc și a celorlalte proiecte, Asociația Artis își asumă, an de an, misiunea de a aduce cinematografia românească mai aproape de oameni. Susținem Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' pentru că filmul este, dincolo de artă, un instrument puternic de educație, reflecție și conectare între generații. Într-o perioadă în care realitatea este adesea marcată de incertitudini și polarizare, considerăm esențial să deschidem spații de dialog și să oferim tinerilor, și nu numai, contexte reale în care pot înțelege mai profund istoria recentă și valorile democratice. Ne implicăm activ în acest demers pentru că ne pasă de felul în care se construiește viitorul - iar viitorul se scrie, pas cu pas, prin înțelegerea trecutului'.
Primul eveniment din Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va avea loc la Brașov, pe 24 aprilie, de la ora 18:30, la Centrul Cultural Apollonia - cinema MODERN. Invitați: regizorul Bogdan Mureșanu, actorul Gabriel Spahiu, criticul de film Irina Margareta Nistor, jurnalistul Petre Mihai Băcanu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER), cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS) și scriitorul Dan Iacob.
Pe 25 aprilie, Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' ajunge la Focșani. Publicul este invitat la Cinematograf 'Balada' de la ora 18:30, alături de regizorul Bogdan Mureșanu, jurnalistul Petre Mihai Băcanu, scriitorul Andrei Ursu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER) și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS).
Pe 26 aprilie, regizorul Bogdan Mureșanu va fi prezent la Fălticeni, împreună cu președintele IICCMER Daniel Șandru, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, actorul Ion Sapdaru, scriitorul Andrei Ursu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER) și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS). Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural 'Gr. V. Birlic'.
Casa de Cultură 'Platon Pardău' din Vatra Dornei găzduiește evenimentul de pe 27 aprilie, ce va începe la 18:30. Moderatorul Andrei Giurgia va discuta cu regizorul Bogdan Mureșanu, jurnalistul Mihai Cioată, istoricul Ciprian Vrânceanu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER) și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS).
Caravana Cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' este organizată împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Cu sprijinul: CPI Property Group, E.ON Energie România și Jidvei, în mai multe localități din România, în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Casa de Cultură a Studenților Brașov, Asociația Artis, Serile Filmului Românesc, Primăria Municipiului Focșani, Mountain Lake JBS, Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Asociația Fălticeni Cultural, Pensiunea Iristar, Primăria Vatra Dornei, Casa de Cultură Vatra Dornei, Visit Vatra Dornei, OMD, Țara Dornelor, Orion FM, Monitorul de Dorna, Agenția Națională a Zonei Montane, Hotel Belvedere.
Filmul 'Anul Nou care n-a fost' are în palmares 21 de premii internaționale și a fost nominalizat la European Film Awards categoria European Discovery 2024 - Prix FIPRESCI.
Este unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2024 și intră în cursa pentru Premiile Gopo cu 13 nominalizări, în categoriile: Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună regie - Bogdan Mureșanu; Cea mai bună actriță în rol principal - Nicoleta Hâncu; Cel mai bun actor în rol principal - Adrian Văncică, Cel mai bun scenariu - Bogdan Mureșanu, Cel mai bun film de debut, Cel mai bun actor în rol secundar - Iulian Postelnicu; Cel mai bun montaj: Vanja Kovacevic, Mircea Lăcătuș; Cea mai bună imagine: Boróka Biró, Tudor Platon; Cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye; Cele mai bune costume: Dana Anghel; Cele mai bune decoruri: Iulia Fulicea, Victor Fulicea; Cel mai bun machiaj, cea mai bună coafură: Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].