logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Prinţesa Caroline de Monaco

Image

Prinţesa Caroline a rămas departe de lumina reflectoarelor şi a vorbit rar cu presa, dar acţiunile filantropice şi eleganţa sa au ţinut întotdeauna locul cuvintelor. Responsabilitatea şi simţul datoriei au determinat-o să pună mereu, pe primul loc, asociaţiile sale umanitare, familia şi copiii, potrivit https://www.hellomonaco.com/.

Caroline Louise Margaret de Monaco s-a născut la 23 ianuarie 1957 şi este prima fiică a prinţului Rainer al III-lea (1923-2005) şi a prinţesei Grace de Monaco (1956-1982). Ea este sora mai mare a prinţului Albert al II-lea (n. 14 mart. 1958), suveran al Principatului (din 6 aprilie 2005) şi a prinţesei Stéphanie (n. 1 febr. 1965). Caroline de Monaco a fost, din 2005 şi până în decembrie 2014, când s-au născut nepoţii săi, copiii fratelui său, prinţesa Gabriella şi prinţul Jacques, moştenitoarea prezumtivă la tronul Principatului Monaco.

Şi-a luat Bacalaureatul francez în 1974 şi şi-a continuat studiile la Universitatea Sorbona din Paris, unde a primit o diplomă în filosofie (principal) şi psihologie şi biologie (secundar). Vorbeşte fluent în franceză, engleză, spaniolă, germană şi italiană. În timpul liber practică echitaţia, înotul şi schiul pe apă. În copilărie a luat lecţii de balet la Şcoala de dans "Marika Besobrasova" din Monte Carlo şi a studiat atât pianul cât şi flautul, potrivit https://palais.mc/.

 


La 21 de ani, prinţesa Caroline s-a căsătorit, pentru prima dată, cu bancherul francez Phillipe Junot. Peste 600 de invitaţi, între care staruri de la Hollywood, precum Ava Gardner, Cary Grant şi Frank Sinatra, au participat la ceremonia sclipitoare, desfăşurată în Grădina Regală, la 29 iunie 1978. Doi ani mai târziu, cuplul a divorţat.

La 31 decembrie 1983, prinţesa Caroline schimba jurămintele de nuntă cu omul de afaceri şi sportivul italian, Stefano Casiraghi. Au avut trei copii: Andrea Albert Pierre (n. 1984), Charlotte Marie Pomeline (n. 1986) şi Pierre Rainier Stefano (n. 1987). În octombrie 1990, Casiraghi murea într-un accident nautic.

Nouă ani mai târziu, la 23 ianuarie 1999, în cadrul unei ceremonii discrete, prinţesa Caroline devenea Alteţa Regală, prinţesa Caroline de Hanovra, în urma căsătoriei sale cu prinţul german Ernst August de Hanovra, duce de Brunswick. În 1999, s-a născut primul copil al cuplului, prinţesa Alexandra de Hanovra.

Prinţesa Caroline a fost numită, în 1979, de către părinţii săi, preşedintă a Comitetului Monegasc pentru Anul Internaţional al Copiilor. Empatia prinţesei faţă de tinerii cu nevoi şi aflaţi în dificultate a determinat-o să fondeze, în 1981, asociaţia "Jeune J'Ecoute", care a înfiinţat o "linie telefonică pentru tineret". Din aprilie 1983, ea este preşedintă de onoare a Ghizilor din Monaco, care a devenit Asociaţia Ghizilor şi Cercetaşilor din Monaco în 1992. Pe plan extern, prinţesa Caroline şi-a extins patronajul asupra Asociaţiei "Peter Le Marchant Trust" din Anglia, care organizează excursii gratuite cu barca pentru persoanele cu handicap.

După moartea mamei sale, în 1982, prinţesa Caroline a servit de facto ca Prima Doamnă, până la căsătoria fratelui său, în 2011, cu fosta înotătoare olimpică Charlene Wittstock, născută în Africa de Sud. La rugămintea tatălui său a preluat o serie de sarcini, implicându-se în activitatea mai multor organizaţii umanitare. A devenit preşedintă a Fundaţiei "Princess Grace", a Garden Club din Monaco, a Festivalului "Printemps des Arts" din Monte-Carlo şi a Crucii Roşii. În 1985, într-o conferinţă organizată la Paris, prinţesa Caroline a anunţat oficial crearea Baletului din Monte Carlo, împlinind astfel un vis al mamei sale. Este fondatoarea Orchestrei Filarmonice din Monte Carlo. Participă în mod regulat la o serie de evenimente sociale legate de Familia Regală Monegască, precum celebrarea Zilei Naţionale, Balul anual al trandafirilor, competiţia de Formula Unu Monaco Grand Prix.

Tatăl său, prinţul Rainier al III-lea, a numit-o printr-un decret semnat la 4 martie 1988, preşedintă a Consiliului de Administraţie al Fundaţiei "Prince-Pierre". În 1992, a fost numită preşedintă a Colegiului artistic al Premiului Internaţional de Artă Contemporană. În aprilie 1993, prinţesa Caroline a fost numită preşedintă a AMADE Mondiale (Asociaţia Mondială a Prietenilor Copiilor). Mama sa, prinţesa Grace de Monaco, a creat această organizaţie caritabilă, în 1963, pentru a proteja copiii de abuzul fizic şi psihologic, conform https://palais.mc/

 

 


La 2 decembrie 2003, directorul general UNESCO, Koichiro Matsuura, a numit-o pe Alteţa Sa Regală, prinţesă de Hanovra, ambasador al bunăvoinţei, o recunoaştere a angajamentului ei personal faţă de protecţia copiilor şi a familiei şi a contribuţiei la promovarea programelor UNESCO pentru educaţia fetelor şi a femeilor. La 10 noiembrie 2005, prinţul Albert al II-lea de Monaco i-a conferit însemnele de Comandant al Meritului Cultural pentru contribuţia la dezvoltarea artei şi culturii în Principat, pentru implicarea sa activă în numeroasele asociaţii, fundaţii şi organizaţii culturale monegasce pe care Alteţa Sa le prezidează.

UNICEF a onorat-o cu Premiul Campionul Copiilor în 2006. Anul următor, ea a călătorit în Africa de Sud, pentru a-l întâlni pe liderul sud-african Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. În septembrie 2007, prinţul Albert al II-lea şi prinţesa Caroline au găzduit o gală de caritate în prezenţa fostului preşedinte sud-african.

În decembrie 2011, Asociaţia Mondială a Prietenilor Copiilor a onorat-o pe prinţesa Caroline pentru "eforturile ei neobosite de a continua moştenirea organizaţiei". Prietenul său, director de creaţie al Casei Chanel, Karl Lagerfeld, i-a oferit premiul.

La 20 mai 2014, ministrul francez al culturii şi comunicării, Aurélie Filippetti, a promovat-o pe Alteţa Sa Regală la gradul de Comandant al Ordinului Artelor şi Literelor, una dintre cele mai prestigioase distincţii dintre cele patru ordine ministeriale ale Republicii Franceze. În 2014, la 3 iulie, generalul de armată Jean-Louis Georgelin, Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, i-a conferit însemnele de Comandant al Ordinului Meritul Agricol, notează site-ul oficial al familiei princiare.

Considerată un simbol internaţional al modei, prinţesa Caroline este una dintre cele mai bine îmbrăcate femei din lume. În noiembrie 2011, la Muzeul Naţional din Monaco, a fost deschisă o expoziţie în onoarea sa, potrivit https://www.tatler.com/. Stilul vestimentar al prinţesei a făcut obiectul unui documentar BBC în trei părţi, difuzat în iunie 2020. Totodată, revista "Vogue" a numit-o "unul dintre cei mai stilaţi membri ai familiei regale din Europa". AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit