TIMP LIBER: Spectacolul ''Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice'' de Paul Zindel

La 13 ianuarie 2022, de la ora 19.30, are loc spectacolul "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice" după un text al dramaturgului şi profesorului de ştiinţe american Paul Zindel, recompensat cu un Pulitzer, în 1917, în traducerea Iuliei Necoară, primul din acest an la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, potrivit www.tnb.ro.
Cu o distribuţie bine armonizată, aducând pe aceeaşi scenă actriţe extrem de talentate din generaţii diferite - Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea şi Cristina Casian, spectacolul Marianei Cămărăşan extrage poezia din realitatea unei vieţi dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate şi umor. Piesa de teatru a cărei scenografie este semnată de Vladimir Turturică, poate fi vizionată şi la data de 14 ianuarie, începând cu aceeaşi oră.
"Beatrice (Oana Pellea) este o mamă singură, cu un temperament vulcanic şi un caracter abuziv. Locuieşte alături de cele cu două fiice adolescente, Ruth (Florina Gleznea), o tânără non-conformistă care ascunde o traumă emoţională, şi fragila Tillie (Cristina Casian), pasionată de ştiinţă şi de frumuseţea vieţii. O piesă-metaforă despre trei "crăiţe" expuse celor mai puternice radiaţii, cele ale vieţii: atunci când radiaţiile sunt bine dozate, crăiţele capătă viaţă; când radiaţiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc. Totodată, spectacolul spune povestea relaţiei tensionate dintre generaţii, despre luarea în derâdere a unei vieţi mizere, despre disperarea unei mame care trăieşte cu grija zilei de mâine, dar şi despre speranţă" este descrierea succintă a piesei, potrivit potrivit www.tnb.ro.
Titlul original al textului "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor" a devenit "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice" odată cu montarea acestuia, în premieră, de către regizoarea Mariana Cămărăşan, în ianuarie 2016, pe scena Teatrului Metropolis.
Un film cu titlul "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" a fost produs de actorul şi regizorul american Paul Newman în 1972, în care a jucat Joanne Woodward, soţia sa, şi Nell Potts, una dintre fiice. În 1977, regretata regizoare Cătălina Buzoianu punea în scenă, la Teatrul Mic, spectacolul "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" cu o distribuţie de excepţie: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Şchiopu şi Monica Mihăescu, potrivit https://agenda.liternet.ro/.
***
Regizoarea Mariana Cămărăşan a absolvit, în 2007, Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi este cunoscută pentru spectacolele energetice şi enigmatice pe care le creează, dintre care amintim: "N(aum)", "Cinci ore cu Mario", "Cui i-e frica de Virginia Woolf?", "Ultimul Godot", "Rabbit Hole", "Frumos e în septembrie la Veneţia", "O cameră doar a ta", "Amalia respiră adânc", "Idolul şi Ion Anapoda" sau "Singularity", notează www.urban.ro.
***
Dramaturgul Paul Zindel (1936-2003) s-a născut în Staten Island, New York. Tatăl său i-a părăsit pe când micuţul Paul avea doar doi ani, mama sa devenind unicul susţinător al micii familii, cu doi copii. Se mutau destul de des, în funcţie de slujba nouă a mamei, fiecare casă devenind, însă, o sursă de inspiraţie pentru scrierile sale, notează www.paulzindel.com.
În liceu a scris prima sa piesă, colegii spunându-i că are un bizar simţ al umorului. A urmat apoi Colegiul Wagner din Staten Island, obţinând o diplomă în chimie. Între timp şi-a găsit un mentor, în persoana dramaturgului Edward Albee, care l-a instruit în scriere creativă. Spre sfârşitul colegiului a scris cea de-a doua piesă a sa.
S-a angajat ca scriitor tehnic la Allied Chemical, dar după şase luni a plecat hotărât fiind să predea chimie şi fizică claselor de liceu. În cei zece ani de predare, a continuat să scrie piese de teatru. Prima piesă pusă în scenă a fost "The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds" ("Efectul razelor Gamma asupra anemonelor"), care arată viaţa tulburată a unei familii cu un singur părinte.
Celebra piesă a fost scrisă la Houston în 1965, a avut premiera în 1970, iar în 1971 a fost jucată pe Broadway, aducându-i lui Zindel o serie de premii, inclusiv un premiu Obie în 1970 pentru cea mai bună piesă americană şi un premiu Pulitzer în 1971.
Charlotte Zolotow, editoare la Harper & Row, a văzut o versiune televizată a "Anemonelor" în 1966 şi l-a încurajat pe Zindel să scrie pentru tineri. Primul său roman dedicat adolescenţilor, "The Pigman" (1968), a avut un succes extraordinar. Succesul romanului a fost dublat, anul următor, de "My Darling, My Hamburger".
Printre celelalte romane semnificative, se numără "I Never Loved Your Mind" (1970), "Confessions of a Teenage Baboon" (1978), "The Undertaker's Gone Bananas" (1978), "The Pigman's Legacy" (1984), "A Begonia for Miss Applebaum" (1989), "The Pigman & Me" (1992), "Pardon Me, You're Stepping on My Eyeball" (1993),"Loch" (1994), The Doom Stone" (1995), "Raptor" (1998), "Reef of Death" (1998), "Night of the Bat" (2001), arată www.goodreads.com. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.urban.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.