O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Orlando Bloom

Orlando Bloom este un actor britanic, cunoscut pentru rolurile din seriile "The Lord of the Rings", "Pirates of the Caribbean", "The Hobbit" dar şi pentru cele din filmele "Troy", "New York, I Love You" şi "Kingdom of Heaven". A explorat şi lumea teatrului debutând pe scena Teatrului "Duke of York" din Londra. Performanţele sale au fost răsplătite cu o serie de premii, precum cele din partea Screen Actors Guild Awards, National Movie Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Empire Awards, European Film Awards, Gold Derby Awards, Teen Choice Awards, notează https://www.thefamouspeople.com/ şi https://www.imdb.com/.
Orlando Jonathan Blanchard Bloom s-a născut la 13 ianuarie 1977, în Canterbury, Kent, Regatul Unit. Mama sa, Sonia Constance Josephine Bloom (născută Copeland) a fost căsătorită cu Harry Saul Bloom, un activist politic pentru drepturile civile în Africa de Sud. Cel pe care îl cunoştea drept tatăl său a murit pe când el avea patru ani. El şi sora sa, Samantha, au fost crescuţi de mama lor şi prietenul de familie, Colin Stone, care, potrivit dezvăluirilor mamei, s-a dovedit a fi tatăl lor biologic, arată https://www.imdb.com/.
A urmat Şcoala "Sf. Edmund" din Canterbury. În 1993, s-a mutat la Londra pentru a urma cursuri de teatru, fotografie şi sculptură la Colegiul de Arte Frumoase. De asemenea, s-a înscris la Teatrul Naţional pentru Tineret şi a câştigat o bursă pentru a se pregăti la Academia Dramatică Britanică Americană. A urmat, apoi, Şcoala Guildhall de Muzică şi Dramă din Londra şi a absolvit în 1999. După câteva roluri minore în seriale produse de televiziunea britanică "Casualty" (1994-1996), "Smack the Pony" (1999) şi "Midsomer Murders" (2000), Orlando Bloom a apărut în filmul apreciat de critică "Wilde" (1997).
Primul său rol important a fost cel al elfului Legolas din trilogia de mare succes şi multipremiată "The Lord of the Rings" (2001-2003), regizată de Peter Jackson. Seria a inclus filmele "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" (2001), "The Lord of the Rings: The Two Towers" (2002) şi "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003). În aceeaşi perioadă, a jucat şi în "Black Hawk Down" (2001).
În 2003, a jucat alături de actorii Johnny Depp şi Keira Knightley în primul film din cele patru ale seriei, "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl", un mare succes comercial. A apărut, în 2004, în filmul de aventură "Troy", cu Brad Pitt şi Eric Bana. În 2005 a jucat în "Kingdom of Heaven" şi "Elizabethtown". Au urmat "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" (2006) şi "Pirates of the Caribbean: At World's End" (2007). Totodată, a avut rolul principal în filmul "Haven" al cărui producător executiv a fost. A fost, de asemenea, invitat de onoare în sitcomul "Extras".
În vara lui 2007, a debutat pe scena Teatrului "Duke of York" din Londra, în piesa "In Celebration" de David Storey. În 2013, şi-a făcut debutul pe Broadway interpretându-l pe Romeo în piesa "Romeo and Juliet" pe scena Teatrului "Richard Rodgers" din New York. În 2018, a revenit pe scena londoneză, mai exact la Trafalgar Studios, unde a jucat în piesa "Killer Joe", scrisă de Tracy Letts şi regizată de Simon Evans.
A mai jucat în: "Red Circle" (2008), antologia "New York, I Love You" (2009, cu 12 poveşti scurte), "The Three Musketeers" (2011), "Zulu" (2013, regia Jérome Salle).
În 2013 şi 2014, l-a interpretat din nou pe elful Legolas în seria intitulată "The Hobbit", ce cuprinde filmele "The Hobbit: The Desolation of Smaug" şi "The Hobbit: The Battle of the Five Armies".
În 2017, a jucat în cel de-al patrulea film al seriei "Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales". În acelaşi an, a apărut şi în filmele "Unlocked", "S.M.A.R.T. Chase".
Orlando Bloom a interpretat rolul lui Benjamin D. Keating în filmul "The Outpost", lansat în 2019, în care o trupă mică de militari americani înfruntă numeroşi luptători talibani în Afganistan, arată https://www.imdb.com/. Filmul este realizat după romanul lui Jake Tapper "The Outpost: An Untold Story of American Valor" şi are în distribuţie mai mulţi actori cunoscuţi, între care, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones şi Milo Gibson.
Actorul a fost recompensat la 3 aprilie 2014, cu o stea pe faimosul Hollywood Walk of Fame, în cadrul unei scurte ceremonii. În 2015 a primit un premiu pentru întreaga sa carieră în cadrul Festivalul Filmului American de la Deauville, potrivit AFP.
Pe lângă cariera sa de actor, Orlando Bloom este implicat în diverse cauze umanitare. În 2009 a fost numit Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF, actorul efectuând vizite în ţări precum Bangladesh, Iordania, Liberia, Niger, Ucraina. În 2015, a primit distincţia BAFTA Britannia Humanitarian Award pentru eforturile depuse în slujba campaniilor UNICEF, potrivit https://www.unicef.org/.
A fost căsătorit între 2010-2013 cu modelul australian Miranda Kerr. Primul copil al artistului Flynn Christopher Bloom s-a născut în ianuarie 2011. În 2016 a început o relaţie cu cântăreaţa Katy Perry. După o despărţire în 2017, cei doi s-au împăcat în 2018 şi s-au logodit în 2019. În august 2020, cei doi au devenit părinţii unei fetiţe Daisy Dove Bloom. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Orlando Bloom/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.