O PERSONALITATE PE ZI: Cantautorul folk Vasile Şeicaru
Vasile Şeicaru s-a născut la 10 iulie 1951, în comuna Oancea, judeţul Galaţi. Este absolvent al Liceului cu program de educaţie fizică din Galaţi.
A făcut sport de performanţă, fiind coleg de clasă cu Fiţa Lovin (campioană europeană la 800 m şi mondială la cros). După liceu, a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, cu specializarea înot, conform paginii de Facebook a artistului - https://www.facebook.com/VasileSeicaruOficial. Sau, cum spune el, "Am trei facultăţi: 1. Educaţie; 2. Fizică; 3. ...şi Sport !". Timp de şapte ani a fost profesor de educaţie fizică în Galaţi.
"Am 'învăţat' să cânt la chitară la Casa Pionierilor din Galaţi, unde de fapt n-am învăţat nimic. Am fost autodidact. Învăţam cântece de la radio, din filme şi de pe discuri. Prin clasa a 7-a, am avut prima chitară (de fapt, părinţii voiau să-mi cumpere un acordeon, dar eu l-am refuzat). Pe la 16 ani am avut şi prima trupă de rock, Atletic. Cântam piese din Beatles şi din repertoriul altor trupe la modă pe atunci", mărturiseşte artistul pe site-ul personal, www.seicaru.ro.
În 1968 a intrat ca solist vocal în formaţia Cristal, alături de care, din 1970, a câştigat toate Festivalurile Artei Studenteşti. A început să cânte vara la mare, la Costineşti.
Cenaclul Flacăra a fost o rampă de lansare pentru Vasile Şeicaru. Aici a cântat din 1978 până în 1984, devenind cunoscut ca interpret şi compozitor de muzică folk. "În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar şi cele mai valoroase, cântece din repertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu", spune artistul.
Vasile Şeicaru (în centrul fotografiei, pe scaun) într-un spectacol al Cenaclului Flacăra, 1979.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Prima piesă compusă (versuri şi muzică) de Vale - cum îi spun prietenii - a fost "Pădurea" (1968), urmată de "O clipă de aur", cu care a câştigat mai multe premii. A compus, apoi, pe versuri ale unor cunoscuţi poeţi - Adrian Păunescu, George Ţărnea, Dan Verona.
De-a lungul anilor, a colaborat cu mulţi artişti, compozitori, instrumentişti renumiţi - Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Mircea Drăgan, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Ştefan Hruşcă, Zoia Alecu, Iulian Vrabete, Nicu Patoi, A.G.Weinberger, menţionează site-ul artistului.
La scurt timp după lansarea albumului "Nu trântiţi UŞA", autori fiind Mircea Vintilă şi Florian Pittiş, a fost invitat să cânte cu ei la concertul de lansare şi în turneul de promovare, alături de Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici. Mai târziu, cei patru s-au reunit sub numele Pasărea Colibri.
"Am fost pe scenă cu ei la Râmnicu Vâlcea, oraşul de care este legat actul de naştere a acestei formaţii! Am făcut multe concerte şi turnee împreună, cu sălile pline! În acea perioadă însă, a trebuit să plec urgent într-un turneu mai lung în Canada şi Statele Unite împreună cu Hruşcă şi la revenirea în ţară n-am mai reintrat în trupa condusă de Pittiş, care între timp devenise 'Pasărea Colibri'!... din păcate, colegii mei uită să spună acest lucru, de asta mulţi nu ştiu! (...) ... cu toate astea, am rămas şi suntem în continuare prieteni şi deseori cântăm împreună", spune Vasile Şeicaru pe site-ul personal.
De-a lungul anilor, a compus sute de piese, dintre care amintim: "Aruncarea în valuri", "La adio", "Antiprimăvara", "Actorul", "Iancu la Ţebea", "Dragostea destin străvechi", "Citeşte numai la final", "Tango retoric", "Îmbrăţişarea mării", "Domnule maior", "Viaţa-i viaţă banu-i ban", "Din prea mult sau prea puţin", "Copilul de pripas", "În oraşul cu floare de tei", "Un înger pereche", "Grafitti", "Nici n-am ştiut, nici n-am aflat", "Lumea pentru toţi".
Din 1990 a cântat singur, efectuând numeroase turnee în ţară şi în străinătate (Germania, China, Coreea, Rusia, SUA, Canada, Suedia). A participat la cele mai importante manifestări folk naţionale (Festivalul "Primăvara Baladelor", Festivalul Naţional de Muzică Folk "Om Bun").
Începând din 1996, a reluat sporadic colaborarea cu Ştefan Hruşcă, dar şi cu Victor Socaciu, împreună cu care a susţinut concerte în ţară şi în SUA, Canada, Irlanda, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Grecia, Italia etc.
Cariera sa a fost răsplătită cu numeroase premii: 1970 - locul 1 la Festivalul Artei Studenţeşti; în Cenaclul Flacăra a primit Marele Premiu al Cenaclului Flacăra şi de două ori Premiul pentru Creaţie; 1988 - Premiul Special al Presei la Festivalul de muzică pop de la Soci (URSS), împreună cu Ştefan Hruşcă; 2010 - Premiul pentru cel mai bun album folk "În oraşul cu floare de tei" şi "Premiul Omul cu chitara" (sau Cel mai bun cântăreţ folk al anului 2009), la Premiile Radio Romania; 2014 - "Premiul pentru cel mai bun cântec folk" pe anul 2013, cu piesa "Sentimente", la Gala Premiilor Radio România.
Vasile Seicaru a primit premiul sectiunii 'Folk', in cadrul celei de-a a XIX-a editii a Galei premiilor anuale ale revistei 'Actualitatea Muzicala' a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).
Foto: ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
În 2006 a fost decorat cu "Ordinul Cultural în Grad de Cavaler" oferit de preşedintele României. În 2009 a devenit "Cetăţean de Onoare" al municipiului Galaţi, iar în 2012, "Cetăţean de Onoare" al oraşului Buşteni.
Din discografia cantautorului folk amintim: "Aruncarea în valuri" (1984, LP), "Iubirea noastră" (1986, LP), "Călător, visător" - cu Ştefan Hruşcă (1988, LP), "Citeşte numai la final" (1991, LP), "Implicat în social" (1995, LP), "Romanţă între două trenuri" (1997, CD), "Viaţa-i viaţă, banu-i ban" (1999, CD), "Best Of" (2001, CD), "Până seara, voi veni" (2003, CD), "Colecţia Folk - nr. 1" (2006, CD), "În oraşul cu floare de tei" (2009, CD), "Rătăcire" (2014, CD), conform site-ului artistului - www.seicaru.ro.
În 2019, împreună cu Ducu Bertzi şi Victor Socaciu, a început un turneu prin ţară sub numele "Folk de colecţie" (au avut loc nişte concerte cu casa închisă). Din păcate, turneul s-a întrerupt în 2020, din cauza pandemiei de COVID 19. Dar Vale - Vasile Şeicaru - nu s-a oprit din lucru. A compus, a înregistrat, iar cea mai recentă piesă lansată pe youtube este "A venit şi-a treia zi", pe muzica lui şi pe versurile Malei Bărbulescu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători
Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)
Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi
6 februarie - Ziua tipografilor militari
La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți
6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)
Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/. În 201
6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil
În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved
CITATUL ZILEI
'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian Romano-catolice Ss. Paul Miki și îns., m.; Doroteea și Teofil, m. Sfântul Ierarh Vucol,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 februarie
Este a 37-a zi a anului 2025. Mai sunt 328 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 28 m și apune la 17 h 32 m. Luna apune la 02 h 22 m și răsare la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani
Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te
DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)
Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î
CITATUL ZILEI
'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie
Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie
Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)