O PERSONALITATE PE ZI: Cantautorul folk Vasile Şeicaru

Vasile Şeicaru s-a născut la 10 iulie 1951, în comuna Oancea, judeţul Galaţi. Este absolvent al Liceului cu program de educaţie fizică din Galaţi.
A făcut sport de performanţă, fiind coleg de clasă cu Fiţa Lovin (campioană europeană la 800 m şi mondială la cros). După liceu, a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, cu specializarea înot, conform paginii de Facebook a artistului - https://www.facebook.com/VasileSeicaruOficial. Sau, cum spune el, "Am trei facultăţi: 1. Educaţie; 2. Fizică; 3. ...şi Sport !". Timp de şapte ani a fost profesor de educaţie fizică în Galaţi.
"Am 'învăţat' să cânt la chitară la Casa Pionierilor din Galaţi, unde de fapt n-am învăţat nimic. Am fost autodidact. Învăţam cântece de la radio, din filme şi de pe discuri. Prin clasa a 7-a, am avut prima chitară (de fapt, părinţii voiau să-mi cumpere un acordeon, dar eu l-am refuzat). Pe la 16 ani am avut şi prima trupă de rock, Atletic. Cântam piese din Beatles şi din repertoriul altor trupe la modă pe atunci", mărturiseşte artistul pe site-ul personal, www.seicaru.ro.
În 1968 a intrat ca solist vocal în formaţia Cristal, alături de care, din 1970, a câştigat toate Festivalurile Artei Studenteşti. A început să cânte vara la mare, la Costineşti.
Cenaclul Flacăra a fost o rampă de lansare pentru Vasile Şeicaru. Aici a cântat din 1978 până în 1984, devenind cunoscut ca interpret şi compozitor de muzică folk. "În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar şi cele mai valoroase, cântece din repertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu", spune artistul.
Vasile Şeicaru (în centrul fotografiei, pe scaun) într-un spectacol al Cenaclului Flacăra, 1979.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Prima piesă compusă (versuri şi muzică) de Vale - cum îi spun prietenii - a fost "Pădurea" (1968), urmată de "O clipă de aur", cu care a câştigat mai multe premii. A compus, apoi, pe versuri ale unor cunoscuţi poeţi - Adrian Păunescu, George Ţărnea, Dan Verona.
De-a lungul anilor, a colaborat cu mulţi artişti, compozitori, instrumentişti renumiţi - Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Mircea Drăgan, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Ştefan Hruşcă, Zoia Alecu, Iulian Vrabete, Nicu Patoi, A.G.Weinberger, menţionează site-ul artistului.
La scurt timp după lansarea albumului "Nu trântiţi UŞA", autori fiind Mircea Vintilă şi Florian Pittiş, a fost invitat să cânte cu ei la concertul de lansare şi în turneul de promovare, alături de Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici. Mai târziu, cei patru s-au reunit sub numele Pasărea Colibri.
"Am fost pe scenă cu ei la Râmnicu Vâlcea, oraşul de care este legat actul de naştere a acestei formaţii! Am făcut multe concerte şi turnee împreună, cu sălile pline! În acea perioadă însă, a trebuit să plec urgent într-un turneu mai lung în Canada şi Statele Unite împreună cu Hruşcă şi la revenirea în ţară n-am mai reintrat în trupa condusă de Pittiş, care între timp devenise 'Pasărea Colibri'!... din păcate, colegii mei uită să spună acest lucru, de asta mulţi nu ştiu! (...) ... cu toate astea, am rămas şi suntem în continuare prieteni şi deseori cântăm împreună", spune Vasile Şeicaru pe site-ul personal.
De-a lungul anilor, a compus sute de piese, dintre care amintim: "Aruncarea în valuri", "La adio", "Antiprimăvara", "Actorul", "Iancu la Ţebea", "Dragostea destin străvechi", "Citeşte numai la final", "Tango retoric", "Îmbrăţişarea mării", "Domnule maior", "Viaţa-i viaţă banu-i ban", "Din prea mult sau prea puţin", "Copilul de pripas", "În oraşul cu floare de tei", "Un înger pereche", "Grafitti", "Nici n-am ştiut, nici n-am aflat", "Lumea pentru toţi".
Din 1990 a cântat singur, efectuând numeroase turnee în ţară şi în străinătate (Germania, China, Coreea, Rusia, SUA, Canada, Suedia). A participat la cele mai importante manifestări folk naţionale (Festivalul "Primăvara Baladelor", Festivalul Naţional de Muzică Folk "Om Bun").
Începând din 1996, a reluat sporadic colaborarea cu Ştefan Hruşcă, dar şi cu Victor Socaciu, împreună cu care a susţinut concerte în ţară şi în SUA, Canada, Irlanda, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Grecia, Italia etc.
Cariera sa a fost răsplătită cu numeroase premii: 1970 - locul 1 la Festivalul Artei Studenţeşti; în Cenaclul Flacăra a primit Marele Premiu al Cenaclului Flacăra şi de două ori Premiul pentru Creaţie; 1988 - Premiul Special al Presei la Festivalul de muzică pop de la Soci (URSS), împreună cu Ştefan Hruşcă; 2010 - Premiul pentru cel mai bun album folk "În oraşul cu floare de tei" şi "Premiul Omul cu chitara" (sau Cel mai bun cântăreţ folk al anului 2009), la Premiile Radio Romania; 2014 - "Premiul pentru cel mai bun cântec folk" pe anul 2013, cu piesa "Sentimente", la Gala Premiilor Radio România.
Vasile Seicaru a primit premiul sectiunii 'Folk', in cadrul celei de-a a XIX-a editii a Galei premiilor anuale ale revistei 'Actualitatea Muzicala' a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).
Foto: ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
În 2006 a fost decorat cu "Ordinul Cultural în Grad de Cavaler" oferit de preşedintele României. În 2009 a devenit "Cetăţean de Onoare" al municipiului Galaţi, iar în 2012, "Cetăţean de Onoare" al oraşului Buşteni.
Din discografia cantautorului folk amintim: "Aruncarea în valuri" (1984, LP), "Iubirea noastră" (1986, LP), "Călător, visător" - cu Ştefan Hruşcă (1988, LP), "Citeşte numai la final" (1991, LP), "Implicat în social" (1995, LP), "Romanţă între două trenuri" (1997, CD), "Viaţa-i viaţă, banu-i ban" (1999, CD), "Best Of" (2001, CD), "Până seara, voi veni" (2003, CD), "Colecţia Folk - nr. 1" (2006, CD), "În oraşul cu floare de tei" (2009, CD), "Rătăcire" (2014, CD), conform site-ului artistului - www.seicaru.ro.
În 2019, împreună cu Ducu Bertzi şi Victor Socaciu, a început un turneu prin ţară sub numele "Folk de colecţie" (au avut loc nişte concerte cu casa închisă). Din păcate, turneul s-a întrerupt în 2020, din cauza pandemiei de COVID 19. Dar Vale - Vasile Şeicaru - nu s-a oprit din lucru. A compus, a înregistrat, iar cea mai recentă piesă lansată pe youtube este "A venit şi-a treia zi", pe muzica lui şi pe versurile Malei Bărbulescu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit