logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 40 de ani de la singurul zbor în Cosmos al unui român, Dumitru Prunariu (14 mai)

Imagine din galeria Agerpres

În data de 14 mai 1981, a avut loc primul şi singurul zbor efectuat de un român în spaţiul cosmic. Astfel, la 14 mai 1981, ora 20 şi 17 minute, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

La misiunea Soiuz-40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, care era, la acel moment, deţinătorul recordului mondial de timp petrecut în atmosfera extraterestră, potrivit site-ului http://presamil.ro, şi românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător, care devenea al 103-lea om din lume care a zburat în spaţiu, conform site-ului https://alumni.upb.ro. Echipajul de rezervă a fost format din Iuri Romanenko (URSS) - comandant şi Dumitru Dediu (România) - cosmonaut cercetător.

Misiunea a făcut parte din programul Intercosmos iniţiat de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) şi care presupunea selectarea de cosmonauţi-cercetători din ţările Pactului de la Varşovia, ce urmau să participe alături de cosmonauţi sovietici la misiuni în spaţiul cosmic. Susţinerea financiară a zborului cosmic a fost asigurată printr-o serie de compensări între ţările din fostul Consiliu de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Inclusă în acest proiect, România a trimis în spaţiu, până în 1989, mai multe echipamente ştiinţifice complexe, plasate la bordul a 19 sateliţi şi două staţii orbitale sovietice.

 

 

Lansarea navei s-a făcut de pe cosmodromul Baikonur; aterizarea celor doi cosmonauţi.

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO


În România, selecţia candidaţilor pentru deplasarea în spaţiu a început în aprilie 1977, arată http://presamil.ro. Iniţial, au fost convocaţi aproximativ 150 de piloţi de avioane supersonice şi de ingineri specializaţi în aviatică, menţionează şi site-ul www.politiadefrontiera.ro. Testele medicale au fost extrem de severe, astfel că, la final, toţi candidaţii au fost respinşi. Câteva zile mai târziu însă, cinci dintre ei au fost rechemaţi la Centrul Medical al Aviaţiei, pentru reluarea şi completarea testelor. Doi au renunţat din proprie iniţiativă, astfel că cei trei care au plecat în URSS pentru continuarea antrenamentelor au fost: locotenentul-major Dumitru Prunariu, căpitanul Cristian Guran şi maiorul Dumitru Dediu.

 

 

Pregătirile echipajului comun româno-sovietic. În imagine: cosmonauţii Dumitru Dediu (stg.) şi Dumitru Prunariu (centru).

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO


Potrivit lui Dumitru Prunariu, pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în "Orăşelul Stelar", situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări. La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj, un cosmonaut experimentat şi care mai efectuase un zbor la bordul staţiei cosmice "Saliut-6". Dintre toţi candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obţinut la examenele şi testările finale calificative maxime.

 

 

Pregătirile echipajului comun româno-sovietic. În imagine: cosmonauţii Leonid Popov (stg.) şi Dumitru Prunariu (dr.).

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO

 


Cu aproape trei săptămâni înainte de lansare, cele două echipaje, principal şi de rezervă, au fost aduse din "Orăşelul Stelar" la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, unde au continuat pregătirea în vederea lansării.

 

 

Pregătirile echipajului comun româno-sovietic. În imagine: cosmonauţii Leonid Popov (stg.) şi Dumitru Prunariu (dr.).

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO

 


În seara zilei de 14 mai 1981, un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi din echipajul principal, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur: colonelul Leonid Popov, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spaţiul extraterestru de 185 de zile, şi locotenentul-major inginer Dumitru Prunariu. Cu două ore înainte de start, echipajul a ocupat poziţia de lansare în capsula navei cosmice aflată în vârful rachetei purtătoare, efectuând până la lansarea propriu-zisă o serie de teste ale aparaturii şi sistemelor navei. La ora 20.17 (ora Bucureştiului), de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), având la bord echipajul mixt format din Dumitru Prunariu şi Leonid Popov. După opt minute şi 50 de secunde, nava cosmică se desprindea de ultima treaptă a rachetei purtătoare, aflându-se deja la 220 km altitudine, aprox. 3.000 km de punctul de lansare şi deplasându-se în jurul Pământului cu o viteză de 28.000 km/h pe o orbită înclinată faţă de Ecuator cu 51,6 grade. Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spaţiu. Conform planificării zborurilor Intercosmos, zborul avea să dureze aproape opt zile, între 14 şi 22 mai 1981.

 

 

Momentul lansării în spaţiul cosmic al navetei 'Soiuz-40'

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO

 


După înscrierea pe orbita circumterestră, verificarea parametrilor tehnici ai navei în condiţii reale de zbor şi efectuarea primei manevre orbitale de ridicare a orbitei, care au durat până la ora patru dimineaţa a zilei următoare, cei doi cosmonauţi au avut permisiunea să dezbrace costumele de scafandru cosmic, să treacă în modulul orbital şi să se odihnească. S-au trezit a doua zi la ora 12.00 şi, după ce au mâncat, au efectuat a doua manevră de ridicare şi corecţie a orbitei navei cosmice, în vederea începerii manevrelor de cuplare cu staţia orbitală Saliut-6. În momentul cuplării, Soiuz-40 avea o viteză relativă faţă de staţie de 0,3 m/s.

La 15 mai, nava cosmică Soiuz-40 se cuplează la complexul orbital Saliut 6 - Soiuz T-4. Momentul cuplării a fost imortalizat pe film din interiorul staţiei orbitale. Primul care a trecut prin trapele deschise ale celor două obiecte cosmice a fost Prunariu.

Pe staţia orbitală Saliut 6, cei doi cosmonauţi s-au întâlnit cu cosmonauţii sovietici Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh, care se aflau deja pe orbita circumterestră de la 21 martie 1981. Împreună au realizat 22 de experimente ştiinţifice, menţionează site-ul www.politiadefrontiera.ro. Experimentul complex "Capilar" a urmărit elaborarea unei tehnologii pentru obţinerea, în spaţiul cosmic, de monocristale cu profil determinat, prin folosirea efectului de capilaritate în condiţii de imponderabilitate, pentru o eventuală utilizare în etapele următoare în scopul elaborării unor tehnologii de mare eficienţă. Experimentul "Biodoza" a însemnat îmbunătăţirea cunoaşterii câmpului de radiaţii cosmice, iar cel denumit "Nanobalanţa" a constat în culegerea de informaţii privind stabilirea straturilor protectoare subţiri de bioxid de siliciu, sub acţiunea mediului cosmic. Experimentul "Astro" a permis studierea de noi posibile forme de existenţă a materiei nucleare, pe când experimentul "Reo", propus de specialiştii români şi realizat în colaborare cu cei sovietici, a fost destinat investigării modificărilor circulaţiei sanguine cerebrale, centrale şi periferice, care se produc în diferitele etape ale misiunii spaţiale. Alte experimente bio-medicale au fost "Miocard", destinat studierii modificărilor din timpul zborului cosmic la nivelul aparatului cardiovascular, "Imunitatea", care a studiat influenţa condiţiilor zborului spaţial asupra unor substanţe biologic active, şi experimentele "Pneumatic" şi "Guler", care au permis obţinerea de date despre reacţia organismului cosmonautului în perioada de adaptare acută la imponderabilitate.

 

 

Momentul lansării în spaţiul cosmic al navetei 'Soiuz-40'

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO

 


În dimineaţa zilei de 22 mai 1981, la bordul complexului orbital Saliut-6 - Soiuz T-4 - Soiuz-40 au început operaţiunile de pregătire a întoarcerii pe Pământ a primei expediţii cosmice comune româno-sovietice. Echipajul format din cosmonauţii Dumitru Prunariu şi Leonid Popov îşi lua rămas bun de la cei doi colegi Kovalionok şi Savinîh, care au rămas să-şi continue misiunea.

La ora 13.40 (ora Bucureştiului) Soiuz-40 se îndepărtează de complexul orbital pornind spre Pământ. La o altitudine de 170 de km, undeva deasupra Africii, la ora 16.30, capsula de coborâre se desprinde de restul navei cosmice şi îşi continuă drumul spre Pământ, pentru ca cinci minute mai târziu să pătrundă în atmosferă. La ora 16.56, echipajul comun româno-sovietic s-a întors cu bine pe Pământ. Aparatul de coborâre al navei Soiuz-40 a aterizat în zona stabilită, la 225 de km sud-est de oraşul Djezkazgan, din stepa Kazahstanului.

Întrebat cum se simte după o săptămână petrecută în stare de imponderabilitate, într-o conferinţă de presă susţinută a doua zi, cosmonautul român a spus: "Acum mă simt foarte bine. Fireşte, în primele momente după aterizare se simte foarte mult diferenţa dintre starea de imponderabilitate şi forţa de atracţie a Pământului. În mod obişnuit, acest lucru nu se simte, dar de îndată ce te întorci din Cosmos îl resimţi. Pur şi simplu nu poţi să-ţi menţii echilibrul".

 

 

Pregătirea navetei 'Soiuz-40' în vederea lansării în spaţiul cosmic, pe cosmodromul de la Baikonur.

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO


Într-un interviu acordat AGERPRES, la 12 mai 2011, Dumitru Prunariu spunea: "În primul rând, tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost unic, a fost deosebit, începând cu lansarea în spaţiul cosmic, cu racheta care ne-a împins în nouă minute cu o viteză de 28.500 km/oră spre orbita circumterestră, apoi toată perioada dinaintea joncţiunii cu laboratorul spaţial în care a trebuit să testăm toate instalaţiile, aparatele, echipamentele de zbor, în zbor real, în timp real, echipamente care nu au fost testate decât la sol".

Potrivit cosmonautului român, "a fost dorinţa cercetătorilor români de a avea experimente în spaţiul cosmic, de a fi înfăptuite de un cosmonaut din ţara lor şi de a continua, într-un fel, pe un plan superior, cercetările pe care le făcuseră până atunci". "Eşti conştient, acolo sus, că reprezinţi un stat, că îţi reprezinţi ţara şi această mândrie de a fi cosmonaut, de a fi reprezentantul unei naţiuni creşte mult, se dezvoltă şi ajunge o trăsătură caracteristică a activităţii viitoare", a mai declarat Dumitru Prunariu.

Reîntorşi pe Pământ, cei doi cosmonauţi au fost decoraţi cu cele mai înalte distincţii, atât de autorităţile sovietice - Ordinul "Lenin" şi titlul de "Erou al Uniunii Sovietice", cât şi de cele române - titlul de onoare suprem "Erou al Republicii Socialiste România". Ca o recunoaştere a activităţii sale de pionierat în domeniul cosmonauticii româneşti, preşedintele României i-a conferit lui Dumitru Prunariu, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer, conform https://alumni.upb.ro. Din 2011, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Române, notează https://acad.ro.

 

Decorarea de către preşedintele Republicii Socialiste România a cosmonauţilor Dumitru Prunariu (stg), Leonid Popov (ctr) şi Dumitru Dediu (dr).

 

Foto: (c) PETRE DUMITRESCU / AGERPRES FOTO

 



* * *

Agenţia română de presă AGERPRES a fost în contact permanent cu autorităţile spaţiale sovietice, urmărind pas cu pas misiunea cosmică Soiuz-40 prin intermediul unui corespondent special la Centrul de dirijare a zborurilor cosmice, aflat la Moscova. În data de 15 mai 1981, corespondentul AGERPRES transmitea, printre altele, că "în cursul zilei nava cosmică Soiuz-40 cu echipaj mixt la bord şi-a continuat zborul în jurul pământului. Cosmonauţii Leonid Popov şi Dumitru Prunariu au efectuat operaţiile pentru controlul sistemelor de bord ale navei. A fost realizată prima manevră de apropiere a lui Soiuz-40 cu complexul orbital Saliut 6 - Soiuz t-4. (...) Cosmonauţii se simt bine".

Într-o altă ştire, din 16 mai 1981, corespondentul AGERPRES scria că "membrii echipajului navei Soiuz-40, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov, au instalat în camera de lucru a staţiei Saliut 6 aparatura cu ajutorul căreia vor putea fi detectaţi atomi incomplet ionizaţi, de energie mică, la altitudini la care câmpul magnetic al pământului interzice existenţa ionilor cosmici primari (atomi incomplet ionizaţi)". În depeşa agenţiei române de presă se mai scria că "echipajul Prunariu-Popov a amplasat, totodată, echipamentul pentru efectuarea experimentului nanobalanţa, care permite studierea coroziunii straturilor protectoare sub acţiunea condiţiilor cosmice. În primele zile ale zborului se efectuează, de asemenea, cercetări medicale privind evaluarea stării organismului în imponderabilitate. În acest scop, membrii echipajului vor face experimente în cursul cărora se vor face observaţii asupra sistemului cardiovascular al cosmonauţilor şi vor fi stabilite regimurile optimale de utilizare a instalaţiilor profilactice".

După alte câteva corespondenţe în care se prezintă, în principal, parametrii zborului cosmic şi activitatea celor doi astronauţi, la 21 mai 1981, corespondentul AGERPRES nota că "în a şasea zi de activitate în spaţiu, Prunariu şi Popov au desfăşurat intense cercetări ştiinţifice, completate cu observări vizuale, fotografice şi TV. În perioada de la începutul misiunii, s-au încheiat experimentele Capilar, Astro, 1 şi 2, Imunitatea".

 

 

Conferinţa de presă a celor doi cosmonauţi înainte de lansarea navetei în spaţiul cosmic.

 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/AGERPRES FOTO

 


La data de 22 mai 1981, o nouă depeşă a AGERPRES preciza: "în timpul celei de-a 122-a rotaţii, echipajul româno-sovietic trece în capsula de coborâre a navei Soiuz-40. Încep pregătirile pentru decuplare. (...) La ora 16.08, ora Bucureştiului, a fost cuplat motorul pentru frânare. Soiuz-40 pleacă de la o altitudine de peste 374 kilometri cu viteza de aproape 8 km pe secundă să străbată drumul spre Terra". Este descris apoi, în ştire, modul de aterizare, de declanşare a paraşutei de bază etc. În finalul relatării, o constatare specifică vremurilor: "S-a încheiat încă un capitol în istoria cosmonauticii, avându-i ca protagonişti principali pe compatriotul nostru, Dumitru Prunariu, şi pe Leonid Popov. Pentru prima oară, un român - tânărul comunist Dumitru Prunariu, locotenent-major în cadrul forţelor noastre armate, pilot, inginer de aviaţie - a zburat în cosmos."

Tot în ziua de 22 mai 1981, o nouă relatare a trimisului AGERPRES la Moscova arăta că "după efectuarea a 125 de rotaţii în jurul pământului, la ora 16.58, ora Bucureştiului, ora 17.58, ora Moscovei, echipajul cosmic comun româno-sovietic, format din Dumitru Prunariu şi Leonid Popov, s-a reîntors cu bine pe pământ". AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, redactori Arhiva foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan, Florin Vlădescu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Conferinţa de presă a celor doi cosmonauţi înainte de lansarea navetei în spaţiul cosmic.

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c