Dezastre naturale produse la nivel mondial - cronologie (2016-2020)
Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi alte 150 date dispărute după o viitură produsă pe un râu din nordul Indiei provocată la 7 februarie 2021 de fragmentarea şi prăbuşirea unui gheţar din Munţii Himalaya, a anunţat Poliţia indiană, citată de AFP şi DPA. Un fragment dintr-un gheţar s-a desprins şi a alunecat în albia râului Dhauliganga. Apele râului, umflate brusc de volumul mare de gheaţă, au măturat tot ce le-a stat în cale la trecerea lor prin acea vale îngustă, inclusiv un baraj de acumulare, proiectul unei hidrocentrale, poduri şi drumuri, potrivit imaginilor publicate pe reţelele de socializare de locuitorii din zonă, cuprinşi de panică. Cele mai multe dintre cele 150 de persoane dispărute sunt angajaţi ai centralei electrice Tapovan, situată în proximitatea unui baraj care a fost spart de acea viitură. Echipele de salvare au depus eforturi susţinute pentru evacuarea de urgenţă a zecilor de sate din regiune şi pentru a ajunge la tunelul în care au rămas blocate mai multe persoane.
***
O serie de fenomene similare, provocând un număr mare de morţi, au avut loc în ultimii ani:
2020
19 octombrie - Cel puţin 105 persoane au murit în urma ploilor abundente şi a alunecărilor de teren în provincia vietnameză centrală Quang Tri şi în regiunea de coastă a Vietnamului.
13 august - Cel puţin 55 de persoane au murit şi alte câteva zeci au fost date dispărute după o alunecare de teren în statul Kerala, situat în sudul Indiei, pe fondul ploilor musonice abundente.
2 iulie - O alunecare de teren produsă în zona unei mine de jad situată în nordul Myanmar a ucis cel puţin 126 de persoane.
9 martie - Cel puţin 42 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren din sud-estul statului brazilian Sao Paulo, alte 36 de persoane au fost date dispărute în urma ploilor torenţiale căzute în cantităţi neobişnuite.
2019
15 martie 2019 - Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi zece au fost date dispărute, după ce o alunecare de teren a cuprins, două clădiri rezidenţiale, o locuinţă improvizată şi o baie publică în localitatea Zaoling din oraşul-prefectură Linfen, provincia Shanxi, din nordul Chinei.
2 februarie 2019 - Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa, în Bolivia, după ce o alunecare de teren a îngropat şase maşini în apropiere de capitala La Paz, pe un drum de munte care leagă localităţile Yolosita şi Caranavi, după mai multe zile de ploi abundente la Caranavi.
25 ianuarie - Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 150 au fost date dispărute după ruperea unui baraj al complexului minier Corrego do Feijao, în localitatea Brumadinho, capitala statului Minas Gerais, Brazilia.
24 ianuarie - Peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 25 de persoane au fost date dispărute în urma alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale care au afectat Indonezia.
1 ianuarie - Cel puţin două persoane au murit şi 41 sunt au fost date dispărute după ce o alunecare de teren a îngropat 30 de case într-un sat din provincia indoneziană Java de Vest. Alunecarea de teren a lovit satul Sirnaresmi, din districtul Sukabumi.
2018
21 septembrie - 29 de persoane au murit şi cel puţin 60 de persoane au fost date dispărute în urma unei alunecări de teren masive în centrul Filipine, din satul Tinaan, din provincia Cebu, produse după mai multe zile de ploi torenţiale provocate de taifunul Mangkhut.
12 iunie - Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa după ce locuinţele în care se aflau au fost îngropate sub noroi în urma unor alunecări de teren produse în sud-estul statului Bangladesh.
2017
26 mai - 202 de persoane au murit în timp ce alte 96 au fost date dispărute în urma alunecărilor de teren provocate de ploile musonice din Sri Lanka.
29 aprilie - O alunecare de teren a provocat moartea a 24 de persoane, printre care nouă copii, într-un sat din Kârgâzstan.
10 februarie - Douăsprezece persoane au murit în urma a trei alunecări de teren care au afectat mai multe locuinţe din Bali, în centrul Indoneziei.
22 ianuarie - Douăsprezece persoane au murit în urma prăbuşirii unui hotel de trei etaje din centrul Chinei ca urmare a unei alunecări de pământ.
2016
29 decembrie - 20 de mineri şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma unei alunecări de teren produsă în localitatea Phakhant din statul Kachin, o regiune minieră din Myanmar.
21 septembrie - Inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale care au avut loc în insula Java din Indonezia au dus la moartea a 19 persoane..
8 august - Cel puţin 38 de persoane au murit în statele mexicane Puebla (centru) şi Veracruz (est), în urma unor alunecări de teren produse de furtuna tropicală Earl.
8 iulie - Cel puţin 35 de persoane au murit într-o alunecare de teren în Xinjiang, cauzată de ploile torenţiale.
3 iulie - Optsprezece persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au antrenat inundaţii şi alunecări de teren în statul Uttarakhand, nordul Indiei.
19 iunie - Inundaţiile şi alunecările de teren din Indonezia au ucis 24 de persoane pe insula Java.
8 mai - Cel puţin 20 de persoane, în majoritate copii, şi-au pierdut viaţa, în nordul Rwandei, în alunecări de teren provocate de ploi torenţiale. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025
Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de
Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025
Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui
CITATUL ZILEI
'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie
Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)