logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CÃDEREA COMUNISMULUI, 35 DE ANI! Primele alegeri libere în Republica Democrată Germană (18 martie 1990)

Image

Căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost momentul de cotitură care a schimbat fundamental societatea germană și scena politică germană, contribuind la declanșarea procesului de unificare a Germaniei.

Pe fondul presiunii publice crescânde din Republica Democrată Germană (RDG), programata dată a alegerilor din luna mai 1990 a fost devansată pentru 18 martie 1990, urmare a unei săptămâni pline de presiune politică și de campanie susținută, cetățenii cu drept de vot din Republica Democrată Germană având pentru prima dată posibilitatea alegerii libere a parlamentului care să-i reprezinte, conform https://www.dw.com/.

La 18 martie 1990, s-au desfășurat alegerile libere pentru Camera Poporului a Republicii Democrate Germane, etapă politică care a contribuit la transformarea scenei politice din statul est-german și la parcurgerea unor pași pentru procesul de unificare politică statală, menționează https://www.bundestag.de/.

Membrii parlamentului au contribuit prin măsurile adoptate la deciziile care au vizat conducerea statului și dezvoltarea societății, dar, totodată, au desfășurat o muncă asiduă pentru demersul politic democratic de unificare a statului german.

Camera Poporului reunea nu doar membri ai partidului stat al Republicii Democrate Germane, Partidul Unității Socialiste, dar și alte organizații reprezentative din patru partide cunoscute drept ''partidele bloc'', Uniunea Creștin Democrată, Partidul Democratic al Agricultorilor, Partidul Democratic Liberal și Partidul Democratic Național, conform https://www.bundestag.de/.

Transformarea politică a fost însoțită de schimbări semnificative în sistemul partidelor din RDG. Multe noi partide și grupuri, dintre care multe ale căror rădăcini se regăsesc în mișcarea de opoziție, și-au făcut loc pe scena politică. Chiar și formațiunea politică a socialiștilor a trecut printr-un proces de schimbare.

Camera Poporului formată din cei 400 de membri a fost aleasă pe baza unui sistem de reprezentare proporțională. Zona electorală a fost împărțită în 15 circumscripții. Fiecare votant putea vota lista partidului. Nu exista o clauză obligatorie care să impună un anumit prag electoral partidelor sau asociaților politice pentru a obține procentul necesar pentru a intra în parlament.

La alegeri s-au prezentat 93,4% dintre persoanele cu drept de vot, iar câștigătorii scrutinului, cu 48%, au fost cele trei partide care au format Alianța pentru Germania, fiind vorba de CDU, Redeșteptarea Democratică și Uniunea Social Germană. Lupta politică a fost desfășurată pe platforma politică construită în jurul a două idei de bază: o rapidă uniune monetară și cât mai repede posibil unificarea Germaniei. Pe locul al doilea, s-a clasat cu 21,8% formațiunea Social Democraților, care în sondaje condusese mult timp pe primul loc în preferințele electoratului, fiind urmată de partidul PDS cu 16,3% și de Liga Democraților Liberi cu 5,3%. Reprezentanții mișcărilor de protest populare, precum Alianța 90 și Partidul Verde + Liga Femeilor Independente, care a îndeplinit un rol esențial în campania pentru schimbare politică, au obținut doar 2,9% și respectiv 2%.

La 12 aprilie 1990, Lothar de Maiziere, candidatul CDU pentru funcția de premier, a fost ales în această înaltă demnitate politică de către Camera Poporului a Republicii Democrate Germane. A condus o coaliție de partide: Alianța pentru Germania, Liga Democraților Liberi și SPD.

Comparativ cu celelalte parlamente democratice, Camera Poporului avea o medie de vârstă tânără,respectiv de 41,8 ani. Doar 3% dintre membrii parlamentului ales în 18 martie 1990 făcuseră parte și din legislativul anterior al Republicii Democrate Germane. Potrivit unor estimări relevante, mulți dintre membri parlamentului au fost implicați în activitate politică pe plan local și în partide politice înainte de anul 1989.

Sursa foto: dw.com 


La 5 aprilie 1990, a avut loc, în Palatul Republicii, ședința inaugurală constitutivă a Camerei Poporului, prilej cu care Sabine Bergmann-Pohl de la CDU a fost aleasă președintă a instituției. Legislativul s-a reunit de două-trei ori pe an în cadrul unor sesiuni plenare. Pentru a rezolva criza spațiului de lucru, au fost folosite spații extinse din clădirea care găzduia Comitetul Central al Partidului Unității Socialiste. Astfel, clădirea a devenit sediul temporar al parlamentului din data de 19 septembrie 1990, atunci când Palatul Republicii a trebuit să își închidă ușile urmare a contaminării excesive cu azbest.

Sursa foto: dw.com 


La mai puțin de șase luni de la primele alegeri libere democratice, la 22 august 1990, ''Volkskammer'' a votat în favoarea aderării statului est-german la Republica Federală Germania. Dintre cei 400 de parlamentari, 294 au votat favorabil și doar 62 au votat împotriva reunificării. A reprezentat momentul culminant al activității desfășurate de primul și ultimul legislativ ales al Republicii Democrate Germania. Decizia din 3 octombrie de unificare cu Republica Federală Germania a însemnat totodată că ''Wolkskammer'' a încetat să existe.

Ultima sesiune a legislativului a avut loc la 2 octombrie, când președinta parlamentului Sabine Bergmann-Pohl a rezumat reușitele activității parlamentare ale lunilor derulate de la prima ședință a legislativului.

La 2 decembrie 1990, au avut loc primele alegeri libere din istoria Germaniei, atunci când la urne au participat votanții de pe întreg cuprinsul statului german și au ales parlamentul Germaniei reunificate, Bundestag, conform https://www.dw.com/ și https://www.alumniportal-deutschland.org/. La 17 ianuarie 1991, Helmuth Kohl a fost ales de Bundestag cancelar al Germaniei. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: bundestag.de

Afisari: 226

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit