logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CÃDEREA COMUNISMULUI, 35 DE ANI! Primele alegeri libere în Republica Democrată Germană (18 martie 1990)

Image

Căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost momentul de cotitură care a schimbat fundamental societatea germană și scena politică germană, contribuind la declanșarea procesului de unificare a Germaniei.

Pe fondul presiunii publice crescânde din Republica Democrată Germană (RDG), programata dată a alegerilor din luna mai 1990 a fost devansată pentru 18 martie 1990, urmare a unei săptămâni pline de presiune politică și de campanie susținută, cetățenii cu drept de vot din Republica Democrată Germană având pentru prima dată posibilitatea alegerii libere a parlamentului care să-i reprezinte, conform https://www.dw.com/.

La 18 martie 1990, s-au desfășurat alegerile libere pentru Camera Poporului a Republicii Democrate Germane, etapă politică care a contribuit la transformarea scenei politice din statul est-german și la parcurgerea unor pași pentru procesul de unificare politică statală, menționează https://www.bundestag.de/.

Membrii parlamentului au contribuit prin măsurile adoptate la deciziile care au vizat conducerea statului și dezvoltarea societății, dar, totodată, au desfășurat o muncă asiduă pentru demersul politic democratic de unificare a statului german.

Camera Poporului reunea nu doar membri ai partidului stat al Republicii Democrate Germane, Partidul Unității Socialiste, dar și alte organizații reprezentative din patru partide cunoscute drept ''partidele bloc'', Uniunea Creștin Democrată, Partidul Democratic al Agricultorilor, Partidul Democratic Liberal și Partidul Democratic Național, conform https://www.bundestag.de/.

Transformarea politică a fost însoțită de schimbări semnificative în sistemul partidelor din RDG. Multe noi partide și grupuri, dintre care multe ale căror rădăcini se regăsesc în mișcarea de opoziție, și-au făcut loc pe scena politică. Chiar și formațiunea politică a socialiștilor a trecut printr-un proces de schimbare.

Camera Poporului formată din cei 400 de membri a fost aleasă pe baza unui sistem de reprezentare proporțională. Zona electorală a fost împărțită în 15 circumscripții. Fiecare votant putea vota lista partidului. Nu exista o clauză obligatorie care să impună un anumit prag electoral partidelor sau asociaților politice pentru a obține procentul necesar pentru a intra în parlament.

La alegeri s-au prezentat 93,4% dintre persoanele cu drept de vot, iar câștigătorii scrutinului, cu 48%, au fost cele trei partide care au format Alianța pentru Germania, fiind vorba de CDU, Redeșteptarea Democratică și Uniunea Social Germană. Lupta politică a fost desfășurată pe platforma politică construită în jurul a două idei de bază: o rapidă uniune monetară și cât mai repede posibil unificarea Germaniei. Pe locul al doilea, s-a clasat cu 21,8% formațiunea Social Democraților, care în sondaje condusese mult timp pe primul loc în preferințele electoratului, fiind urmată de partidul PDS cu 16,3% și de Liga Democraților Liberi cu 5,3%. Reprezentanții mișcărilor de protest populare, precum Alianța 90 și Partidul Verde + Liga Femeilor Independente, care a îndeplinit un rol esențial în campania pentru schimbare politică, au obținut doar 2,9% și respectiv 2%.

La 12 aprilie 1990, Lothar de Maiziere, candidatul CDU pentru funcția de premier, a fost ales în această înaltă demnitate politică de către Camera Poporului a Republicii Democrate Germane. A condus o coaliție de partide: Alianța pentru Germania, Liga Democraților Liberi și SPD.

Comparativ cu celelalte parlamente democratice, Camera Poporului avea o medie de vârstă tânără,respectiv de 41,8 ani. Doar 3% dintre membrii parlamentului ales în 18 martie 1990 făcuseră parte și din legislativul anterior al Republicii Democrate Germane. Potrivit unor estimări relevante, mulți dintre membri parlamentului au fost implicați în activitate politică pe plan local și în partide politice înainte de anul 1989.

Sursa foto: dw.com 


La 5 aprilie 1990, a avut loc, în Palatul Republicii, ședința inaugurală constitutivă a Camerei Poporului, prilej cu care Sabine Bergmann-Pohl de la CDU a fost aleasă președintă a instituției. Legislativul s-a reunit de două-trei ori pe an în cadrul unor sesiuni plenare. Pentru a rezolva criza spațiului de lucru, au fost folosite spații extinse din clădirea care găzduia Comitetul Central al Partidului Unității Socialiste. Astfel, clădirea a devenit sediul temporar al parlamentului din data de 19 septembrie 1990, atunci când Palatul Republicii a trebuit să își închidă ușile urmare a contaminării excesive cu azbest.

Sursa foto: dw.com 


La mai puțin de șase luni de la primele alegeri libere democratice, la 22 august 1990, ''Volkskammer'' a votat în favoarea aderării statului est-german la Republica Federală Germania. Dintre cei 400 de parlamentari, 294 au votat favorabil și doar 62 au votat împotriva reunificării. A reprezentat momentul culminant al activității desfășurate de primul și ultimul legislativ ales al Republicii Democrate Germania. Decizia din 3 octombrie de unificare cu Republica Federală Germania a însemnat totodată că ''Wolkskammer'' a încetat să existe.

Ultima sesiune a legislativului a avut loc la 2 octombrie, când președinta parlamentului Sabine Bergmann-Pohl a rezumat reușitele activității parlamentare ale lunilor derulate de la prima ședință a legislativului.

La 2 decembrie 1990, au avut loc primele alegeri libere din istoria Germaniei, atunci când la urne au participat votanții de pe întreg cuprinsul statului german și au ales parlamentul Germaniei reunificate, Bundestag, conform https://www.dw.com/ și https://www.alumniportal-deutschland.org/. La 17 ianuarie 1991, Helmuth Kohl a fost ales de Bundestag cancelar al Germaniei. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: bundestag.de

Afisari: 199

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)