Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul Afacerilor Externe va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha, prin videoconferință. Cele mai recente evoluții privind acest subiect constau în adoptarea, la 24 februarie 2025, a celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei. Pachetul conține măsuri de combatere a eludării, interdicții suplimentare la export, restricții asupra băncilor și suspendări ale licențelor de emisie, precum și sancțiuni împotriva a 48 de persoane fizice și 35 de entități. În 16 decembrie 2024, fusese adoptat un al 15-lea pachet de sancțiuni cuprinzând măsuri împotriva eludării, restricții mai stricte la export pentru produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, măsuri de protejare a întreprinderilor din UE, precum și sancțiuni împotriva a 54 de persoane fizice și 30 de entități, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
De asemenea, Consiliul va avea un schimb de opinii privind relațiile dintre UE și Statele Unite ale Americii. Statele Unite sunt principalul partener strategic al UE în ceea ce privește promovarea păcii, a stabilității și a dezvoltării în întreaga lume, cele două părți având cea mai dezvoltată relație bilaterală în materie de comerț și investiții și cea mai integrată relație economică din lume. Împreună, realizează aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial. În 2023, comerțul transatlantic cu bunuri și servicii a depășit 1,5 mii de miliarde de euro. UE și SUA colaborează pentru a aborda provocările mondiale în materie de securitate, cum ar fi terorismul, extremismul violent, proliferarea armelor nucleare și criminalitatea transnațională. De asemenea, ele mențin legături de securitate și apărare mai strânse ca niciodată, mai informează https://www.consilium.europa.eu/. În privința războiului din Ucraina, UE consideră că situația nu este doar o problemă europeană, ci o provocare pentru ordinea internațională bazată pe norme, astfel încât UE și SUA să sprijine Ucraina și poporul său și iau măsuri pentru a izola Rusia pe plan internațional. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, mai arată sursa citată, UE și statele sale membre au furnizat aproape 135 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei.
Cu privire la Iran, cele mai recente evoluții sunt reprezentate de extinderea, din 18 noiembrie 2024, a sferei de aplicare a regimului de sancțiuni legate de rachete și drone. Sancțiunile repetate la adresa Iranului au venit ca urmare a încălcărilor repetate grave ale drepturilor omului în Iran, inclusiv moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 ani, în timp ce era reținută de poliție, la 16 septembrie 2022, precum și reprimarea violentă ulterioară de către autoritățile iraniene a protestelor pașnice, care a dus la pierderea a sute de vieți omenești. În octombrie 2024, UE a impus sancțiuni ca răspuns la transferul de rachete al Iranului către Rusia.
Consiliul va avea, de asemenea, discuții privind cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din întreaga regiune. În privința atacurilor teroriste comise de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, Consiliul European se declară profund alarmat de escaladarea militară dramatică din regiune. De asemenea, în ultimele concluzii adoptate, Consiliul European a reafirmat angajamentul Uniunii Europene față de dreptul internațional și față de o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, pornind de la soluția bazată pe două state, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care presupune ca două state democratice, Israel și Palestina, să coexiste în pace, în limitele unor frontiere sigure și recunoscute.
Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va dezbate afacerile curente, concentrându-se asupra evenimentelor recente și asupra evoluțiilor rapide în materie de securitate și apărare.
Consiliul Afaceri Externe din 17 martie va fi urmat de cea de-a IX-a conferință de la Bruxelles, intitulată 'Standing with Syria: meeting the needs for a successful transition' (Alături de Siria: satisfacerea nevoilor pentru o tranziție reușită').
***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene a avut loc în 24 februarie 2025, context în care Consiliul a adoptat al 16-lea pachet amplu de măsuri restrictive economice și individuale la adresa Rusiei. Cu privire la Siria, Consiliul a adoptat o declarație politică privind relaxarea cadrului de sancțiuni al UE în anumite sectoare, cu scopul de a sprijini o tranziție favorabilă incluziunii în Siria, precum și redresarea economică, reconstrucția și stabilizarea viitoare a acesteia, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R