Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul Afacerilor Externe va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha, prin videoconferință. Cele mai recente evoluții privind acest subiect constau în adoptarea, la 24 februarie 2025, a celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei. Pachetul conține măsuri de combatere a eludării, interdicții suplimentare la export, restricții asupra băncilor și suspendări ale licențelor de emisie, precum și sancțiuni împotriva a 48 de persoane fizice și 35 de entități. În 16 decembrie 2024, fusese adoptat un al 15-lea pachet de sancțiuni cuprinzând măsuri împotriva eludării, restricții mai stricte la export pentru produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, măsuri de protejare a întreprinderilor din UE, precum și sancțiuni împotriva a 54 de persoane fizice și 30 de entități, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
De asemenea, Consiliul va avea un schimb de opinii privind relațiile dintre UE și Statele Unite ale Americii. Statele Unite sunt principalul partener strategic al UE în ceea ce privește promovarea păcii, a stabilității și a dezvoltării în întreaga lume, cele două părți având cea mai dezvoltată relație bilaterală în materie de comerț și investiții și cea mai integrată relație economică din lume. Împreună, realizează aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial. În 2023, comerțul transatlantic cu bunuri și servicii a depășit 1,5 mii de miliarde de euro. UE și SUA colaborează pentru a aborda provocările mondiale în materie de securitate, cum ar fi terorismul, extremismul violent, proliferarea armelor nucleare și criminalitatea transnațională. De asemenea, ele mențin legături de securitate și apărare mai strânse ca niciodată, mai informează https://www.consilium.europa.eu/. În privința războiului din Ucraina, UE consideră că situația nu este doar o problemă europeană, ci o provocare pentru ordinea internațională bazată pe norme, astfel încât UE și SUA să sprijine Ucraina și poporul său și iau măsuri pentru a izola Rusia pe plan internațional. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, mai arată sursa citată, UE și statele sale membre au furnizat aproape 135 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei.
Cu privire la Iran, cele mai recente evoluții sunt reprezentate de extinderea, din 18 noiembrie 2024, a sferei de aplicare a regimului de sancțiuni legate de rachete și drone. Sancțiunile repetate la adresa Iranului au venit ca urmare a încălcărilor repetate grave ale drepturilor omului în Iran, inclusiv moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 ani, în timp ce era reținută de poliție, la 16 septembrie 2022, precum și reprimarea violentă ulterioară de către autoritățile iraniene a protestelor pașnice, care a dus la pierderea a sute de vieți omenești. În octombrie 2024, UE a impus sancțiuni ca răspuns la transferul de rachete al Iranului către Rusia.
Consiliul va avea, de asemenea, discuții privind cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din întreaga regiune. În privința atacurilor teroriste comise de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, Consiliul European se declară profund alarmat de escaladarea militară dramatică din regiune. De asemenea, în ultimele concluzii adoptate, Consiliul European a reafirmat angajamentul Uniunii Europene față de dreptul internațional și față de o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, pornind de la soluția bazată pe două state, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care presupune ca două state democratice, Israel și Palestina, să coexiste în pace, în limitele unor frontiere sigure și recunoscute.
Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va dezbate afacerile curente, concentrându-se asupra evenimentelor recente și asupra evoluțiilor rapide în materie de securitate și apărare.
Consiliul Afaceri Externe din 17 martie va fi urmat de cea de-a IX-a conferință de la Bruxelles, intitulată 'Standing with Syria: meeting the needs for a successful transition' (Alături de Siria: satisfacerea nevoilor pentru o tranziție reușită').
***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene a avut loc în 24 februarie 2025, context în care Consiliul a adoptat al 16-lea pachet amplu de măsuri restrictive economice și individuale la adresa Rusiei. Cu privire la Siria, Consiliul a adoptat o declarație politică privind relaxarea cadrului de sancțiuni al UE în anumite sectoare, cu scopul de a sprijini o tranziție favorabilă incluziunii în Siria, precum și redresarea economică, reconstrucția și stabilizarea viitoare a acesteia, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În