logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afacerilor Externe va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.

Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha, prin videoconferință. Cele mai recente evoluții privind acest subiect constau în adoptarea, la 24 februarie 2025, a celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei. Pachetul conține măsuri de combatere a eludării, interdicții suplimentare la export, restricții asupra băncilor și suspendări ale licențelor de emisie, precum și sancțiuni împotriva a 48 de persoane fizice și 35 de entități. În 16 decembrie 2024, fusese adoptat un al 15-lea pachet de sancțiuni cuprinzând măsuri împotriva eludării, restricții mai stricte la export pentru produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, măsuri de protejare a întreprinderilor din UE, precum și sancțiuni împotriva a 54 de persoane fizice și 30 de entități, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

De asemenea, Consiliul va avea un schimb de opinii privind relațiile dintre UE și Statele Unite ale Americii. Statele Unite sunt principalul partener strategic al UE în ceea ce privește promovarea păcii, a stabilității și a dezvoltării în întreaga lume, cele două părți având cea mai dezvoltată relație bilaterală în materie de comerț și investiții și cea mai integrată relație economică din lume. Împreună, realizează aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial. În 2023, comerțul transatlantic cu bunuri și servicii a depășit 1,5 mii de miliarde de euro. UE și SUA colaborează pentru a aborda provocările mondiale în materie de securitate, cum ar fi terorismul, extremismul violent, proliferarea armelor nucleare și criminalitatea transnațională. De asemenea, ele mențin legături de securitate și apărare mai strânse ca niciodată, mai informează https://www.consilium.europa.eu/. În privința războiului din Ucraina, UE consideră că situația nu este doar o problemă europeană, ci o provocare pentru ordinea internațională bazată pe norme, astfel încât UE și SUA să sprijine Ucraina și poporul său și iau măsuri pentru a izola Rusia pe plan internațional. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, mai arată sursa citată, UE și statele sale membre au furnizat aproape 135 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei.

Cu privire la Iran, cele mai recente evoluții sunt reprezentate de extinderea, din 18 noiembrie 2024, a sferei de aplicare a regimului de sancțiuni legate de rachete și drone. Sancțiunile repetate la adresa Iranului au venit ca urmare a încălcărilor repetate grave ale drepturilor omului în Iran, inclusiv moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 ani, în timp ce era reținută de poliție, la 16 septembrie 2022, precum și reprimarea violentă ulterioară de către autoritățile iraniene a protestelor pașnice, care a dus la pierderea a sute de vieți omenești. În octombrie 2024, UE a impus sancțiuni ca răspuns la transferul de rachete al Iranului către Rusia.

Consiliul va avea, de asemenea, discuții privind cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din întreaga regiune. În privința atacurilor teroriste comise de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, Consiliul European se declară profund alarmat de escaladarea militară dramatică din regiune. De asemenea, în ultimele concluzii adoptate, Consiliul European a reafirmat angajamentul Uniunii Europene față de dreptul internațional și față de o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, pornind de la soluția bazată pe două state, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care presupune ca două state democratice, Israel și Palestina, să coexiste în pace, în limitele unor frontiere sigure și recunoscute.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va dezbate afacerile curente, concentrându-se asupra evenimentelor recente și asupra evoluțiilor rapide în materie de securitate și apărare.

Consiliul Afaceri Externe din 17 martie va fi urmat de cea de-a IX-a conferință de la Bruxelles, intitulată 'Standing with Syria: meeting the needs for a successful transition' (Alături de Siria: satisfacerea nevoilor pentru o tranziție reușită').

***

Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene a avut loc în 24 februarie 2025, context în care Consiliul a adoptat al 16-lea pachet amplu de măsuri restrictive economice și individuale la adresa Rusiei. Cu privire la Siria, Consiliul a adoptat o declarație politică privind relaxarea cadrului de sancțiuni al UE în anumite sectoare, cu scopul de a sprijini o tranziție favorabilă incluziunii în Siria, precum și redresarea economică, reconstrucția și stabilizarea viitoare a acesteia, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

 

Afisari: 392

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien

Documentare 08-05-2025 08:45

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu

Documentare 08-05-2025 08:30

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol