FRAGMENT DE ISTORIE: Sir Arthur Evans a descoperit ruinele complexului antic Knossos (16 martie 1900)

Săpăturile de la Knossos sau Kafala, un oraș antic situat pe insula Creta, au oferit perspective neprețuite asupra civilizației minoice antice, care a înflorit în timpul epocii bronzului. Dezgropat sistematic la începutul secolului al XX-lea de arheologul britanic Sir Arthur Evans, situl a dezvăluit natura complexă și avansată a societății minoice. Knossos este recunoscut pe scară largă drept cel mai mare sit arheologic din epoca bronzului din Creta și este adesea menționat drept cel mai vechi oraș din Europa. Complexul său de palat labirintic, frescele vibrante și infrastructura sofisticată evidențiază o cultură care a fost pe cât de inovatoare pe atât de influentă, potrivit https://knossos-palace.gr/.
Căutarea de a găsi Knossos a început cu referințe în literatura europeană, stârnind interesul unor exploratori precum Robert Pashley și W. Lithgow. Acești aventurieri timpurii au alimentat o fascinație din secolul al XIX-lea pentru mitologia greacă și legendele siturilor antice. Scrierile lor au stârnit curiozitatea celor care credeau că miturile dețin un sâmbure de adevăr care așteaptă să fie dezgropat.
Cretanul Minos Kalokairinos, negustor și anticar, a fost primul care a identificat rămășițele palatului din Knossos. Născut în Heraklion, Kalokairinos a fost condus de interesul său intrinsec pentru comorile care se aflau sub solul cretan. În 1878, împins de curiozitate și de legendele captivante ce învăluiau Knossos-ul, a întreprins primele săpături. Eforturile sale au dus la descoperirea unor vestigii arhitecturale substanțiale, inclusiv depozite și numeroase piese de ceramică, sugerând existența unui complex întins. Săpăturile au încetat din cauza condițiilor politice, Creta aflându-se sub ocupația otomană, dar descoperirile timpurii ale lui Kalokairinos au jucat un rol crucial în catalizarea investigațiilor arheologice ulterioare. Climatul politic al vremii a reprezentat provocări semnificative pentru excavarea complexului de la Knossos. Heinrich Schliemann, cunoscut pentru munca sa la Troia, a încercat să securizeze situl, dar gestul său a fost zădărnicit de negocierile eșuate cu autoritățile locale. Aceste bariere au întârziat explorarea ulterioară, păstrând secretele din Knossos închise pentru un timp.
Sir Arthur Evans, un arheolog britanic, a fost captivat de ideea existenței unei civilizații pre-miceniene pe Creta. Arthur Evans s-a născut în 1851, în Nash Mills, Hertfordshire, fiind fiul lui Sir John Evans, un anticar renumit. Arthur a călcat pe urmele tatălui său, studiind istoria la universitățile Oxford și Gottingen. Între 1884 și 1908, a fost custodele Muzeului Ashmolean din Oxford. A dezvoltat un interes pentru arheologia britanică, dar apoi și-a îndreptat atenția către arheologia cretană, conform https://historyandarchaeologyonline.com.
Sursa foto: historyandarchaeologyonline.com
Interesul său pentru Knossos fusese declanșat de o vizită la sit, în 1894, o vizită făcută în căutarea unor sigilii cu o scriere hieroglifică misterioasă care apăreau în piețele din Atena și care se presupune că veneau din Creta. În 1900, Evans a încheiat negocierile pentru achiziționarea sitului și a început săpăturile organizate, cu asistența arheologului experimentat de teren Duncan Mackenzie. Viteza de descoperire a fost remarcabilă; în câteva săptămâni, Evans și echipa sa (principalele săpături implicau între 50 și 180 de muncitori) au descoperit porțiuni semnificative din complexul palatului. Abordarea sistematică a săpăturilor a permis descoperirea unor zone cheie, dezvăluind o lume odată îngropată, https://knossos-palace.gr/.
Evans a dezvăluit un vast complex din epoca bronzului mijlociu (c.1900-1450 î.Hr.), stabilind că o civilizație 'minoică' distinctă de pe Creta a precedat (și a influențat puternic) civilizația 'miceniană' de mai târziu (c.1650-1150 î.Hr.) de pe continentul grecesc. În timpul 'perioadei a doua a palatului' (c.1700-1450 î.Hr.) Knossos a atins apogeul. Complexul palatului includea o curte centrală, o curte vestică secundară, o suită de apartamente regale, o sală a tronului cu un scaun din gips sculptat, cu depozite și ateliere extinse. Aproximativ 1.300 de camere erau conectate printr-o rețea de coridoare. Camerele apartamentelor regale erau așezate pe trei sau patru etaje și deservite de puțuri de lumină, conducte de apă, canalizare și o scară mare.
Apartamentele regale dar și alte încăperi, erau decorate cu fresce elaborate, colorate și vibrante, înfățișând delfini, pești zburători, grifoni, ceremonii și ritualuri de curte și sporturi precum boxul și sărituri cu tauri. În depozitele de la parter și de la subsol s-au găsit numeroase cutii de depozitare din piatră și vase din ceramică (pithoi), containere pentru produse necesare a susține o instanță și o administrație regală care, judecând după dovezile tăblițelor inscripționate Linear B găsite la Knossos, ar fi numărat mai mult de 4.000 de oameni, potrivit https://www.world-archaeology.com.
Celebrul mit grecesc al lui Tezeu, Minotaurul și Labirintul, conține două indicii interesante despre civilizația minoică și relația ei cu comunitățile continentale. În primul rând, Labirintul însuși pare să fi fost un fel de amintire populară a marelui palat dezvăluit de săpăturile lui Evans. În al doilea rând, în centrul fabulei stă cerința ca Atena să trimită șapte băieți și șapte fete în Creta, la fiecare nouă ani, pentru a fi mâncați de Minotaur. Aceasta poate reprezenta o fostă relație tributară între Atena și Knossos. Cert este că arheologia din Knossos implică puternic o economie tributară bazată pe puterea maritimă.
Dezvoltarea unui script hieroglific (Linear A) pentru a inscripționa documente în lut este dovada unei birocrații complexe. Deși Linearul A, adevărata scriere minoică, nu a fost descifrată, Linearul B, folosit de micenieni și reprezentat în cele mai recente straturi de la Knossos, a fost. Aceste texte reprezintă, fără îndoială, echivalentul antic al registrelor fiscale moderne. Așezarea Cretei, mitul Minotaurului, bogăția orașului Knossos și răspândirea artefactelor cretane în Mediterana de Est, toate pledează pentru un rol central pentru minoici în comerțul din epoca mijlocie a bronzului.
Decizia lui Evans de a restaura părți din Knossos folosind beton și materiale moderne a stârnit dezbateri aprige. Pe deoparte, eforturile sale, ce au făcut situl accesibil publicului, au fost apreciate, pe de altă parte criticii au susținut că aceste reconstrucții au compromis acuratețea istorică. Echilibrul dintre conservare și interpretare rămâne încă un subiect de discuție între arheologi. Criticii lui Evans pun la îndoială autenticitatea reconstrucțiilor sale. Unii sugerează că viziunea lui Evans reflectă mai degrabă o interpretare modernă decât realitatea minoică. Aceste critici evidențiază provocările restaurării siturilor antice, păstrând în același timp fidelitatea față de adevărul istoric. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: ashmolean.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai
Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e