8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de voluntari și personalului care lucrează alături de oamenii care au nevoie de protecție, asistență, asistență medicală, ajutor social și solidaritate, se arată pe site-ul oficial al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR), https://www.ifrc.org/.
Data de 8 mai este ziua de naștere a omului de afaceri elvețian și a voluntarului Henry Dunant (1828-1910) din inițiativa căruia a apărut Mișcarea Internațională de Cruce Roșie acum mai bine de 160 de ani.
FotoŞ (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În 2025, cu ocazia Zilei mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, sub titlul 'On the Side of Humanity', președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric Egger și președinta Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Kate Forbes au făcut o declarație comună, subliniind că 'fiecare atac asupra unui ajutor umanitar este un atac asupra comunității pe care a servit-o.', potrivit https://www.ifrc.org/.
'În această Zi mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii (8 mai), îi jelim pe colegii noștri care au fost uciși în timp ce încercau să salveze vieți. Moartea lor necesită mult mai mult decât vorbe goale de indignare - necesită acțiune. Comunitatea internațională nu poate continua să ignore regulile războiului, iar lucrătorii umanitari sunt vizați în mod deliberat. Fiecare atac asupra unui lucrător umanitar este un atac asupra comunității pe care acesta o servea și o trădare a legilor menite să protejeze civilii și să atenueze suferința în conflict.
Uciderea brutală a colegilor noștri de la Societatea Semilunii Roșii Palestiniene în martie a stârnit un val de indignare la nivel global. Dar povestea lor nu este izolată. Din Gaza până în Sudan, Ucraina și Republica Democrată Congo și nu numai, colegii noștri sunt criticați în timp ce conduc ambulanțe, distribuie ajutoare și ajung la comunități aflate în prima linie, aflate în nevoie.
Anul acesta, am pierdut deja 10 colegi. Aceasta urmează celui mai mortal an înregistrat pentru lucrătorii umanitari, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii pierzând 38 de angajați și voluntari în 2024. Dacă acest tipar oribil continuă, 2025 ar putea fi și mai rău.
Statele și părțile implicate în conflict poartă responsabilitatea directă pentru inversarea acestei tendințe tulburătoare și periculoase prin protejarea lucrătorilor umanitari, respectarea dreptului internațional umanitar și apărarea umanității noastre comune. Acum este momentul să acționăm.', se mai arată în mesajul publicat pe site-ul oficial al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, https://www.ifrc.org/.
Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) este formată astăzi din 191 de Societăți de de Cruce Roșie și Semilună Roșie, adesea denumite 'Societăți Naționale', prezente în aproape toate țările lumii. Rolurile lor diferă de la o țară la alta, dar toate sunt unite de aceleași principii fundamentale și se străduiesc pentru binele umanității. Secretariatul Internațional al Federației are sediul în Geneva, Elveția. Președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) este Kate Forbes (din decembrie 2023).
Societățile Naționale sunt coloana vertebrală a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Fiecare este alcătuită dintr-o rețea de voluntari și personal comunitar care oferă o mare varietate de servicii. Rolul specific al Societăților Naționale și serviciile pe care le oferă variază de la țară la țară. Acest lucru se datorează nevoilor diferite ale comunităților, precum și relațiilor diferite pe care Societățile Naționale le au cu autoritățile respective. Voluntarii Societății Naționale sunt adesea primii la fața locului când se produce un dezastru și rămân activi în comunitățile afectate pe o perioadă mai lungă de timp, după plecarea tuturor. În unele cazuri, Societățile Naționale sunt singurele organizații capabile să funcționeze în țări care se confruntă cu dezastre, conflicte sau un colaps al structurii sociale, potrivit https://www.ifrc.org/.
***
Omul de afaceri elvețian, Henry Dunant, martor al bătăliei sângeroase de la Solferino din 24 iunie 1859, soldată cu mii de morți și răniți, a chemat în ajutor mai multe persoane din zonele învecinate, alături de care a început să-i îngrijească pe cei răniți. Mobilizați de cuvintele lui Dunant - ''Siamo tutti fratelli'' ('Suntem cu toții frați') -, timp de trei zile, voluntarii au acordat ajutor și îngrijire medicală tuturor răniților, indiferent că erau inamici sau compatrioți. În 1862, el a scris și publicat cartea ''O amintire de la Solferino'', prin care atrăgea atenția lumii întregi asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc. Datorită acestei cărți, Henry Dunant a reușit să transmită ideile sale în rândul guvernanților europeni și al oamenilor influenți de la acea vreme, potrivit site-ul https://crucearosie.ro/.
Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților și care, în 1876, a devenit Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Atunci a fost semnată prima Convenție de la Geneva, de către 12 șefi de stat, și a fost adoptată emblema unei cruci roșii pe fundal alb (inversul steagului Elveției, cu cruce albă pe fond roșu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau răniții și, astfel, de a asigura protecția acestora pe câmpul de luptă.
În mai 1919, reprezentanții Societăților de Cruce Roșie din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia s-au întrunit pentru a înființa în mod oficial Liga Societăților de Cruce Roșie, care este predecesoarea Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR). Obiectivul său era de a 'consolida și a uni, în domeniul sănătății, Societățile de Cruce Roșie existente și de a promova crearea unor noi Societăți'. Simbolul Semilunii Roșii a fost adoptat la Convenția din 1929. În prezent, folosirea emblemei este guvernată de ''Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce roșie și semilună roșie de către Societățile Naționale''. Acest regulament, adoptat la Budapesta, în noiembrie 1991, a intrat în vigoare în 1992.
Ideea unei zilei mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii a apărut după Primul Război Mondial, când la cea de-a 14-a Conferință Internațională a Crucii Roșii a fost discutată o 'acțiune anuală care ar putea avea loc în întreaga lume... care ar fi o contribuție majoră la pace'. Ziua internațională a Crucii Roșii a fost sărbătorită pentru prima dată la 8 mai 1948. Titlul oficial al zilei s-a schimbat de-a lungul timpului și a devenit în 1984, Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, se arată pe https://www.ifrc.org/.
***
Crucea Roșie Română, parte a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, este cea mai mare organizație umanitară din țară și are o lungă tradiție de ajutorare a persoanelor vulnerabile. Cu o rețea extinsă la nivel național, Crucea Roșie Română acționează ca un pilon de sprijin în situații de urgență, oferind ajutor și asistență esențială pentru comunitățile afectate de dezastre. Cei peste 8.000 de voluntari din toată țara ajung la zeci de mii de oameni în fiecare an, prin intermediul programelor de sănătate, de reducere a riscului de dezastre, de incluziune socială și multe altele. Ziua Crucii Roșii Române este marcată, anual, la 4 iulie, dată la care în 1876 s-a înființat Societatea de Cruce Roșie din România. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai
Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)