PERSONALITATEA ZILEI: Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos

Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, județul Buzău, din părinții Vasile și Rada Crăciun.
A urmat școala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic 'Chesarie Episcopul' din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980).
A făcut studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg - Franța (1981-1984), unde a obținut doctoratul în Teologie, cu o teză despre spiritualitatea icoanei și a picturilor mănăstirilor moldovene, având titlul 'Icoana și frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene - încercare de prezentare a raporturilor dintre ele'.
Ca ierodiacon și doctorand la Universitatea din Strasbourg, pune bazele spirituale ale comunității parohiale române din acest oraș, organizând constituirea Asociației culturale 'Parohia Sfântul Ioan Botezătorul' în anul 1984. Funcționează ca diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania.
A fost profesor la catedra I a Seminarului Teologic - Buzău (1980-1985); asistent universitar și duhovnic la Institutul Teologic - Sibiu (1985-1988); asistent universitar la Institutul Teologic - București; Inspector patriarhal pentru învățământul teologic preuniversitar în Biserica Ortodoxă Română (1988-1990). Este secretar al Comisiei Teologică, Liturgică și Didactică a Sfântului Sinod (1994-prezent); profesor universitar la Facultatea de Litere și Teologie (2000-2005), respectiv Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie (începând cu 2005) din cadrul Universității 'Dunărea de Jos' - Galați (2002-prezent). (sursa: https://www.edj.ro)
Episcopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, oficiind o slujbă religioasă la Mănăstirea 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe', din Giurgiu.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La 20 decembrie 1980 este tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian. Este hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, în Catedrala episcopală din Buzău și ieromonah, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de către mitropolitul Antonie al Ardealului (1982-2005). Este hirotesit protosinghel și arhimandrit la Mănăstirea Sâmbăta - Sibiu. I se încredințează, pentru scurt timp, conducerea Mănăstirii Antim din București unde slujește între 1988-1990.
Este chemat arhiereu-vicar la Galați de arhiepiscopul Antim Nica și ales de Sfântul Sinod în treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990. Este hirotonit arhiereu, cu titlul de Gălățeanul, în biserica 'Sf. Nicolae' din Galați, la 18 februarie 1990.
IPS Panteleimon, mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, si PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, la sosirea Moaştelor Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, în Episcopia Dunării de Jos (Galaţi).
Foto: (c) CRISTIAN NASTASE / AGERPRES FOTO
În urma decesului arhiepiscopului Antim și vacantării scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, în data de 12 iulie 1994.
Este instalat canonic, în Catedrala episcopală din Galați, de către patriarhul Teoctist în fruntea unui sobor de arhierei, înconjurați de preoțime și de mulțimea credincioșilor, în 24 iulie 1994.
Foto: (c) DAN PAIC/Arhiva istorică AGERPRES
La data de 27 septembrie 2009, la inițiativa patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar episcopul Casian la demnitatea de Arhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).
Între distincțiile bisericești și civile primite se numără: Ordinul Sfânta Maria Magdalena al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, oferit de mitropolitul Vasile, primatul Bisericii Ortodoxe din Polonia (1989); Ordinul Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Ecumenice, oferit de patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I (1999); Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Mare Ofițer, acordat de Președinția României (2000); Ordinul Național De Onoare, acordat de Președinția Republicii Moldova (2010); Ordinul Sfântul Petru Movilă, oferit de mitropolitul Vladimir al Kievului și Întregii Ucraine (2010); Ordinul Sfântul Apostol Andrei pentru Ierarhi al Patriarhiei Române, oferit de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel (2018); Ordinul Maica Domnului Rugătoarea (Oranta) al Patriarhiei Române, oferit de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel (2022).
Arhiepiscopul Casian a înființat în anul 2000, Ordinul 'Crucea Sf. Ap. Andrei' al Episcopiei Dunării de Jos, precum și distincția 'Vrednicia andreiană', care au fost acordate de-a lungul vremii la numeroși ierarhi ortodocși din țară și străinătate, precum și unor personalități ale vieții culturale și sociale. (surse: https://basilica.ro/; https://www.edj.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)