logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A murit actriţa Oana Ştefănescu (fişă biografică)

Image

Actriţa Oana Ştefănescu a murit în seara zilei de 23 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat de presă al Teatrului Odeon.

Actriţă a Teatrului Odeon din Bucureşti, Oana Ştefănescu s-a născut la 19 noiembrie 1960. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" la clasa profesorului Octavian Cotescu, potrivit site-ului www.teatrul-odeon.ro.

La Teatrul Odeon, a interpretat roluri de diverse facturi, de la dramă, la comedie. A debutat în spectacolul "Mincinosul" de Carlo Goldoni (regia Vlad Mugur; premiera 11 octombrie 1991) şi a fost distribuită în piese, precum "Richard al III-lea" de William Shakespeare (regia Mihai Măniuţiu), "La ţigănci" după Mircea Eliade (regia Alexander Hausvater), "Cafeneaua" de Carlo Goldoni (regia Dragoş Galgoţiu), "Conu Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L. Caragiale (regia Mihai Măniuţiu), "De ce fierbe copilul în mămăligă" după Aglaja Veteranyi (regia Radu Afrim), "Portretul lui Dorian Gray" după Oscar Wilde (regia Dragoş Galgoţiu), "Epopeea lui Ghilgamesh" (regia Dragoş Galgoţiu), "Au pus cătuşe florilor" de Fernando Arrabal (regia Alexander Hausvater).

Tot pe scena teatrului care a consacrat-o, a mai jucat în spectacolele: "Hamletmachine" de Heiner Müller (regia Dragoş Galgoţiu); "Jurnalul lui Robinson Crusoe", un musical după "Insula" de Gellu Naum (regia Mihai Mănuţiu); "Brâncuşi împotriva Statelor Unite" (text şi regie Eric Vigner, traducerea George Banu); "Contra democraţiei" de Esteve Soler (regia Alexandru Dabija); "Cometa, Copilul şi Căţelul" după texte de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dabija); "Natură moartă cu nepot obez" de Ion Sapdaru (regia Eugen Făt); "Când Isadora dansa" de Martin Sherman (regia Răzvan Mazilu); "Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva" de Jonas Gardell, un spectacol de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc; "Pyramus, Egeus în Pyramus & Thisbe 4 You" după William Shakespeare (regia Alexandru Dabija); "Ionesco - cinci piese scurte" de Eugene Ionesco (regia Alexandru Dabija); "Stele în lumina dimineţii" de Alexandr Galin (regia Gelu Colceag); "Saragosa - 66 de zile" după Jan Potocki (regia Alexandru Dabija); "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello (regia Alexa Visarion); "Demonstraţie" de Marcel Tohatan (regia Dominique Dromgoole).

A jucat şi în spectacolul "Persona" de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Nica, a cărui premieră a avut loc la 20 decembrie 2019. Actriţa Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul "Cabaret" de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb, regia, coregrafia şi costumele, Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu, notează http://www.teatrul-odeon.ro/.

Actriţa Oana Ştefănescu a colaborat mult şi cu alte teatre din Capitală şi din ţară, între care Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe. Dintre aceste colaborări amintim: "Poveste de iarnă" de W. Shakespeare (regia Dragoş Galgoţiu), la Altfest & Centrul Cultural "Ion Manu", Otopeni; "Scrisorile călugăriţei portugheze" după "Scrisorile Marianei Alcoforado" (regia Mihai Măniuţiu) şi "Antigona" de Sofocle (regia Mihai Măniuţiu), la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ; "Omor în catedrală" de T.S. Eliot (regia Mihai Măniuţiu), la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca; "Alienare" de R. Steward (regia Scott Johnston), la Teatrul de Comedie din Bucureşti; "Noaptea la Madrid" de D. Ceccaldi (regia Constantin Codrescu), "Paharul cu apă" de Eugene Scribe (regia Constantin Codrescu), "Îmblânzirea scorpiei" de W. Shakespeare (regia Mircea Cornişteanu), "Este ciudat" de M.R. Paraschivescu (regia Gelu Colceag), la Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe; "Matca" de Marin Sorescu (regia Mona Chirilă), "Este ciudat" de M.R. Paraschivescu (regia Gelu Colceag), "Platonov" de A.P. Cekov (regia Gelu Colceag), "Opera de trei parale" de B. Brecht (regia Ion Cojar), la Studioul Casandra din Bucureşti.

A interpretat şi roluri în filme precum "Înnebunesc şi-mi pare rău" (regia Ion Gostin, 1992) sau "Stejarul" (regia Lucian Pintilie, 1992), potrivit site-ului amintit.

A obţinut, de-a lungul anilor, mai multe premii: Premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul "Este ciudat" (1987), Premiul "Cea mai bună actriţă" pentru rolul Anne în filmul "Căţărarea" la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987), premiul "Cea mai bună actriţă" pentru rolul Irina din spectacolul "Matca" (1988), premiul "Cea mai bună actriţă" pentru rolul Mariana în filmul "Înnebunesc şi-mi pare rău" - Premiul UCIN (1993), premiul "Cea mai bună actriţă" pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996), premiul "Cea mai bună actriţă" pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul "Scrisorile călugăriţei portugheze" (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015. Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul "Au pus cătuşe florilor" (regia Alexander Hausvater), la Gala UNITER 1992. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Stefanescu Oana/facebook.com

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe

Documentare 16-04-2025 09:00

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că

Documentare 16-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI

Documentare 16-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În

Documentare 16-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie

Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 15-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson

Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu

Documentare 15-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)

Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri

Documentare 15-04-2025 09:00

Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)

La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c