PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson

Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com.
La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mutat, împreună cu fratele și mama sa, la Oxfordshire, Anglia, unde a urmat cursurile instituției private de învățământ Dragon School. În paralel, s-a înscris la Școala de Arte 'Stagecoach', unde a învățat să cânte, să danseze și să joace pe scenă.
În 1999 a început selecția pentru distribuția peliculei 'Harry Potter și piatra filosofală', adaptare a romanului omonim al britanicei J.K. Rowling. Emma a fost recomandată de profesorii săi de actorie.
După opt audiții solicitante, producătorul David Heyman a anunțat numele celor trei mici actori care urmau să dețină rolurile principale: Emma Watson, în vârstă de doar nouă ani, în rolul Hermione Granger, Daniel Radcliffe în rolul Harry Potter și Rupert Grint în rolul Ron Weasley. Filmul a fost lansat în 2001, an în care a doborât recorduri de audiență și de încasări. Emma Watson a fost nominalizată la cinci premii dedicate industriei cinematografice, câștigând categoria Cea mai bună tânără actriță în rol principal la Premiile Young Artist.
În următorii zece ani, a interpretat rolul Hermionei Granger în peliculele: 'Harry Potter și Camera Secretelor' (2002), 'Harry Potter și prizonierul din Azkaban' (2004), 'Harry Potter și Pocalul de Foc' (2005), 'Harry Potter și Ordinul Phoenix' (2007), 'Harry Potter și Prințul Semipur' (2009), 'Harry Potter și Talismanele Morții: Partea I' (2010), 'Harry Potter și Talismanele Morții: Partea a II-a' (2011).
Grație prestațiilor sale din seria Harry Potter, a fost nominalizată la premii prestigioase precum Critics' Choice, Nickelodeon Kids' Choice și Jameson Empire. În februarie 2011, franciza Harry Potter a câștigat Premiul BAFTA pentru contribuția remarcabilă britanică adusă cinematografiei, arată bafta.org.
În anul 2011, Emma Watson a jucat în pelicula 'O săptămână cu Marilyn', regizată de Simon Curtis, alături de actori consacrați precum Michelle Williams și Kenneth Branagh.
Un an mai târziu, a putut fi urmărită în drama psihologică 'Jurnalul unui adolescent timid' ('The Perks of Being a Wallflower'), în regia lui Stephen Chbosky, unde le-a dat replica actorilor Logan Lerman și Ezra Miller. Pelicula avea să cucerească Premiul People's Choice pentru Cea mai bună dramă, iar Emma Watson a primit aceeași distincție pentru Cea mai bună actriță într-o dramă.
În vara lui 2013, actrița a jucat în comedia neagră inspirată din fapte reale 'The Bling Ring' ('Hoții de celebritate'), regizată de Sofia Coppola. A urmat o scurtă apariție în comedia apocaliptică 'This Is the End' ('Acesta este sfârșitul'), în regia lui Seth Rogen.
Emma Watson a făcut parte, alături de Russell Crowe, Jennifer Connelly și Ray Winstone, din distribuția peliculei 'Noe' (2014), regizată de Darren Aronofsky. Emma a jucat rolul Ilei, o tânără aflată într-o relație apropiată de Sem, fiul lui Noe. În anul care a urmat, s-a aflat, alături de Ethan Hawke, pe posterul filmului 'Regression', un thriller regizat de Alejandro Amenabar.
A devenit, în 2014, Ambasadoare a bunăvoinței pentru Organizația Națiunilor Unite, militând pentru emanciparea tinerelor femei din lumea întreagă, arată un.org. Totodată, a ocupat și funcția de purtător de cuvânt al campaniei HeForShe, inițiată de ONU cu scopul de a promova egalitatea dintre sexe. În același an, a fost desemnată Cea mai bună artistă britanică la Premiile Britannia.
În 2017, a interpretat rolul principal feminin, Belle, în fantezia romantică 'Frumoasa și bestia', regizată de Bill Condon și produsă de Walt Disney Pictures. Filmul a înregistrat un succes remarcabil, devenind al doilea cu cele mai mari încasări din 2017. Pentru modul în care a dat viață personajului Belle, Emma Watson a primit Premiul MTV Movie la categoria Cea mai bună prestație într-un film.
A fost Meg March în 'Fiicele doctorului March' ('Little Women', 2019), drama romantică regizată de Greta Gerwig, adaptare a romanului omonim scris de americana Louisa May Alcott.
În mai 2014, a absolvit cursurile Universității Brown, unde s-a specializat în literatură engleză.
În ediția din 2015 a revistei 'Time', Emma Watson a fost inclusă în topul 100 al celor mai influenți oameni, potrivit time.com. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/