PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson

Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com.
La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mutat, împreună cu fratele și mama sa, la Oxfordshire, Anglia, unde a urmat cursurile instituției private de învățământ Dragon School. În paralel, s-a înscris la Școala de Arte 'Stagecoach', unde a învățat să cânte, să danseze și să joace pe scenă.
În 1999 a început selecția pentru distribuția peliculei 'Harry Potter și piatra filosofală', adaptare a romanului omonim al britanicei J.K. Rowling. Emma a fost recomandată de profesorii săi de actorie.
După opt audiții solicitante, producătorul David Heyman a anunțat numele celor trei mici actori care urmau să dețină rolurile principale: Emma Watson, în vârstă de doar nouă ani, în rolul Hermione Granger, Daniel Radcliffe în rolul Harry Potter și Rupert Grint în rolul Ron Weasley. Filmul a fost lansat în 2001, an în care a doborât recorduri de audiență și de încasări. Emma Watson a fost nominalizată la cinci premii dedicate industriei cinematografice, câștigând categoria Cea mai bună tânără actriță în rol principal la Premiile Young Artist.
În următorii zece ani, a interpretat rolul Hermionei Granger în peliculele: 'Harry Potter și Camera Secretelor' (2002), 'Harry Potter și prizonierul din Azkaban' (2004), 'Harry Potter și Pocalul de Foc' (2005), 'Harry Potter și Ordinul Phoenix' (2007), 'Harry Potter și Prințul Semipur' (2009), 'Harry Potter și Talismanele Morții: Partea I' (2010), 'Harry Potter și Talismanele Morții: Partea a II-a' (2011).
Grație prestațiilor sale din seria Harry Potter, a fost nominalizată la premii prestigioase precum Critics' Choice, Nickelodeon Kids' Choice și Jameson Empire. În februarie 2011, franciza Harry Potter a câștigat Premiul BAFTA pentru contribuția remarcabilă britanică adusă cinematografiei, arată bafta.org.
În anul 2011, Emma Watson a jucat în pelicula 'O săptămână cu Marilyn', regizată de Simon Curtis, alături de actori consacrați precum Michelle Williams și Kenneth Branagh.
Un an mai târziu, a putut fi urmărită în drama psihologică 'Jurnalul unui adolescent timid' ('The Perks of Being a Wallflower'), în regia lui Stephen Chbosky, unde le-a dat replica actorilor Logan Lerman și Ezra Miller. Pelicula avea să cucerească Premiul People's Choice pentru Cea mai bună dramă, iar Emma Watson a primit aceeași distincție pentru Cea mai bună actriță într-o dramă.
În vara lui 2013, actrița a jucat în comedia neagră inspirată din fapte reale 'The Bling Ring' ('Hoții de celebritate'), regizată de Sofia Coppola. A urmat o scurtă apariție în comedia apocaliptică 'This Is the End' ('Acesta este sfârșitul'), în regia lui Seth Rogen.
Emma Watson a făcut parte, alături de Russell Crowe, Jennifer Connelly și Ray Winstone, din distribuția peliculei 'Noe' (2014), regizată de Darren Aronofsky. Emma a jucat rolul Ilei, o tânără aflată într-o relație apropiată de Sem, fiul lui Noe. În anul care a urmat, s-a aflat, alături de Ethan Hawke, pe posterul filmului 'Regression', un thriller regizat de Alejandro Amenabar.
A devenit, în 2014, Ambasadoare a bunăvoinței pentru Organizația Națiunilor Unite, militând pentru emanciparea tinerelor femei din lumea întreagă, arată un.org. Totodată, a ocupat și funcția de purtător de cuvânt al campaniei HeForShe, inițiată de ONU cu scopul de a promova egalitatea dintre sexe. În același an, a fost desemnată Cea mai bună artistă britanică la Premiile Britannia.
În 2017, a interpretat rolul principal feminin, Belle, în fantezia romantică 'Frumoasa și bestia', regizată de Bill Condon și produsă de Walt Disney Pictures. Filmul a înregistrat un succes remarcabil, devenind al doilea cu cele mai mari încasări din 2017. Pentru modul în care a dat viață personajului Belle, Emma Watson a primit Premiul MTV Movie la categoria Cea mai bună prestație într-un film.
A fost Meg March în 'Fiicele doctorului March' ('Little Women', 2019), drama romantică regizată de Greta Gerwig, adaptare a romanului omonim scris de americana Louisa May Alcott.
În mai 2014, a absolvit cursurile Universității Brown, unde s-a specializat în literatură engleză.
În ediția din 2015 a revistei 'Time', Emma Watson a fost inclusă în topul 100 al celor mai influenți oameni, potrivit time.com. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul