DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)

Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/.
Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli primare și secundare de stat, unde a primit o educație bilingvă, olandeză și franceză. În 1978, a început cursurile universitare la Academia Militară Regală a Belgiei și s-a alăturat, apoi, Forțelor Aeriene, devenind pilot pe avioane de luptă. Și-a finalizat pregătirea militară obținând un certificat de parașutist-comando. A urmat, apoi, un trimestru la Universitatea Oxford din Regatul Unit și doi ani la Universitatea Stanford din Statele Unite, unde a obținut un master în Științe Politice. În 1985, s-a întors în Belgia și s-a implicat în realitățile politice, economice și sociale ale țării sale, participând, într-o perioadă de opt ani, la numeroase întâlniri, vizite (multe cu caracter umanitar), conferințe și misiuni. Și-a extins, de asemenea, cunoștințele în domenii de interes personal, cum ar fi istoria, literatura și filosofia. A călătorit mult și a întâlnit oameni dedicați din întreaga lume, atât lideri, cât și cetățeni de rând. De asemenea, a urmărit îndeaproape procesul de integrare europeană.
Philippe a devenit în 1993, la vârsta de 33 de ani, prințul moștenitor al tronului Regatului Belgiei. Evenimentul a avut loc în urma urcării pe tron a tatălui său, care a devenit regele Albert al II-lea, după decesul subit al fratelui său, regele Baudouin (1951-1993), la vârsta 62 de ani, care nu a avut moștenitori. De atunci, rolul său public a prevalat și a lucrat, în primul rând, într-o serie de domenii strâns legate de provocările majore ale vremii, efectuând misiuni internaționale de promovare a economiei belgiene și a imaginii Belgiei în străinătate, promovând dezvoltarea durabilă, încurajând dialogul între diferitele comunități din Belgia, promovând sprijinul persoanelor vulnerabile și ajutând la cultivarea talentelor.
În 1993, a preluat președinția de onoare a Agenției Belgiene pentru Comerț Exterior (BFTA), iar în următorii 20 de ani a condus nu mai puțin de 85 de misiuni economice. El a creat legături între companiile belgiene și străine și între companiile belgiene din țara sa. După urcarea pe tron în 2013, a rămas președinte de onoare al BFTA și i-a cerut surorii sale, prințesa Astrid, să-l reprezinte în misiuni economice, se menționează pe același site.
Un alt domeniu de implicare îl reprezintă dezvoltarea durabilă. A fost președinte de onoare al Consiliului Federal pentru Dezvoltare Durabilă (1993-2013), ce reunește componente economice, sociale, științifice și de mediu naționale și care consiliază guvernul federal. De asemenea, este președinte de onoare al International Polar Foundation. De asemenea, a susținut și susține activ dialogul între comunitățile țării. Odată cu înființarea Fondului 'Prince Philippe' în 1998, el a contribuit la promovarea dialogului între cetățenii diferitelor comunități lingvistice (flamandă, franceză și germană) și la încurajarea recunoașterii reciproce și a respectului pentru individualitatea și cultura fiecăruia. De asemenea, atât ca prinț moștenitor cât și ca rege, el cunoaște numeroasele forme de marginalizare care asaltează societatea și, prin urmare, se întâlnește cu cei afectați. Totodată, înțelege pe deplin nevoile persoanelor afectate de boală, excluziune socială, accidente și dezastre naturale.
În 1996, prințul Philippe a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Mathilde d'Udekem d'Acoz, născută într-o familie aristocratică din Uccle (una dintre cele 19 comune din regiunea capitalei Bruxelles), la 21 ianuarie 1973. A urmat școala primară în Bastogne și și-a terminat studiile secundare la Bruxelles. A studiat logopedia la Haute École Léonard de Vinci, a obținut un master în psihologie la Université Catholique de Louvain în 2002 și a lucrat ca logoped între 1995 și 1999, potrivit https://www.monarchie.be/.
Logodna a fost anunțată la 13 septembrie 1999, ceremonia de nuntă având loc câteva luni mai târziu, la 4 decembrie 1999. Primarul orașului Bruxelles, cavalerul Francois Xavier de Donne, a oficiat ceremonia civilă iar cardinalul Danneels, pe cea religioasă, care s-a desfășurat la Catedrala Saint Michel, în prezența a peste 1.000 de persoane. Cuplul regal are patru copii: prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant (n. 25 oct. 2001), prințul Gabriel (n. 20 aug. 2003), prințul Emmanuel (n. 4 oct. 2005) și prințesa Eléonore (n. 16 apr. 2008). Cuplul regal îmbină viața de familie cu obligațiile ceremoniale și oficiale. De asemenea, copiii lor continuă tradiția, primind o educație clasică și cresc într-un mediu multilingv.
La 21 iulie 2013, Philippe a devenit, în mod oficial, al șaptelea rege al Belgiei.
Tatăl său, regele Albert al II-lea a declarat la 3 iulie 2013, în cadrul unui discurs televizat, că va abdica la 21 iulie 2013, de Ziua Națională a Belgiei. El și-a explicat decizia prin faptul că starea sa de sănătate nu îi mai permitea să își exercite atribuțiile, adăugând că Philippe a fost 'bine pregătit' pentru a fi succesorul său. Regele Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare, la 21 iulie 2013, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Regal din Bruxelles, în prezența șefului guvernului, președinților Senatului și Camerei Reprezentanților și responsabililor puterii judiciare.
În aceeași zi, la o oră și jumătate de la abdicarea tatălui său, Philippe a depus jurământul constituțional în Parlament. 'Jur să respect Constituția și legile poporului belgian, să mențin independența și integritatea țării', a spus Philippe în franceză, flamandă și germană. Apoi, noul rege al belgienilor, Philippe, și regina Mathilde au apărut în balconul Palatului regal pentru a saluta miile de persoane care au ținut să participe la momentele prilejuite de succesiunea la tron. Celor doi suverani li s-au alăturat mai întâi Albert al II-lea și regina Paola, iar apoi cei patru copii ai cuplului.
Prințesa Elisabeta a regelui Philippe și a reginei Mathilde, care a împlinit 21 de ani pe 25 octombrie 2022, este prima în linia de succesiune la tron.
Regele Philippe, în calitatea sa de șef al statului, acordă audiențe în fiecare zi: membrilor guvernului federal și ai guvernelor regionale și comunitare, membrilor parlamentului și altor lideri politici, precum și reprezentanților mediului economic, social, cultural și științific, universitar, militar și mass-media. De asemenea, îi primește pe demnitarii străini, precum șefi de stat și ambasadori care efectuează vizite de stat sau își prezintă acreditările. De la începutul domniei sale, regele a primit 12 vizite de stat.
De câteva ori pe săptămână, uneori însoțit de regina Mathilde, regele Philippe vizitează organizații, companii și diverse inițiative din Belgia. În timpul acestor vizite, regele dorește să obțină o imagine clară a stării țării, a proiectelor care sunt implementate și a preocupărilor și așteptărilor oamenilor. Călătorește în mod regulat în străinătate pentru a promova imaginea Belgiei și pentru a evidenția și consolida relațiile cu țara gazdă. Regele și regina au efectuat, de la urcarea pe tron, în iulie 2013, cincisprezece vizite de stat în țări din Europa și nu numai. Regele Philippe semnează legi și decrete regale și mediază cu miniștrii în numele cetățenilor, în relațiile lor cu sistemul politic și administrativ, potrivit https://www.monarchie.be/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto:www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir