Comunicat de presă - Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu
Lucrările la Campusul dual vor începe pe 23 aprilie 2025
Ministerul Educației și Cercetării a validat la începutul acestei săptămâni documentația tehnică, ultimul pas înainte de începerea efectivă a lucrărilor.Pin urmare, construcția Campusului dual va începe pe 23 aprilie 2025.
'Este un moment cu adevărat istoric pentru Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, pentru companiile private și pentru sistemul de educație din România, în general. Termenul asumat de finalizare a lucrărilor, de numai 14 luni, reprezintă o provocare, dar avem încredere în tehnologia modernă folosită în construcții și în seriozitatea și competența partenerilor noștri de la Con-A Operations SRL. Ne-am propus să vă ținem la curent cu toate fazele construcției, fiindcă acest proiect de amploare nu este doar al Universității, ci al întregii comunități sibiene. Le mulțumim încă o dată partenerilor noștri din Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL și Primăriei Municipiului Sibiu, care a donat terenul, investind astfel în educație și în noile generații', a spus prof. univ.dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.
Pe 12 decembrie 2024 rectorul anunțase semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru Campusul dual, cu o asociere de 12 societăți subcontractante, condusă de Con-A Operations SRL, beneficiara contractului de proiectare și construire. Valoarea totală a lucrărilor pentru această fază a proiectului este de 64 198 446, 52 lei. Termenul de finalizare a construcției este de 14 luni, dar nu mai târziu de 31 mai 2026.
Proiectul a fost depus în urmă cu un an de Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului și de Primăria Municipiului Sibiu, cea care a cumpărat și a pus la dispoziție terenul de 20 000 mp, aflat pe Calea Dumbrăvii. Directorul de proiect din partea ULBS este prof. univ. dr. ing. Sever-Gabriel Racz.
Valoarea totală a contractului este de 26 milioane euro. Finanțarea a fost susținută prin programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) /Pilonul VI :Politici pentru noua generație /Componenta C15: Educație /Reformă. Construcția acestui campus are scopul de a asigura educația și formarea profesională în sistem dual prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici, pentru a adapta educația și formarea profesională la dinamica pieței muncii din Sibiu și din regiune.
Campusul, dimensionat pentru un număr de 250 de persoane (elevi și studenți care vor studia în același timp) va avea patru corpuri de clădire, fiecare cu o funcționalitate diferită. Astfel, Corpul A va fi dedicat sălilor de curs și laboratoarelor, Corpul B va acomoda cantina și biblioteca, Corpul C, aula și spațiul multifuncțional, iar Corpul D va fi un cămin cu o capacitate de 150 de persoane. La nivelul solului se propune realizarea a patru parcări cu un total de 140 de locuri de parcare pentru automobile, o zonă cu două locuri de parcare pentru autobuze și un spațiu pentru biciclete. Planul prevede și amenajarea exterioară a două terenuri de sport, unul de baschet (627,00mp) si unul de volei (360mp).
Inițiatorul acestui proiect este Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL, format din Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre 'Nicolae Bălcescu', Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Liceul Tehnologic 'Avram Iancu' Sibiu, Liceul Tehnologic 'Henri Coandă' Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic 'George Barițiu' Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară 'Terezianum' Sibiu, Colegiul 'Școala Națională de Gaz' Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Compa SA, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL, în calitate de parteneri.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].