Programul Alimentar Mondial al ONU, distins cu Premiul Nobel pentru Pace (date generale)

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, la 9 octombrie 2020, Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care, din Yemen şi până în Coreea de Nord, ajută la hrănirea a zeci de milioane de persoane din lume, acolo unde foametea, adevărată "armă de război", riscă să avanseze din cauza pandemiei de COVID-19, informează AFP.
Programul Alimentar Mondial este recompensat pentru "eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esenţial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război", a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.
Foto: (c) Stian Lysberg Solum/EPA
Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul https://fr.wfp.org/, în anul 2019, PAM a ajutat circa 97 de milioane de persoane din aproximativ 88 de ţări, fiind cea mai mare organizaţie umanitară din lume care luptă împotriva foametei.
În timp ce comunitatea internaţională s-a angajat la eradicarea foametei şi la asigurarea securităţii alimentare şi a îmbunătăţirii nutriţiei până în anul 2030, una din nouă persoane continuă să nu aibă suficientă hrană. Ajutorul alimentar se află în centrul luptei împotriva foametei şi a sărăciei.
În fiecare zi, PAM trimite circa 5.600 de camioane, 30 de nave şi 100 de avioane pentru a livra mâncare şi produse necesare celor în nevoie, notează https://www.wfp.org/. Astfel, an de an, PAM distribuie peste 15 miliarde de porţii, la un preţ estimat de 0,31 dolari americani pe porţie. Aceste cifre explică posibilitatea de a interveni în situaţii de urgenţă, graţie capacităţii PAM de a interveni rapid şi eficient în mediile cele mai dificile.
Foto: (c) YAHYA ARHAB/EPA
PAM îşi concentrează eforturile pe ajutorul de urgenţă, pe reabilitare, sprijin în dezvoltare şi operaţii speciale, două treimi din operaţiuni desfăşurându-se în ţările cele mai afectate de conflicte, unde riscul ca populaţia să fie subnutrită este de trei ori mai mare faţă de statele care nu sunt afectate de conflicte. În situaţiile de urgenţă, primul care intervine este PAM, asigurând asistenţă alimentară victimelor de război, de conflicte civile, de secetă, de inundaţii, de cutremure, de uragane, de recolte compromise sau de alte dezastre naturale.
Programele de dezvoltare ale PAM se concentrează pe nutriţie, îndeosebi pentru mame şi pentru copii, în încercarea de a combate subnutriţia încă din perioada sarcinii şi până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar mai târziu, prin intermediul unei mese în şcoli. Astfel, PAM se remarcă şi ca cea mai mare organizaţie umanitară care implementează programe de alimentaţie şcolară de peste 50 de ani. Doar în anul 2019, a asigurat masă la şcoală pentru peste 17,3 milioane de copii din 50 de ţări, deseori în zone foarte greu accesibile.
Foto: (c) YAHYA ARHAB/EPA
De asemenea, în anul 2019, PAM a asigurat 4,2 milioane de tone de mâncare şi 2,1 miliarde de dolari americani, prin transferuri, în numerar sau sub formă de bonuri alimentare. Astfel, asigurând aceste venituri, se economisesc, pe de o parte, banii de transport şi se promovează, pe de altă parte, produsele locale, ceea ce reprezintă un sprijin pentru economiile locale.
Nu în ultimul rând, printre serviciile umanitare asigurate de PAM se numără şi transportul de pasageri, deservind peste 280 de destinaţii.
***
Fondat în 1961 şi având sediul la Roma, Programul Alimentar Mondial a fost creat la cererea preşedintelui SUA, Dwight Eisenhower, ca un experiment pentru a oferi ajutor alimentar prin sistemul ONU. PAM urma să fie reevaluat în termen de trei ani, potrivit https://www.wfp.org/history. Pe măsură ce crizele se înmulţeau, experimentul îşi dovedea utilitatea.
Foto: (c) YAHYA ARHAB/EPA
Un prim program de dezvoltare a fost lansat în 1963 pentru nubieni, un grup etnic din Sudan. În acelaşi an, este aprobat primul proiect al PAM privind mesele pentru şcolari în Togo. În 1965, PAM se consacră ca un program deplin al ONU: trebuie să dureze "atâta timp cât ajutorul alimentar multilateral este considerat fezabil şi de dorit".
Deceniile ulterioare consolidează rolul PAM. Logistica ajutorului alimentar este revoluţionată. În timpul anilor lungi de foamete care afectează zone sahariene din Africa, în anii '70, PAM foloseşte orice mijloc de transport în probleme umanitare, de la autoturism la cămilă, de la drumuri la râuri, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. În timpul foametei din Etiopia, din 1984, livrează două milioane de tone de alimente. În 1989, se lansează Operaţiunea Lifeline Sudan: conducând un consorţiu de agenţii ale ONU şi organizaţii caritabile alături de UNICEF, PAM livrează din aer 1,5 milioane de tone de alimente în Sudanul de Sud. Zborurile din zori până spre seară, cu 20 de avioane, rămân, până în prezent, cele mai mari din istoria operaţiunilor umanitare, salvând sute de mii de vieţi.
Foto: (c) NYEIN CHAN NAING/EPA
După anii '90, PAM îşi face simţită prezenţa şi în multe alte zone, îndeosebi în Rwanda şi în fosta Iugoslavie. Odată cu încheierea deceniului IX al secolului trecut, se ajunge la un consens că foametea nu poate fi combătută în acest mod şi că trebuie abordate cauzele sale fundamentale. După Protocolul de la Kyoto (1997), lumea recunoaşte impactul unui climat în schimbare: o nouă umbrelă conceptuală se conturează pentru proiectele de ajutor pe termen lung ale PAM. Perspectivele se adâncesc şi parteneriatele se înmulţesc. Organizaţiile neguvernamentale îşi consolidează rolul în asistenţa umanitară şi pentru dezvoltare. PAM susţine aceasta dinamică, într-un efort general de a învinge foametea.
Foto: (c) Mohammed Mohammed/Xinhua
Anul 2000 aduce în prim-plan Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, pentru o lume fără sărăcie, foamete şi boli conexe. Deceniul nu este lipsit de marile sale crize umanitare (tsunamiul asiatic din 2004 şi cutremurul din Haiti din 2010 necesită o intervenţie masivă), dar PAM găseşte soluţii inovatoare. Pe fondul unei reînnoiri intense, atât conceptuale, cât şi tehnologice, misiunea agenţiei evoluează. Ajutorul alimentar face loc asistenţei alimentare, o abordare îndelungată a nevoilor nutriţionale ale comunităţilor şi societăţilor. Este înfiinţat primul serviciu aerian umanitar regulat din lume, UNHAS. Atunci când apar urgenţele, PAM se ocupă de telecomunicaţiile din prima linie şi oferă sprijin logistic tuturor agenţiilor ONU şi ONG-urilor. Sunt dezvoltate platforme digitale care îmbunătăţesc eficienţa operaţională, aşa cum s-a întâmplat la cutremurul din Nepal din 2015. Cu un an înainte, focarul virusului Ebola din Africa de Vest a testat cu succes capacitatea comunităţii umanitare de a acţiona unitar, graţie unui cluster logistic administrat de PAM.
În prezent, Programul Alimentar Mondial este condus de un Consiliu executiv şi colaborează îndeaproape cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, ce îşi au sediul la Roma, precum şi cu peste 1.000 de organizaţii neguvernamentale. Finanţat integral din contribuţii voluntare, în cadrul Programului Alimentar Mondial, lucrează, în prezent, peste 17.000 de persoane în lumea întreagă, dintre care 90% îşi desfăşoară activitatea în zonele unde PAM asigură asistenţă. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Cristian Anghelache; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.