DOCUMENTAR: Tratatul de Pace de la Sevres dintre Puterile Aliate şi Asociate şi Turcia din 10 august 1920
La începutul secolului XX, Imperiul Otoman se afla într-o situaţie dificilă ca urmare a războaielor în care fusese implicat în secolul XIX, administraţia internă şi economia fiind serios afectate. Pe fondul coagulării sistemului de alianţe în Europa care avertiza asupra posibilităţii unui conflict, factorii decizionali otomani au declanşat demersuri politico-diplomatice pentru identificarea relaţiilor de alianţe care serveau intereselor de reorganizare a administraţiei interne, de consolidare şi de menţinere a comerţului şi industriei şi de extindere a reţelei de cale ferată, potrivit memoriilor lui Talat Pasha, indică http://www.turkeyswar.com
Guvernul otoman a iniţiat negocieri de apropiere de puterile Antantei, în 1913 cu Marea Britanie şi în 1914 cu Rusia şi Franţa. La 22 iulie 1914, însă, a fost trimisă o propunere de alianţă către ambasadorul german Hans von Wangenheim care a respins-o, dar care a fost determinat să îşi schimbe poziţia şi să accepte asocierea de chiar Wilhelm I, împăratul german. Imperiul Otoman a ales această alianţă considerând că Germania nu avea interese pe teritoriul său, iar Wilhelm I a apreciat drept benefic să aibă de partea sa acest stat. Alianţa a fost parafată la 2 august 1914, potrivit http://www.turkeyswar.com. La câteva zile după semnarea înţelegerii, a fost transmisă o ofertă de alianţă cu Rusia către ataşatul militar rus la Istanbul, generalul Leontieff, în schimbul recunoaşterii independenţei Imperiului Otoman şi a redesenării hărţii Balcanilor în favoarea intereselor otomane. Această ofertă nu s-a concretizat într-un document bilateral.
Administraţia de la Istanbul a urmărit menţinerea neutralităţii pe durata conflictului, însă, în octombrie 1914, două nave germane, Goeben şi Breslau, au intrat în Marea Neagră cu permisiunea statului turc şi au bombardat porturi ruseşti. Acest incident avea să schimbe poziţia Imperiului Otoman privind implicarea în conflict, forţele armate otomane purtând lupte grele pe trei continente şi având pierderi considerabile.
La 30 octombrie 1918, la bordul navei britanice de luptă Agamemnon, ancorată în portul Mudros din insula Lemnos din Marea Egee, ministrul otoman al marinei Rauf Bey şi amiralul britanic Somerset Arthur Gough-Calthorpe au semnat Convenţia de armistiţiu cu Imperiul Otoman care punea capăt participării otomane în Primul Război Mondial.
Reglementarea încheierii păcii cu beligerantul otoman avea să se realizeze prin Tratatul de la Sevres, încheiat la 10 august 1920, între Puterile Aliate şi Asociate şi Turcia, parte a tratatelor de pace semnate cu prilejul Conferinţei de la Versailles, conform www.oxfordreference.com. Documentul cuprindea Convenţia Ligii Naţiunilor, textul dedicat încheierii păcii cu Turcia şi o anexă, potrivit http://sam.baskent.edu.tr.
Semnarea tratatului, după aproape cincisprezece luni de negocieri, a însemnat sfârşitul Imperiului Otoman şi a obligat Turcia să renunţe la drepturile sale asupra posesiunilor din nordul Africii şi din Peninsula Arabică, a stabilit noi graniţe pentru statul turc, a oferit cadrul necesar formării statului independent Armenia, a propus crearea unui stat care să includă mare parte a kurzilor sub denumirea de Kurdistan, a reglementat, de asemenea, cuantumul despăgubirilor de război.
Franţa a preluat controlul asupra Libanului şi Siriei şi a sudului Anatoliei, iar Marea Britanie asupra Palestinei şi Irakului, aceste delimitări fuseseră, însă, stabilite, anterior, în cadrul prevederilor Acordului Sykes-Picot (19 mai 1916), potrivit history.com, avalon.law.yale.edu şi volumului ''Marea Britanie: Politica Externă şi Colonială, 1919-1939'' (Alan Farmer, Bucureşti, Editura BIC ALL, 2000).
A fost avansat regimul capitulaţiilor, la care se renunţase de către administraţia otomană în 1914, şi prin care se urmărea protejarea străinilor în interiorul statului turc. Erau stipulate, de asemenea, concesii comerciale, prin care companii de căi ferate şi de exploatare a zăcămintelor erau preluate de francezi şi de britanici.
Tratatul nu a fost ratificat, pe plan intern fiind declanşată lupta politică de renaştere naţională în jurul liderului Mustafa Kemal, ceea ce a oferit prilejul pentru apărarea intereselor poporului turc faţă de condiţiile împovărătoare ale Tratatului de la Sevres. În jurul lui Mustafa Kemal s-au coagulat interesele de constituire a unui stat-naţiune şi au fost demarate demersuri pentru stabilirea unor noi negocieri privind un nou acord cu puterile europene.
În acest sens, în martie 1921 este semnat tratatul între Turcia şi Rusia prin care este fixată frontiera statului turc şi sunt instituite relaţii de prietenie. Franţa a acceptat, ulterior, retrasarea graniţei Turciei cu Siria modificând astfel delimitările de graniţă instituite prin Tratatul de la Sevres şi se retrăgea, totodată, din Cilicia. Italia se retrage din Turcia. Pe acest fond este declanşată recunoaşterea internaţională a regimului de la Ankara.
După încheierea conflictului greco-turc (1919-1922) şi semnarea armistiţiului de la 11 octombrie 1922, de la Mudania, provincia Bursa, între Marea Britanie, Franţa şi Italia pe de o parte şi Turcia pe de altă parte, la care a aderat, la 14 octombrie 1922, şi Grecia, a restaurat suveranitatea turcă asupra Istanbulului, asupra strâmtorilor şi asupra estului statului turc, conform www.icrc.org şi lucrării ''Thrace and The Armistice of Mudanya, 3-11 October 1922'' (Harry J. Psomiades), disponibilă la ejournals.epublishing.ekt.gr.
Victoria în războiul greco-turc a deschis calea către negocierile internaţionale de recunoaştere a statului naţiune Turcia. În acest sens, la 21 noiembrie 1922, la Lausanne, au fost declanşate negocierile politico-diplomatice între guvernul turc şi cancelariile europene, care s-au concretizat, la 24 iulie 1923, prin semnarea Tratatului de la Lausanne, potrivit www.avimbulten.org/en/. Acordul a intrat în vigoare în 6 august 1924 şi a revizuit clauzele Tratatului de pace de la Sevres.
La 29 octombrie 1923, după desfiinţarea sultanatului, Turcia este proclamată republică, conform www.mae.ro. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: turkeyswar.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025
Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de
Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025
Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui
CITATUL ZILEI
'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie
Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)