DOCUMENTAR: Tratatul de Pace de la Sevres dintre Puterile Aliate şi Asociate şi Turcia din 10 august 1920

La începutul secolului XX, Imperiul Otoman se afla într-o situaţie dificilă ca urmare a războaielor în care fusese implicat în secolul XIX, administraţia internă şi economia fiind serios afectate. Pe fondul coagulării sistemului de alianţe în Europa care avertiza asupra posibilităţii unui conflict, factorii decizionali otomani au declanşat demersuri politico-diplomatice pentru identificarea relaţiilor de alianţe care serveau intereselor de reorganizare a administraţiei interne, de consolidare şi de menţinere a comerţului şi industriei şi de extindere a reţelei de cale ferată, potrivit memoriilor lui Talat Pasha, indică http://www.turkeyswar.com
Guvernul otoman a iniţiat negocieri de apropiere de puterile Antantei, în 1913 cu Marea Britanie şi în 1914 cu Rusia şi Franţa. La 22 iulie 1914, însă, a fost trimisă o propunere de alianţă către ambasadorul german Hans von Wangenheim care a respins-o, dar care a fost determinat să îşi schimbe poziţia şi să accepte asocierea de chiar Wilhelm I, împăratul german. Imperiul Otoman a ales această alianţă considerând că Germania nu avea interese pe teritoriul său, iar Wilhelm I a apreciat drept benefic să aibă de partea sa acest stat. Alianţa a fost parafată la 2 august 1914, potrivit http://www.turkeyswar.com. La câteva zile după semnarea înţelegerii, a fost transmisă o ofertă de alianţă cu Rusia către ataşatul militar rus la Istanbul, generalul Leontieff, în schimbul recunoaşterii independenţei Imperiului Otoman şi a redesenării hărţii Balcanilor în favoarea intereselor otomane. Această ofertă nu s-a concretizat într-un document bilateral.
Administraţia de la Istanbul a urmărit menţinerea neutralităţii pe durata conflictului, însă, în octombrie 1914, două nave germane, Goeben şi Breslau, au intrat în Marea Neagră cu permisiunea statului turc şi au bombardat porturi ruseşti. Acest incident avea să schimbe poziţia Imperiului Otoman privind implicarea în conflict, forţele armate otomane purtând lupte grele pe trei continente şi având pierderi considerabile.
La 30 octombrie 1918, la bordul navei britanice de luptă Agamemnon, ancorată în portul Mudros din insula Lemnos din Marea Egee, ministrul otoman al marinei Rauf Bey şi amiralul britanic Somerset Arthur Gough-Calthorpe au semnat Convenţia de armistiţiu cu Imperiul Otoman care punea capăt participării otomane în Primul Război Mondial.
Reglementarea încheierii păcii cu beligerantul otoman avea să se realizeze prin Tratatul de la Sevres, încheiat la 10 august 1920, între Puterile Aliate şi Asociate şi Turcia, parte a tratatelor de pace semnate cu prilejul Conferinţei de la Versailles, conform www.oxfordreference.com. Documentul cuprindea Convenţia Ligii Naţiunilor, textul dedicat încheierii păcii cu Turcia şi o anexă, potrivit http://sam.baskent.edu.tr.
Semnarea tratatului, după aproape cincisprezece luni de negocieri, a însemnat sfârşitul Imperiului Otoman şi a obligat Turcia să renunţe la drepturile sale asupra posesiunilor din nordul Africii şi din Peninsula Arabică, a stabilit noi graniţe pentru statul turc, a oferit cadrul necesar formării statului independent Armenia, a propus crearea unui stat care să includă mare parte a kurzilor sub denumirea de Kurdistan, a reglementat, de asemenea, cuantumul despăgubirilor de război.
Franţa a preluat controlul asupra Libanului şi Siriei şi a sudului Anatoliei, iar Marea Britanie asupra Palestinei şi Irakului, aceste delimitări fuseseră, însă, stabilite, anterior, în cadrul prevederilor Acordului Sykes-Picot (19 mai 1916), potrivit history.com, avalon.law.yale.edu şi volumului ''Marea Britanie: Politica Externă şi Colonială, 1919-1939'' (Alan Farmer, Bucureşti, Editura BIC ALL, 2000).
A fost avansat regimul capitulaţiilor, la care se renunţase de către administraţia otomană în 1914, şi prin care se urmărea protejarea străinilor în interiorul statului turc. Erau stipulate, de asemenea, concesii comerciale, prin care companii de căi ferate şi de exploatare a zăcămintelor erau preluate de francezi şi de britanici.
Tratatul nu a fost ratificat, pe plan intern fiind declanşată lupta politică de renaştere naţională în jurul liderului Mustafa Kemal, ceea ce a oferit prilejul pentru apărarea intereselor poporului turc faţă de condiţiile împovărătoare ale Tratatului de la Sevres. În jurul lui Mustafa Kemal s-au coagulat interesele de constituire a unui stat-naţiune şi au fost demarate demersuri pentru stabilirea unor noi negocieri privind un nou acord cu puterile europene.
În acest sens, în martie 1921 este semnat tratatul între Turcia şi Rusia prin care este fixată frontiera statului turc şi sunt instituite relaţii de prietenie. Franţa a acceptat, ulterior, retrasarea graniţei Turciei cu Siria modificând astfel delimitările de graniţă instituite prin Tratatul de la Sevres şi se retrăgea, totodată, din Cilicia. Italia se retrage din Turcia. Pe acest fond este declanşată recunoaşterea internaţională a regimului de la Ankara.
După încheierea conflictului greco-turc (1919-1922) şi semnarea armistiţiului de la 11 octombrie 1922, de la Mudania, provincia Bursa, între Marea Britanie, Franţa şi Italia pe de o parte şi Turcia pe de altă parte, la care a aderat, la 14 octombrie 1922, şi Grecia, a restaurat suveranitatea turcă asupra Istanbulului, asupra strâmtorilor şi asupra estului statului turc, conform www.icrc.org şi lucrării ''Thrace and The Armistice of Mudanya, 3-11 October 1922'' (Harry J. Psomiades), disponibilă la ejournals.epublishing.ekt.gr.
Victoria în războiul greco-turc a deschis calea către negocierile internaţionale de recunoaştere a statului naţiune Turcia. În acest sens, la 21 noiembrie 1922, la Lausanne, au fost declanşate negocierile politico-diplomatice între guvernul turc şi cancelariile europene, care s-au concretizat, la 24 iulie 1923, prin semnarea Tratatului de la Lausanne, potrivit www.avimbulten.org/en/. Acordul a intrat în vigoare în 6 august 1924 şi a revizuit clauzele Tratatului de pace de la Sevres.
La 29 octombrie 1923, după desfiinţarea sultanatului, Turcia este proclamată republică, conform www.mae.ro. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: turkeyswar.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București. Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră,
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act