Comunicat de presă - Poliția Română
PERCHEZIȚII ȘI DOSARE PENALE, PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR ECONOMICE
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 21 martie - 3 aprilie 2025, 26 de acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 54 de milioane de lei.
Astfel, în perioada 21 martie - 3 aprilie 2025, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 162 de mandate de percheziție domiciliară și 80 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 21 de persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 54.825.166 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate, 4.140 de grame de bijuterii sau metale prețioase, 3.110.000 de țigarete, 15.670 de kilogram de tutun vrac, 200 de litri de alcool, 1.229.642 lei, 13.075 de euro, 3.010 lire sterline, 13.100 de kilograme de produse alimentare și alte bunuri, în valoare de 3.292.466 de lei.
Exemple:
1. La data de 25 martie 2025, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, în județul Ilfov, într-un dosar în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita de 1 kilogram de tutun pentru fumat.
Din cercetări a rezultat că mai multe persoane, din comuna Găneasa, județul Ilfov, ar fi depozitat și ar comercializat către diverși clienți (de la nivel național, prin intermediul firmelor de curierat) importante cantități de tutun, ambalate în găletușe din plastic, inscripționate sub sigla unor mărci de notorietate, fără a purta timbre și fără a fi fiscalizate conform legislației incidente.
În perioada 2022 - martie 2025, cei în cauză ar fi comercializat aproximativ 15.000 de kilograme de tutun, pentru care ar fi încasat 2.170.000 de lei, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 800.000 de lei.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite diverse cantități de tutun procesat și depozitat în condiții improprii, precum și recipiente pentru ambalare, destinate comercializării către potențiali clienți, vânzarea realizându-se prin comenzi telefonice/on-line, iar livrarea prin intermediul firmelor specializate de curierat rapid.
La acțiune au participat luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și inspectori vamali din cadrul Autorității Vamale Române.
2. La data de 3 aprilie 2025, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, la domiciliul/reședința unei persoane, cât și la sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale implicate în activitatea infracțională.
Activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal, în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
Din materialul probator administrat a rezultat faptul că, pe un site de internet, s-ar fi comercializat parfumuri de damă și de bărbat, care ar fi purtat denumirea unor mărci consacrate, oferite la vânzare cu prețuri mult diminuate față de produsele originale, ceea ce creează bănuiala că acestea ar fi contrafăcute.
Mărfurile ar fi fost comercializate atât online, cât și într-un centru comercial din București, sectorul 2.
Activitățile au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, precum și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
3. La data de 26 martie 2025, polițiștii din cadrul I.P.J. Mureș, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, toate pe raza județului Mureș.
Activitățile au avut loc în cadrul a 4 dosare de urmărire penală în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare, în legătură cu presupuse nereguli referitoare la administrarea unor asociații de proprietari din Municipiul Târgu Mureș.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Poliției Municipiului Târgu Mureș, Serviciului Criminalistic și Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].