5 aprilie - Ziua Automobilistului

Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București.
Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră, Automobil Clubul Român (ACR) se înscrie printre primele 10 cluburi centenare din Europa și printre primele 14 cluburi centenare din lume. Imediat după înființare, clubul a pus bazele mișcării automobilistice din țara noastră, România fiind printre primele șase țări din lume care au organizat concursuri de automobile, potrivit www.acr.ro.
În anul 1905, ACR a fost primit ca membru al Asociației Internaționale a Automobil Cluburilor Recunoscute cu sediul la Paris, devenită ulterior Federația Internațională a Automobilului (FIA). De asemenea, ACR este membru al Alianței Internaționale de Turism (AIT).
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Asociația a fost recunoscută oficial de statul român, în 1909, prin publicarea în Monitorul Oficial din 13 martie a Legii cu articol unic: 'Se recunoaște Societății Automobil Club Român, din București, calitatea de persoană morală, pe baza alăturatelor statute...', în conformitate cu hotărârea Camerei Deputaților din 22 ianuarie 1909 și a Senatului din 19 februarie 1909.
Primul președinte al ACR a fost prințul George Valentin Bibescu (1904-1924), urmat de Ion M. Mitilineu (1924-1946).
În anul 1914, ACR și-a schimbat statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), pentru următorii 33 de ani, regii României deținând funcția de președinți de onoare ai societății, iar în 1925, ACRR s-a afiliat Consiliului Central al Turismului Internațional, cu sediul la Paris. Un an mai târziu, în 1926, Henry Manu, însoțit de N. Constantinescu, a parcurs prima cursă București - Paris și retur, fără oprire, pe o mașină Buick. În același an, a fost realizat înconjurul României pe un Oldsmobile, pe o distanță de 2.447 km în 50 de ore, performanță realizată de Alexandru Berlescu.
Cea mai mare victorie a automobilismului românesc a fost considerată câștigarea, în 1936, a Raliului Monte Carlo, de către Petre Cristea și Ion Zamfirescu, însoțiți de Gogu Constantinescu, pe un model Ford V8.
La 1 ianuarie 1948, Automobil Clubul Regal Român a primit denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Române (ACRPR), iar în 1958 a fost reorganizat sub denumirea de Asociația Automobiliștilor din România (AAR), revenind, în 1967, la denumirea de Automobil Clubul Român (ACR).
În anul 1985, atelierele ACR au fost 'naționalizate', Automobil Clubul Român, ca organizație neguvernamentală, fiind redus la statutul unei federații, însă, în anul 1990, prin Decretul nr. 85/1 februarie privind Restabilirea regimului de funcționare al ACR, acestuia i-au fost redate toate drepturile și bunurile materiale pe care le deținuse inițial.
La 7 martie 1994, la Brașov, s-a desfășurat Conferința Națională a ACR, în cadrul căreia a fost ales președinte Constantin Niculescu (fost vicepreședinte și secretar general al ACR). Mandatul său a fost reînnoit în 1999, 2004, 2009, 2014 și 2019.
În martie 2007, ACR a semnat la sediul Comisiei Europene din Bruxelles Charta Securității Rutiere Europene, document multinațional promovat de Federația Internațională a Automobilului (FIA) și Comisia Europeană, iar în decembrie același an a primit Premiul de Excelență al Comisiei Europene pe anul 2007.
Printre evenimentele importante din istoria recentă a clubului, se evidențiază: participarea la lansarea campaniei mondiale 'Think Before You Drive', lansată de către clubul automobilistic din Bulgaria (sept. 2006); semnarea, de către președintele ACR, Constantin Niculescu, cu ocazia Congresului anual FIA desfășurat la Barcelona, a Declarației Federației Internaționale a Automobilului privind siguranța rutieră mondială 'Make Roads Safe' (oct. 2006); lansarea, în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, a campaniei mondiale 'Make Cars Green'/ Să facem automobilele ecologice (sept. 2010); lansarea campaniei naționale 'O secundă pentru viața ta', prin înființarea de cabinete de educație rutieră în unitățile școlare și dotarea acestora cu echipamente moderne (febr. 2013).
Totodată, ACR s-a aliniat proiectelor promovate la nivel internațional de instituțiile și organismele abilitate, în ceea ce privește siguranța rutieră. Astfel, în aprilie 2010, a organizat, în premieră pe țară, simpozionul 'Accidentul rutier și implicațiile sale socio-economice', în conformitate cu Rezoluția ONU privind Deceniul Mondial al Siguranței Rutiere 2011-2020, din 3 martie 2010. De asemenea, în mai 2011, a lansat, la nivel național, împreună cu alte instituții cu responsabilități în domeniu, 'Decada Mondială a Siguranței Rutiere 2011-2020', inițiată de președintele FIA, în conformitate cu care a fost semnat, în octombrie 2013, protocolul de colaborare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, de către președintele ACR și Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar în februarie 2014, ACR a început implementarea proiectului 'Carte de salvare la bord'.
De-a lungul istoriei sale centenare, ACR a organizat mii de competiții naționale și internaționale, culminând cu două etape ale Campionatului mondial FIA GT între anii 2007-2008 pe circuitul stradal din jurul Palatului Parlamentului României, din București, fiind un regal automobilistic de importanță deosebită în istoria automobilismului sportiv românesc.
În istoria automobilului în țara noastră, ACR a reprezentat un factor principal de inițiativă în angrenajul economico-social și al omului modern în exigențele traficului rutier. Astfel, și-a optimizat continuu sistemul de comunicare cu automobiliștii prin spațiul virtual (Facebook, Twitter, Instagram, site dedicat de internet, serviciu de știri prin email, YouTube, etc.), cu informații, la zi, despre trafic, legislație, combustibili auto, documente internaționale etc., în colaborare cu peste 200 cluburi auto din FIA. În 2024, Automobil Clubul Român a împlinit 120 ani de existență pe parcursul căreia și-a păstrat verticalitatea și funcția fundamentală în apărarea intereselor majore ale automobiliștilor, pe arterele de circulație din țară și străinătate. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)