5 aprilie - Ziua Automobilistului

Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București.
Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră, Automobil Clubul Român (ACR) se înscrie printre primele 10 cluburi centenare din Europa și printre primele 14 cluburi centenare din lume. Imediat după înființare, clubul a pus bazele mișcării automobilistice din țara noastră, România fiind printre primele șase țări din lume care au organizat concursuri de automobile, potrivit www.acr.ro.
În anul 1905, ACR a fost primit ca membru al Asociației Internaționale a Automobil Cluburilor Recunoscute cu sediul la Paris, devenită ulterior Federația Internațională a Automobilului (FIA). De asemenea, ACR este membru al Alianței Internaționale de Turism (AIT).
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Asociația a fost recunoscută oficial de statul român, în 1909, prin publicarea în Monitorul Oficial din 13 martie a Legii cu articol unic: 'Se recunoaște Societății Automobil Club Român, din București, calitatea de persoană morală, pe baza alăturatelor statute...', în conformitate cu hotărârea Camerei Deputaților din 22 ianuarie 1909 și a Senatului din 19 februarie 1909.
Primul președinte al ACR a fost prințul George Valentin Bibescu (1904-1924), urmat de Ion M. Mitilineu (1924-1946).
În anul 1914, ACR și-a schimbat statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), pentru următorii 33 de ani, regii României deținând funcția de președinți de onoare ai societății, iar în 1925, ACRR s-a afiliat Consiliului Central al Turismului Internațional, cu sediul la Paris. Un an mai târziu, în 1926, Henry Manu, însoțit de N. Constantinescu, a parcurs prima cursă București - Paris și retur, fără oprire, pe o mașină Buick. În același an, a fost realizat înconjurul României pe un Oldsmobile, pe o distanță de 2.447 km în 50 de ore, performanță realizată de Alexandru Berlescu.
Cea mai mare victorie a automobilismului românesc a fost considerată câștigarea, în 1936, a Raliului Monte Carlo, de către Petre Cristea și Ion Zamfirescu, însoțiți de Gogu Constantinescu, pe un model Ford V8.
La 1 ianuarie 1948, Automobil Clubul Regal Român a primit denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Române (ACRPR), iar în 1958 a fost reorganizat sub denumirea de Asociația Automobiliștilor din România (AAR), revenind, în 1967, la denumirea de Automobil Clubul Român (ACR).
În anul 1985, atelierele ACR au fost 'naționalizate', Automobil Clubul Român, ca organizație neguvernamentală, fiind redus la statutul unei federații, însă, în anul 1990, prin Decretul nr. 85/1 februarie privind Restabilirea regimului de funcționare al ACR, acestuia i-au fost redate toate drepturile și bunurile materiale pe care le deținuse inițial.
La 7 martie 1994, la Brașov, s-a desfășurat Conferința Națională a ACR, în cadrul căreia a fost ales președinte Constantin Niculescu (fost vicepreședinte și secretar general al ACR). Mandatul său a fost reînnoit în 1999, 2004, 2009, 2014 și 2019.
În martie 2007, ACR a semnat la sediul Comisiei Europene din Bruxelles Charta Securității Rutiere Europene, document multinațional promovat de Federația Internațională a Automobilului (FIA) și Comisia Europeană, iar în decembrie același an a primit Premiul de Excelență al Comisiei Europene pe anul 2007.
Printre evenimentele importante din istoria recentă a clubului, se evidențiază: participarea la lansarea campaniei mondiale 'Think Before You Drive', lansată de către clubul automobilistic din Bulgaria (sept. 2006); semnarea, de către președintele ACR, Constantin Niculescu, cu ocazia Congresului anual FIA desfășurat la Barcelona, a Declarației Federației Internaționale a Automobilului privind siguranța rutieră mondială 'Make Roads Safe' (oct. 2006); lansarea, în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, a campaniei mondiale 'Make Cars Green'/ Să facem automobilele ecologice (sept. 2010); lansarea campaniei naționale 'O secundă pentru viața ta', prin înființarea de cabinete de educație rutieră în unitățile școlare și dotarea acestora cu echipamente moderne (febr. 2013).
Totodată, ACR s-a aliniat proiectelor promovate la nivel internațional de instituțiile și organismele abilitate, în ceea ce privește siguranța rutieră. Astfel, în aprilie 2010, a organizat, în premieră pe țară, simpozionul 'Accidentul rutier și implicațiile sale socio-economice', în conformitate cu Rezoluția ONU privind Deceniul Mondial al Siguranței Rutiere 2011-2020, din 3 martie 2010. De asemenea, în mai 2011, a lansat, la nivel național, împreună cu alte instituții cu responsabilități în domeniu, 'Decada Mondială a Siguranței Rutiere 2011-2020', inițiată de președintele FIA, în conformitate cu care a fost semnat, în octombrie 2013, protocolul de colaborare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, de către președintele ACR și Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar în februarie 2014, ACR a început implementarea proiectului 'Carte de salvare la bord'.
De-a lungul istoriei sale centenare, ACR a organizat mii de competiții naționale și internaționale, culminând cu două etape ale Campionatului mondial FIA GT între anii 2007-2008 pe circuitul stradal din jurul Palatului Parlamentului României, din București, fiind un regal automobilistic de importanță deosebită în istoria automobilismului sportiv românesc.
În istoria automobilului în țara noastră, ACR a reprezentat un factor principal de inițiativă în angrenajul economico-social și al omului modern în exigențele traficului rutier. Astfel, și-a optimizat continuu sistemul de comunicare cu automobiliștii prin spațiul virtual (Facebook, Twitter, Instagram, site dedicat de internet, serviciu de știri prin email, YouTube, etc.), cu informații, la zi, despre trafic, legislație, combustibili auto, documente internaționale etc., în colaborare cu peste 200 cluburi auto din FIA. În 2024, Automobil Clubul Român a împlinit 120 ani de existență pe parcursul căreia și-a păstrat verticalitatea și funcția fundamentală în apărarea intereselor majore ale automobiliștilor, pe arterele de circulație din țară și străinătate. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act