Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com.
Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul 'A Man and a Woman' (1996), care a fost regizat de Claude Lelouch și a câștigat Palme d'Or, ai cărui protagoniști sunt Anouk Aimee și Jean-louis Trintignant.
Gazda ceremoniilor de deschidere și închidere este actorul francez Laurent Lafitte. Filmul proiectat în deschiderea festivalului este comedia 'leave One Day', regizată de Amelie Bonnin.
Premiul Palme d'Or onorific îi va fi acordat actorului Robert De Niro. La rândul său, actrița Nicole Kidman va primi cel de-al 10-lea premiu 'Women in Motion', care recompensează personalitățile ce 'promovează locul femeilor în cinematografie și societate'.
Festivalul de la Cannes își arată susținerea pentru Ucraina prin trei documentare care vor fi proiectate în ziua ceremoniei de deschidere a evenimentului. Este vorba despre un portret al președintelui Volodimir Zelenski, un reportaj de pe front filmat în perioada februarie-aprilie 2025 de intelectualul francez Bernard-Henri Levy și o incursiune în mijlocul unui pluton al armatei semnată de un documentarist ucrainean.
Pe parcursul festivalului, vor fi proiectate peste 100 de filme. Douăzeci și două dintre ele sunt înscrise în cursa pentru Palme d'Or, printre care 'Jeunes meres' al fraților Dardenne, 'regii' belgieni ai cinematografiei sociale, care au câștigat deja două trofee Palme d'Or, și 'Alpha' al regizoarei franceze Julia Ducournau, una dintre cele șapte regizoare din competiție, care speră la un al doilea trofeu suprem pe Croazetă după cel câștigat cu sângerosul ei lungmetraj 'Titane'.
Precedenta ediție a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc între zilele de 14 și 25 mai 2024. Juriul competiției principale a fost prezidat de regizoarea și actrița americană Greta Gerwig, iar gazda ceremoniilor de deschidere și de închidere a fost actrița franceză Camille Cottin, potrivit festival-cannes.com. În deschiderea evenimentului, a fost proiectat lungmetrajul 'Le deuxieme acte', o comedie a regizorului francez Quentin Dupieux, cu Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel și Raphael Quenard în distribuție.
Thrillerul 'Anora', regizat de cineastul american Sean Baker, a câștigat trofeul Palme d'Or. Regizoarea Payal Kapadia a câștigat Marele Premiu al Juriului - al doilea trofeu ca importanță atribuit pe Croazetă - pentru 'All We Imagine as Light', primul film indian selectat în competiția de la Cannes în ultimii 30 de ani.
Cineastul portughez Miguel Gomes a câștigat premiul pentru regie cu lungmetrajul 'Grand Tour', potrivit site-ului oficial al evenimentului. Filmul 'Black Dog', regizat de Guan Hu, a obținut premiul secțiunii Un Certain Regard. Filmul românesc 'Trei kilometri până la capătul lumii', selectat în competiția oficială pentru Palm D'or, a câștigat Queer Palm, un premiu alternativ acordat în fiecare an la Cannes unui lungmetraj care abordează 'personaje sau tematică LGBT', potrivit AFP.
În anul 2023, Festivalul de Film de la Cannes s-a desfășurat între 16 și 27 mai. Juriul competiției oficiale a fost prezidat de regizorul suedez Ruben Ostlund. Lungmetrajul 'Anatomie d'une chute', regizat de cineasta franceză Justine Triet, a câștigat trofeul Palme d'Or. Justine Triet a devenit cea de-a treia regizoare laureată a prestigiosului premiu, după Jane Campion în 1993 și Julia Ducournau în 2021.
***
Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe în anul 1939, atunci când cineaștii francezi au dorit să pună bazele unui festival capabil să rivalizeze cu cel de la Veneția. La 9 mai 1939, orașul-gazdă a evenimentului a fost desemnat Biarritz, dar la insistențele lui Georges Prade, consilier municipal la Paris, s-a decis, la 31 mai 1939, în favoarea orașului Cannes.
Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediție a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfășurat în 1939, sub președinția lui Louis Lumiere. Totuși, din cauza circumstanțelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946, potrivit festival-cannes.com.
Ceremonia de deschidere s-a desfășurat în grădinile Hotelului 'Grand', pe acordurile pieselor interpretate de soprana americană Grace Moore, supranumită 'Privighetoarea din Tennessee'. În programul festivalului au fost incluse prezentări de modă, spectacole de artificii, parade multicolore. Printre invitați s-au numărat mari personalități ale cinematografiei din epocă, precum Roberto Rossellini, Walt Disney, Billy Wilder, George Cukor, David Lean și Jean Renoir. Producțiile cinematografice, provenite din 21 de țări, au fost proiectate la Cazinoul din Cannes. Majoritatea peliculelor au avut ca temă centrală cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiat în anul precedent.
Festivalul de Film de la Cannes își câștigă notorietatea în anii 1950, datorită prezenței a numeroase staruri și personalități internaționale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.
Premiul Palme d'Or este distincția supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franța. Răsplătește, anual, cel mai bun film aflat în competiția oficială, fiind oferit regizorului acestuia.
Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în orașul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind de-a lungul timpului câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ''Palme d'Or'' a evidențiat la momentul acordării filmul ''Marty'', regizat de Delbert Mann.
Foto: (c) Manon Cruz/REUTERS
Din 1964 până în 1974, s-a revenit la formula de Mare Premiu al Festivalului Internațional de Film, din motive administrative. Totuși, în 1975 a fost reintrodus trofeul în formă de frunză de palmier, ce rămâne, până în prezent, distincția cea mai importantă a Festivalului de la Cannes.
Din 1946, Festivalul a fost organizat anual cu excepția anilor 1948 și 1950, apoi, începând cu 1952, în fiecare lună mai. În 2020, festivalul a fost anulat în primăvară din cauza crizei sanitare, fiind organizată între 27 și 29 octombrie o mini-ediție simbolică, cu dorința de a transmite un mesaj de speranță reprezentanților celei de-a șaptea arte, afectată de pandemia de COVID-19.
În anul 2007, Premiul Palme d'Or i-a revenit regizorului român Cristian Mungiu pentru ''4 luni, 3 săptămâni și 2 zile''.
De-a lungul anilor, filmele românești au obținut premii la diferite categorii în cadrul festivalului. Primul dintre acestea, în anul 1957, a fost animația 'Scurtă istorie', realizată de Ion Popescu-Gopo, care a obținut Premiul Palme d'Or pentru film de scurtmetraj.
Printre peliculele semnate de regizori români care au fost premiate la Cannes, amintim: 'Pădurea spânzuraților' (regia Liviu Ciulei), Premiul pentru cea mai bună regie, 1965; 'Răscoala' (regia Mircea Mureșan), Premiul pentru cel mai bun debut, 1966; 'Cântecele Renașterii' (regia Mirel Ilieșiu), Palme d'Or pentru film de scurtmetraj, 1969; 'Trafic' (regia Cătălin Mitulescu), Palme d'Or pentru film de scurtmetraj, 2004; 'Moartea domnului lăzărescu' (regia Cristi Puiu), Un Certain Regard, 2005; 'A fost sau n-a fost?' (regia Corneliu Porumboiu), Camera d'Or, 2006; 'California Dreamin'' (regia Cristian Nemescu), Un Certain Regard, 2007; 'Polițist, adjectiv' (regia Corneliu Porumboiu), Premiul FIPRESCI, Premiul Juriului, pentru secțiunea Un Certain Regard; 'După dealuri' (regia Cristian Mungiu), Premiul pentru cel mai bun scenariu. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)