logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)

Imagine din galeria Agerpres

Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art.

A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul 'Jurnalul unui nebun' de Gogol. Între anii 1991 și 1995, a predat Regie la IATC.

Foto: (c)  MALINA NEGREA/Arhiva istorică AGERPRES


Printre cele mai importante spectacole montate de Silviu Purcărete înainte de 1989, pot fi enumerate: 'Romeo și Julieta' de William Shakespeare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1974); 'Miles Gloriosus' de Plaut, Teatrul Dramatic din Constanța (1976); 'Legendele Atrizilor', adaptare după Eschil, Sofocle, Euripide, montare în spațiul natural al ruinelor cetății Histria (1978); 'Hecuba' de Euripide, Teatrul Dramatic din Constanța (1982); 'Diavolul și Bunul Dumnezeu' de Jean Paul Sartre, Teatrul Mic (1982); 'O scrisoare pierdută' de I.L. Caragiale, Teatrul Mic (1988) și 'Piticul din grădina de vară' de D.R. Popescu, Teatrul Național din Craiova (1989).

În 1992 a fost numit director artistic al Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' din București, menționează CineMagia - www.cinemagia.ro.

Numele marelui regizor este legat, în bună măsură, de colaborarea cu Teatrul Național din Craiova ('Ubu rex cu scene din Macbeth', 'Titus Andronicus', 'Phaedra', 'Danaidele', 'Orestia', 'A douăsprezecea noapte' ș.a.). Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume.

Spectacolul ''Aşteptându-l pe Godot', de Silviu Purcărete, 2006.

Foto: (c) : ISABELA PAULESCU/Arhiva istorică AGERPRES


În anul 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, Franța. În 2002, și-a înființat propria sa companie teatrală.

La cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de la Sibiu (mai 2008), i-au fost prezentate trei spectacole: 'Lulu' (2007), 'Așteptându-l pe Godot' și 'Faust', iar cu piesa 'Măsură pentru măsură', montată la Naționalul craiovean, a participat la ediția 2008 a Festivalului Internațional Shakespeare. Tot în 2008, spectacolul 'Cumnata lui Pantagruel' după Rabelais, produs de regizor la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, a fost votat drept 'Cel mai bun spectacol' la Festivalul Ex Ponto din Ljubljana (Slovenia).

Printre piesele montate de regizorul român în anul 2024, se numără: 'Tertium non datur' pe texte de Sacha Guitry, Teatrul Odeon; 'Lexiconul amar' de Sebastian Vlad Popa și Laur Cavachi, Teatrul Odeon, precum și 'O tragedie veninoasă', după 'Women Beware Women' de Thomas Middleton, Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași, conform silviupurcarete.art.

 Spectacolul 'Metamorfoze', în regia lui Silviu Purcărete

Foto: (c) :  MARIOARA PAULESCU/Arhiva istorică AGERPRES


Silviu Purcărete este cunoscut și pentru excepționalele sale spectacole de operă: 'La Boehme' de Puccini (Essen), 'Parsifal' de Wagner (Scottish Opera), 'Roberto Devereux' de Donizetti (Wiener Staatsoper), 'Castor și Polux' de Rameau (Opera din Bonn), notează site-ul www.tnb.ro.

De-a lungul carierei, a lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național Sao Joao (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul 'Katona József' din Budapesta, Teatrul Național Budapesta, Teatrul 'Vakhtangov' din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrul Metropolitan Tokyo (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen, arată tncms.ro

În cinematografie, Silviu Purcărete a regizat și a scris scenariul peliculei 'Undeva la Palilula' (2012), titlul inițial fiind 'Conversație cu Serafim'. A regizat și filmul 'Cenușăreasa', în 2014. Ca actor, a jucat în 'Faust - Drumul clipei' (regia Laurențiu Damian, 2010).

Din 2003, Silviu Purcărete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Din 2004, este societar de onoare la Teatrul 'Marin Sorescu' din Craiova, notează tncms.ro.

Vernisajul expoziţiei de fotografie 'Lumea Lui Purcărete' de Silviu Purcărete (în img), în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în foaierul TNB.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Pentru prodigioasa sa activitate a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada pentru 'Ubu Rex cu scene din Macbeth', Festivalul Internațional de Teatru Edinburgh, 1991; Premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bună scenografie și pentru debut feminin pentru 'Titus Andronicus', Gala Premiilor UNITER 1992; Marele Premiu și Trofeul Orașului București, premiul pentru regie, pentru scenografie, pentru cea mai bună interpretare masculină, cea mai bună interpretare feminină și Premiul special al juriului, Festivalul Național de Teatru, 1992, pentru 'Titus Andronicus'; Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul de teatru al Americilor de la Montreal 1993, pentru 'Titus Andronicus'; Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, pentru 'The Tempest' la Nottingham Playhouse, 1995; Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin 1996 pentru 'Danaidele'; Premiul de Excelență Gala UNITER, 1997; Premiul pentru cea mai bună regie la Gala UNITER 2005 pentru 'Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului'; Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk, 2006 pentru 'Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului'; Premiul de excelență la Gala UNITER 2010, pentru impactul internațional al spectacolului 'Faust' la Festivalul Edinburgh 2009; Premiul 'Herald Angel' la Festivalul Internațional de Teatru Edinburgh pentru 'Călătoriile lui Gulliver', 2012; Premiul Europa pentru Teatru, Craiova 2016; Premiul pentru cea mai bună regie (Premiul 'Lucian Pintilie') la Gala UNITER 2023, pentru 'Antonin Artaud. Familia Cenci', arată silviupurcarete.art.

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale', regizorului Silviu Purcărete, 2019.

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


A obținut șapte premii, inclusiv la categoria Cel mai bun film de debut la Gala Gopo 2013, pentru 'Undeva, la Palilula'. Pentru aceeași peliculă, i-a fost înmânat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul Filmului Sud-Est European, Los Angeles, 2013.

I-a fost acordat Premiul pentru întreaga activitate în cadrul Galei UNITER din anul 2017, notează www.uniter.ro.

Este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (Franța, 1996). A fost distins cu Ordinul 'Steaua României' în grad de Comandor (2000).

Este Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019) și al Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu (2022).

La 18 mai 2024, a avut loc vernisajul expoziției 'Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru', organizată la Centrul 'Constantin Brâncuși' Muzeul de Artă Craiova, arată https://silviupurcarete.art/. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea de către Silviu Purcărete a 50 de ani de carieră teatrală, ce însumează peste 122 de spectacole de teatru și operă puse în scenă pe toate meridianele lumii. În cadrul expoziției, a fost lansat albumul de fotografie 'Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze', semnat de Mihaela Marin.

Expoziția a fost prezentată și la București, începând cu ziua de 5 martie și până la 31 martie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București. Evenimentul a fost organizată de Asociația Culturală Vis-a-Vis, fiind co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. Inițiatorul și curatorul expoziției este Adriana Moca, fostă actriță la Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova și director al Asociației Culturale Vis-a-Vis. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 475

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit