DOCUMENTAR: Artista Loredana Groza împlineşte 50 de ani

Loredana Groza, cântăreaţă şi actriţă, s-a născut la 10 iunie 1970, la Oneşti, judeţul Bacău. A început să cânte din copilărie, a studiat vioara timp de opt ani şi a urmat cursuri de balet.
La 14 ani a participat la o preselecţie în Focşani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroşanu şi de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti pentru a participa la concursul ''Steaua fără nume'' (al cărui trofeu l-a şi câştigat), chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament, scrie site-ul bestmusic.ro.
În 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de la Mamaia, unde a câştigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: ''Mă întreb ce să fac?'', de Marius Ţeicu şi ''Despre dragoste'', de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Ţeicu i-a încredinţat spre interpretare melodiile ''Când iubeşti'', ''Să nu-mi spui bun rămas'', ''Nu pot trăi fără dor'', ''Cine crede în iubire?''.
La concursul ''Melodii '86'' a participat cu piesele ''Mă întreb ce să fac?'' şi ''Despre dragoste''. În acelaşi an, Loredana a lansat şlagărele: ''Alege drumul'' (Dani Constantin), ''Pentru iubirea ta'' şi ''De n-ar fi iubirile'' (Jolt Kerestely).
Seria turneelor în afara ţării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a II-a ediţie a Concursului de muzică de dans de la Costineşti, unde a participat cu piesa ''Nu pot să cred'' (Alexandru Simu), a fost remarcată de compozitorul Adrian Enescu, care i-a încredinţat piesa ''O inimă de 16 ani''. Pentru această piesă a fost realizat şi primul videoclip din cariera Loredanei.
Loredana Groza în recital la Sala Polivalentă din Bucureşti, 1991.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
''Îţi citesc în ochi'', ''Măcar o clipă'', ''Tu şi eu'' şi ''Să-ţi spun adio'', compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru mari succese ale Loredanei lansate în 1987. În acelaşi an, a înregistrat, împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Adrian Daminescu, Cornel Fugaru, Marina Florea şi alţi interpreţi, melodia ''Voi, oameni de mâine'' (muzica Anton Şuteu).
Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu - albumul ''Bună seara, iubito!'', apărut în 1988 la Electrecord. Tot în 1988, a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia şi a participat la Festivalul de la Mamaia '88, obţinând premiul la secţiunea creaţie.
Un an mai târziu, a lansat alte piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu - ''Un buchet de trandafiri'', ''Zăpada palmei tale'', ''Iubirea, cartea mea de oftat'', ''Scrisoare simplă''. A efectuat turnee în Germania şi Coreea de Nord. La începutul lunii decembrie 1989 a apărut al doilea album al Loredanei, în colaborare cu Adrian Enescu şi Lucian Avramescu - ''Un buchet de trandafiri''.
Până în 1990, a imprimat zeci de piese aparţinând unor compozitori de renume precum: Marius Ţeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ş.a.
În 1992 a obţinut locul I la secţiunea şlagăre a Festivalului de la Mamaia, cu piesa ''Ce va fi cu iubirea mea'' a lui Marius Ţeicu.
Cu trupa Direcţia 5 a realizat mai multe albume, dintre care ''Atitudine'' (1994) şi ''Tomilio'' (1996, Discul de Aur decernat de Electrecord). În 1995 a susţinut, alături de Direcţia 5, concerte live în toată ţara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu ''O fată singură-n noapte'', care a obţinut Premiul la secţiunea şlagăre. În acelaşi an, a lansat un nou album în colaborare cu Direcţia 5, ''Născută toamna'', urmat de un alt turneu prin ţară.
La Festivalul 'Mamaia 1995'
Foto: (c) SORIN LUPSA / Arhiva istorică AGERPRES
În 1998 a lansat maxi-single-ul ''Lumea e a mea'', înregistrat cu B.U.G. Mafia, iar în 1999 a lansat ''Aromaroma'', la care a lucrat cu Marijuana, Sişu şi Puya. În 2000, Loredana a colaborat cu formaţia Şuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul ''Urban''.
În acelaşi an, a reluat colaborarea cu Adrian Enescu, pentru albumul ''Diva Inamorata''. Începând din 2001, Loredana a reuşit să surprindă cu fiecare nou album, la mare parte din ele colaborând cu Banda Agurida - ''Agurida'' (2001), ''Zaraza, vânzătoarea de plăceri'' (2002), ''Fata cu şosete de diamant'' (2003), ''Zig Zagga Extravaganza'' (2004) - Premiul Radio România pentru cel mai bun album, ''Jamparalele'' ( 2006) - Discul de Aur, ''My Love'' (2007), ''Made in Romanie'' (2007), ''Nana nanino'' (2007), ''Şatra în apus'' (2007), ''Tzuki'' (2008), ''Sundance'' (2009), ''Iubiland'' (2010), ''Apa'' (2012).
A avut apariţii sau roluri principale în multe filme - ''Cuibul de viespi'' (1987), ''A doua cădere a Constantinopolului'' (1994), ''Paradisul în direct'' (1995), ''Asfalt tango'' (1997), ''Modigliani'' (2003), ''Supravieţuitorul'' (2008), ''Fire and Ice: Cronica Dragonilor'' (2008), ''Minte-mă frumos'' (2012) - şi seriale de televiziune - ''Lori, Dan şi Tanti Mili'' (2003), ''Daria, iubirea mea'' (2006), ''Inimă de ţigan'' (2007-2008), ''Regina'' (2008-2009), ''Aniela'' (2009-2010), ''Moştenirea'' (2010), conform site-ului http://www.loredana.live/.
Dintre premiile obţinute de artistă de-a lungul timpului mai menţionăm: Marele Premiu la Festivalul Bucureşti 1991, Premiul Ballantine's pentru cea mai bună interpretă pop şi cel mai bun album - ''Tomilio'' (1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards - Best Female Singer (2004 şi 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 (martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului (martie 2008).
A susţinut concerte în Germania, Israel, SUA, Canada, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Turcia, Austria, Belgia, Mexic etc.
La finalul anului 2013, a lansat single-ul ''Lumea ta'', interpretat împreună cu Carla's Dreams. În 2014, a înregistrat piesa ''Nu ştiu cine eşti'', la care a colaborat cu Cornel Ilie (Vunk), a susţinut două concerte în Bucureşti, la Sala Palatului, şi a efectuat turneul naţional ''Magic - Un turneu de Super Star'', care a cuprins 15 dintre cele mai importante oraşe ale ţării.
Anul 2015 a început cu un alt turneu, ''Reveria'', cu spectacole în marile oraşe ale ţării. Din bogata sa discografie mai amintim single-urile "La cârciuma de la drum" - 2016, "Balkana Mama" - 2018. Din 2018 face parte din distribuţia musicalului de mare succes "Mamma Mia".
Artista este angrenată de mulţi ani în proiectul ''Atelierul de voce şi muzică'', un program inedit pentru copii şi părinţi, de iniţiere în muzica vocală şi în cea instrumentală. A participat ca jurat sau moderator la emisiunile de televiziune "Pop Star" (2001), "Îndrăgosteşte-mă de tine" (2006), "Miss Lori" (2004 2006), "Vocea României" (2011-2016), "Cântă acum cu mine" (2019). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Explicaţie foto din deschidere: Concert Loredana în cadrul campaniei împotriva cancerului la sân, 2007.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San