DOCUMENTAR: 150 de ani de la înfiinţarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York

Muzeul Metropolitan de Artă din New York este cel mai mare muzeu de artă din SUA.
A fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului din 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Clădirea principală este situată pe Fifth Avenue, în apropiere de Central Park. Din 10 mai 1938, a fost adăugată muzeului o nouă clădire, intitulată "The Cloisters", situată în Parcul Fort Tryon din New York, unde sunt expuse obiecte de artă europene din Evul Mediu. Cel de-al treilea sediu al muzeului, Met Breuer, se găseşte la adresa 945 Madison Avenue şi adăposteşte lucrări de artă modernă şi contemporană.
Colecţia permanentă a Muzeului Metropolitan de Artă din New York cuprinde peste două milioane de opere artistice, create de-a lungul a 5.000 de ani în Egipt, Mesopotamia, Orientul Îndepărtat şi Orientul Apropiat, Grecia, Imperiul Roman şi culturile precolumbiene, arată www.metmuseum.org.
În incinta muzeului se găsesc expuse vaste colecţii de instrumente muzicale, dar şi de costume, arme, accesorii şi armuri antice din întreaga lume.
Foto: (c) Wang Ying / Xinhua
Din 1979, muzeul adăposteşte întregul Templu din Dendur, o construcţie de peste 2000 de ani vechime, provenită din Egiptul Antic şi oferită instituţiei de cultură de către autorităţile egiptene în 1960.
Antologia picturilor semnate de artişti americani este extrem de cuprinzătoare, conţinând lucrări de Winslow Homer, George Caleb Bingham, John Singer Sargent, James McNeill Whistler şi Thomas Eakins. Nu lipsesc nici desene şi picturi realizate de clasici europeni precum Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Cézanne, Van Gogh, Vermeer.
Una dintre cele mai cunoscute capodopere semnate de un pictor american şi expusă la Met este "Madame X", portret în ulei realizat de pictorul John Singer Sargent (1856-1925). Lucrarea a fost realizată în 1884 şi are dimensiunile de 234,95 cm x 109,86 cm. Personajul prezentat este Virginie Amelie Avegno Gautreau (1859-1915), născută în New Orleans dar crescută, de la vârsta de opt ani, la Paris. Căsătorită cu bancherul Pierre Gautreau, dobândise în epocă statutul de vedetă mondenă, renumită pentru frumuseţea sa şi prezenţa agreabilă de la marile evenimente ale artistocraţiei pariziene. Avea să devină una dintre atracţiile principale ale muzeului, iar Sargent a fost ulterior recunoscut drept cel mai important portretist al Epocii Edwardiene (1901-1910).
Un alt exemplu este "Jucătorii de şah" ("The Chess Players"), pictură în ulei pe lemn semnată de artistul american Thomas Eakins (1844-1916). Lucrarea a fost terminată în 1876 şi are dimensiunile 29,8 x 42,6 cm. În prim planul imaginii este Benjamin, tatăl artistului, care priveşte un meci de şah disputat între Bertrand Gardel (în stânga), un vârstnic profesor de franceză şi ceva mai tânărul pictor George Holmes. Scena se desfăşoară într-un salon de lemn decorat în stil victorian, intensitatea slabă a luminii sugerând o după-amiază târzie. Se pare că este un interior tipic caselor înstărite din Philadelphia anilor 1870, conform sursei citate.
Una dintre cele mai importante lucrări expuse la Muzeul Metropolitan este "Vedere spre Toledo" ("Vista de Toledo"), semnată de artistul spaniol de origine greacă Domenicos Theotokopoulos (1541-1614), cunoscut sub numele El Greco (Grecul). Este unul dintre cele două peisaje realizate de artist care s-au păstrat. Lucrarea este faimoasă, în special, pentru tensiunea cromatică dintre cenuşiul cerului, prevestitor, parcă, al unei furtuni apocaliptice, şi verdele deschis al vegetaţiei reprezentate în jumătatea de jos a lucrării. Remarcabil este şi modul în care artistul a redat umbrele care cad pe clădirile din oraş. Estimativ, lucrarea a fost realizată în anii 1599-1600.
Curentul impresionist este reprezentat, printre altele, de ''Grădină la Sainte-Adresse'', o pânză în ulei a celebrului pictor Claude Monet (1840-1926), realizată în vara lui 1867. Pictura, de 98,1 cm pe 129,9 cm, a fost realizată într-o perioadă când Monet şi alţi pictori precum Manet, Renoir sau Whistler încercau să găsească noi modalităţi de a observa şi de a reprezenta viaţa modernă, folosind şi modalităţi sofisticate de reprezentare a culorii împrumutate din arta niponă. Grădina respectivă a aparţinut mătuşii lui Monet, a cărei vilă se afla aşezată lângă marele port Le Havre.
În colecţia Muzeului Metropolitan se găseşte şi "Secerători", pictură în ulei pe panou de lemn semnată de Pieter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), considerat cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Lucrarea a fost terminată în anul 1565 şi are dimensiunile 119 cm x 162 cm. Imaginea cuprinde mai multe activităţi rurale specifice acelei perioade, accentul fiind pus, evident, pe ţăranii care cosesc grâul. Căldura zilei este sugerată de mişcările lor lente şi de figurile ostenite. Personajele din partea dreaptă se odihnesc sau mănâncă pâine cu brânză, fiind astfel reprezentate atât recoltarea, cât şi consumul produsului final.
În anul 2019, Muzeul Metropolitan de Artă din New York a primit peste şapte milioane de vizitatori, potrivit metmuseum.org.
Foto: (c) Wang Ying / Xinhua
Începând cu data de 13 martie 2020, muzeul şi-a închis porţile, în contextul pandemiei de COVID-19. Doritorii au la dispoziţie un tur virtual al câtorva săli celebre ale muzeului, disponibil la adresa https://www.metmuseum.org/art/online-features/met-360-project. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: The Metropolitan Museum of Art, New York / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită