logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, 1945: Eliberarea Vienei de sub ocupaţia nazistă

Imagine din galeria Agerpres

La 12 decembrie 1918, după destrămarea, la sfârşitul Primului Război Mondial, a Imperiului Austro-Ungar şi după abdicarea împăratului Carol I de Habsburg (1916-1918), era proclamată Republica Austria, stat federal. Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye, din 10 septembrie 1919, i-a stabilit graniţele, iar Constituţia din 1 octombrie 1920 a fixat neutralitatea ca principiu al politicii de stat.

În sens strict, Austria nu a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru că oficial nu exista ca stat atunci când Adolf Hitler a declanşat războiul prin invadarea Poloniei în septembrie 1939. Pe de altă parte, aproximativ 800.000 de austrieci s-au înrolat în Wehrmacht-ul german, iar alţi 150.000 au servit în cadrul Waffen SS, o unitate militară de elită a naziştilor, potrivit http://countrystudies.us/. Austriecii au fost integraţi unităţilor militare germane, nefiind formată nicio divizie specială.

La începutul anului 1938, naziştii austrieci au conspirat pentru a doua oară în patru ani în vederea forţării guvernului austriac de a uni naţiunea lor cu Germania nazistă. Cancelarul austriac Kurt von Schuschnigg, aflând despre conspiraţie, s-a întâlnit cu liderul nazist Adolf Hitler în speranţa reafirmării independenţei ţării sale, dar în schimb a fost forţat să numească în cabinetul său mai mulţi nazişti austrieci. La 9 martie, Schuschnigg a convocat un vot naţional pentru a rezolva problema "Anschluss" sau "anexarea" o dată pentru totdeauna. Înainte ca plebiscitul să aibă loc, însă, Schuschnigg a renunţat, la presiunea lui Hitler, şi a demisionat la 11 martie. În discursul său, sub constrângerea naziştilor, a pledat ca forţele militare austriece să nu opună rezistenţă la o "înaintare" germană în ţară. Schuschnigg care a fost închis după demisia sa, a fost eliberat în 1945, potrivit https://www.history.com/.

În ziua următoare, la 12 martie 1938, Adolf Hitler a însoţit trupele germane care au intrat în Austria, fiind primiţi cu entuziasm de mulţimile adunate. Hitler a numit un guvern nazist şi la 13 martie "anexarea" a fost proclamată. Austria a fost un stat federal al Germaniei (sub numele de Ostmark) până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează http://countrystudies.us/.

Austriecii au susţinut loiali Germania în primii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Primele victorii militare ale naziştilor şi aşezarea geografică a Austriei, unde bombardamentele Aliaţilor nu puteau ajunge, au ţinut cumva la adăpost populaţia de impactul total al războiului. Doar în momentul în care Germania a fost învinsă în Bătălia de la Stalingrad la începutul anului 1943, şi atunci când cursul războiului a început să se întoarcă din ce în ce mai mult împotriva Germaniei, sprijinul popular pentru război şi pentru "Anschluss" a început să se erodeze, notează acelaşi site.

În noiembrie 1943, miniştrii de externe ai Uniunii Sovietice, Marii Britanii şi Statelor Unite s-au întâlnit şi au emis Declaraţia de la Moscova, care a descris Austria drept "prima victimă a agresiunii hitleriste" şi a solicitat restabilirea unui stat austriac independent. Totodată, declaraţia a făcut Austria responsabilă pentru participarea sa la război, oferindu-i statutul de stat inamic.

Avansul Aliaţilor în Italia, în 1943, a permis atacarea regulată a centrelor industriale şi a reţelei de transport austriece. Iarna anilor 1944-1945 a înregistrat o intensificare a campaniei aeriene şi avansuri constante ale Armatei Roşii a Uniunii Sovietice, către Austria. La 30 martie 1945, Armata Roşie a intrat pe teritoriul austriac, în vederea eliberării Vienei de sub ocupaţia nazistă, continuându-şi, apoi, drumul spre Berlin.

Bătălia pentru Viena a început la 5 aprilie şi s-a încheiat la 13 aprilie 1945, oraşul fiind eliberat de forţele armate ale Frontului 3 ucrainean. Eliberarea Vienei s-a înscris într-o acţiune operativ-strategică distinctă şi a venit ca o prelungire a ofensivei de pe teritoriul Cehoslovaciei, la care alături de marile unităţi sovietice au acţionat şi unităţi ale Armatei Române, precum Regimentul român 2 care de luptă a activat în ultima lună a războiului în Europa în zona localităţilor austriece Hohenruppersdorf, Schrick, Wilfersdorf, Mistelbach, Aspern, Zistersdorf, Poysdorf, până în apropierea Vienei. În aceeaşi perioadă, în spaţiul austriac au fost prezente şi subunităţi ale Grupului operativ al Brigăzii române de căi ferate, care au participat la reconstrucţia sau repararea de poduri pe diverse tronsoane de comunicaţii şi la sporirea capacităţii de garare a unor staţii de cale ferată, conform https://ro.historylapse.org/.

La 27 aprilie 1945, Partidul Socialist (SPÖ), Partidul Popular Social-Creştin (ÖVP) şi Partidul Comunist (KPÖ) au proclamat împreună o nouă Republică independentă şi democrată. Partidul Naţional Socialist (NSDAP) a fost abolit şi interzis, membrii săi fiind înregistraţi şi excluşi de la vot, potrivit https://www.univie.ac.at/.

Deşi germanii au rezistat avansurilor sovietice în estul Austriei, Aliaţii occidentali - Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa - au întâmpinat o rezistenţă minimă pe măsură ce au avansat. Forţele Statelor Unite au început să intre în Austria pe 30 aprilie, urmate de trupele franceze şi britanice. La 8 mai 1945, Germania s-a predat necondiţionat, notează http://countrystudies.us/.

Austria a fost împărţită timp de un deceniu în patru sfere de ocupaţie aparţinând forţelor aliate victorioase, Marea Britanie, Franţa, SUA şi Uniunea Sovietică. Viena s-a aflat în zona de ocupaţie sovietică.

La 15 mai 1955, prin Tratatul semnat la Viena a fost restabilită suveranitatea Austriei. Câteva luni mai târziu, la 25 octombrie ultimele trupe de ocupaţie au părăsit Austria. La 26 octombrie 1955, ţara şi-a câştigat independenţa deplină, sub condiţia păstrării neutralităţii. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, redactor Arhiva Foto: Elena Bălan, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Explicaţie fotografie din deschidere: Clădiri distruse în cel de-Al Doilea Război Mondial în oraşul Viena. În imagine: Domul Sfântul Ştefan, catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena.

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită