logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Medicul chirurg Alexandru Pesamosca

Imagine din galeria Agerpres

Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. Şi-a efectuat studiile primare la Şcoala Italiană din Constanţa şi a absolvit Liceul ''Mircea cel Bătrân'' din localitate. Visa să devină ofiţer de marină, dar a devenit chirurg pediatru şi timp de o jumătate de secol a efectuat peste 45.000 de operaţii, salvând de la infirmitate pe viaţă sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei consideraţi fără speranţă şi inoperabili de către alţi medici.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti în anul 1954 şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de trei ani (1954-1957). A fost apoi transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" (1957-1984) şi Spitalul "Budimex" (actualul "Marie Curie") începând din 1984. În blocul operator a făcut chirurgie abdominală, chirurgie ortopedică, chirurgie reconstructivă. A scăpat mii de copii de malformaţii. Unele dintre operaţiile efectuate de medicul Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. Bucuria sa cea mai mare era să-i vadă pe copii după operaţie, cum se ridică din pat, îl apucă de pantaloni şi îi spun "tata Pesi", potrivit site-ului citateortodoxe.ro.

A operat şi în străinătate (China, Franţa, Italia, Republica Moldova, etc.), dobândind prestigiu internaţional în domeniul chirurgiei pediatrice dinainte de 1989. În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Bucureşti.

A început să rămână în spital din 1984, pentru a fi aproape de copiii pe care-i opera. Din 1999, de când a murit soţia sa (de la care a avut doi fii, ambii decedaţi), a locuit într-o rezervă de 10 metri pătraţi a Spitalului ''Marie Curie'', unde se afla toată averea lui de-o viaţă - sute de cărţi, studii de medicină, teze de doctorat, registre, diplome, suveniruri, fotografii, scrisori, discuri de pick-up. În cămăruţa aceea consulta, mânca şi dormea.

 

Dr. Alexandru Pesamosca într-un salon de spital, 1989

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES


A fost şeful Clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică din Spitalul "Marie Curie" până la pensionare, în 2006. În ultimii ani nu a mai operat, dar primea pacienţi la consultaţii şi asista alţi medici chirurgi când aceştia îi cereau ajutorul, precizează site-ul amintit.

Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple. Aici şi-a trăit ultimii ani ai vieţii, aproape de pacienţii, studenţii şi medicii pe care i-a iubit şi i-a sfătuit până în ultima clipă a vieţii sale.

Medicul Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea Spitalului "Marie Curie". Ideea ridicării unui lăcaş de rugăciune în cadrul Spitalului "Marie Curie" era veche (1985-1986) şi aparţinea profesorului doctor Alexandru Pesamosca. Din cauza regimului de atunci acest vis nu s-a putut concretiza, cu toată lupta dusă de acest mare doctor, scrie site-ul http://www.biserica-sfstelian-brancoveanu.ro/.

După evenimentele din 1989, conducerea spitalului a solicitat Patriarhiei Române - Arhiepiscopiei Bucureştilor numirea unui preot slujitor pentru spital. În urma încheierii protocolului dintre Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii (iunie 1995) cu privire la acordarea asistenţei religioase în unităţile spitaliceşti, începând cu 1 martie 1997 a fost numit părintele Smuc Daniel ca preot slujitor al spitalului. Din acea dată, preotul - având sprijinul conducerii spitalului şi al angajaţilor (medici, asistente şi infirmiere) a pornit demersurile pentru construcţia unui lăcaş de cult în curtea spitalului. În septembrie 1997 au început lucrările de construcţie care au durat cinci luni, terminându-se în februarie 1998.

În vara anului 2011, profesorul Pesamosca a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecţiuni cardiace şi renale. A murit în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani. Patriarhul României a fost de acord ca marele chirurg să fie înmormântat lângă biserica pe care a ctitorit-o, scrie site-ul citateortodoxe.ro.

 

Bustul prof. dr. Alexandru Pesamosca, în curtea Spitalului "Marie Sklodowska-Curie"

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Profesorul Alexandru Pesamosca (supranumit ''îngerul copiilor'') se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.

În septembrie 2014 i s-a ridicat un bust în faţa Spitalului de Copii ''Marie Curie''. AGERPRES (Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Mihordescu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită