logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Demontarea statuii lui V. I. Lenin din fosta Piaţă a Scânteii

Imagine din galeria Agerpres

La începutul primăverii anului 1990, la data de 5 martie, la două luni de la evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea comunismului în România, un vestigiu al regimului, respectiv statuia din bronz a lui Vladimir I. Lenin, aflată pe esplanada din faţa Casei Scânteii (astăzi, Casa Presei Libere) era îndepărtată de pe soclu, notează "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003).

Încă din luna februarie, câteva zeci de persoane au protestat faţă de prezenţa statuii lui V.I. Lenin din Piaţa Presei Libere, care reprezenta un anacronism după Revoluţia din decembrie, lipind pe soclu afişe în care cereau înlăturarea acestui simbol al comunismului. La 2 martie 1990, o ştire a Agenţiei de presă "Rompres", consemna: "În ziua de 2 martie 1990 pe piedestalul statuii lui Lenin, care de decenii îşi profilează masiva sa siluetă pe fundalul Casei Presei româneşti, părintele Grecu Sorin Paul din Roşiorii de Vede a declarat greva foamei, solicitând înlăturarea acestui 'bastion al comunismului' şi înlocuirea lui cu o mare cruce în memoria eroilor neamului din decembrie 1989". El s-a aflat timp de 72 de ore în greva foamei.

 

Foto: (c) Marian ILIE / Arhiva istorică AGERPRES


Prin urmare, în cadrul şedinţei Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, din 2 martie 1990, s-a hotărât înlăturarea acestei statui.

Statuia de bronz înaltă de şapte metri a liderului sovietic a fost opera sculptorului Boris Caragea şi a fost inaugurată la 21 aprilie 1960. Data nu fusese aleasă la întâmplare. La 22 aprilie 1960 se împlineau 90 de ani de la naşterea lui Vladimir Ilici Lenin (1870-1924). Aşezată pe un soclu de granit roşu, de sistematizarea amplasamentului s-au ocupat arhitecţii Horia Maicu, Nicolae Cucu, Iulian Nămescu.

 

Foto: (c) Anghel PASAT / Arhiva istorică AGERPRES


Presa vremii, relata: "De ieri, ora 11, frumoasa noastră Capitală are un monument. Un monument în faţa impunătoarei clădiri a Casei Scânteii, înfăţişând pe marele şi iubitul conducător al proletariatului internaţional, făuritorul Partidului Comunist şi al Uniunii Sovietice şi statului sovietic (...) Monumentul, executat de sculptorul Boris Caragea îl prezintă pe Vladimir Ilici Lenin privind în depărtare spre zările luminoase ale comunismului (...)". "La solemnitatea dezvelirii monumentului au participat tovarăşii Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol, Emil Bodnăraş, Petre Borilă, Nicolae Ceauşescu, Alexandru Drăghici, Alexandru Moghioroş, Leonte Răutu, general de armată Leontin Sălăjan, Ştefan Voitec, Ion Gheorghe Maurer..." (''Scânteia'', 22 aprilie 1960).
 

Foto: (c) Vasile MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRES


La 3 martie 1990, 30 de ani mai târziu, în prezenţa câtorva sute de cetăţeni, a presei române şi străine, au fost demarate operaţiunile de demontare a statuii lui V.I. Lenin de pe soclu. Lucrările s-au desfăşurat cu dificultate, întrucât statuia care cântărea 7 tone era fixată prin intermediul unor buloane din metal care făceau corp comun cu betonul din soclu.
 

Foto: (c) Lucian TUDOSE / Arhiva istorică AGERPRES


  

Foto: (c) Cornel MOCANU / Arhiva istorică AGERPRES


A venit la faţa locului o macara tip Demag, cu o forţă de ridicare de 36 tone, precum şi o autoşa remorcată de un tractor. Operaţiunea de amplasare a macaralei dar şi cea tehnică de desprindere de pe soclu, de translare şi depunere pe mijlocul de transport au fost coordonate de specialiştii de la Grupul Întreprinderilor de Gospodărire Comunală Bucureşti. Aceştia au acordat o atenţie deosebită menţinerii integrităţii soclului evitând pe cât posibil spargerea plăcilor din granit importate din Suedia, având o valoare deosebită.
 

Foto: (c) Marian ILIE / Arhiva istorică AGERPRES


După un efort continuu de zi şi noapte, în ziua de luni, 5 martie 1990, la ora 22.00, statuia a fost desprinsă. După alte 30 de minute, mijloacele tehnice ce o transportau au părăsit Piaţa Presei Libere, cu destinaţia atelierelor Fondului Plastic. După o perioadă, statuia a fost depozitată în parcul Palatului Mogoşoaia, unde a rămas peste 20 de ani. Primarul general al Capitalei Dan Predescu a declarat că soclul va fi păstrat pentru amplasarea unui monument cu autentice valori artistice.
 

Foto: (c) Ilie BUMBAC / Arhiva istorică AGERPRES


La 30 mai 2016, în Piaţa Presei Libere, a fost inaugurat monumentul "Aripi", realizat de sculptorul Mihai Buculei şi dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945-1989 din România şi Basarabia.
 

Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES FOTO


Monumentul este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oţel inoxidabil, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva foto: Elena Bălan; editor: Mariana Zbora-Ciurel; editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită