Laura Codruţa Kovesi, validată în funcţia de procuror-şef european (fişă biografică)

Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European (PE) a făcut, la 16 octombrie, ultimul pas pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, anunţă PE într-un comunicat oficial. Decizia Conferinţei preşedinţilor vine după ce şi Consiliul Uniunii Europene a confirmat, la 14 octombrie, numirea Laurei Codruţa Kovesi în această funcţie. "Dupa validarea ei de astăzi, dna Kovesi poate începe mandatul său de 7 ani. Consiliul a validat acordul anterior în această săptămână", se mai menţionează în comunicatul PE.
Procurorul-şef european, conducător al noului Parchet European (EPPO), este numit, de comun acord, de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, potrivit Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017, de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).
***
Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (15 mai 2013-9 iulie 2018), s-a născut la 15 mai 1973, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, potrivit www.juridice.ro.
A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii 'Babeş Bolyai' din Cluj -Napoca (1991-1995). A urmat studii aprofundate în specializarea 'Drept Judiciar', profilul 'Ştiinţe Juridice' la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii 'Lucian Blaga' Sibiu (1996-1997).
În 2012, a obţinut titlul de doctor în drept, ca urmare a susţinerii tezei de doctorat cu titlul 'Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal', notează site-ul juridice.ro
A participat la peste 30 de seminarii naţionale şi internaţionale la care a fost abordată problematica combaterii crimei organizate, a infracţionalităţii economico-financiare şi a corupţiei.
Şi-a început activitatea profesională ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (15 sept. 1995-1 mai 1999). A ocupat apoi funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 mai 1999-1 nov. 2000). A fost procuror şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2000-1 nov. 2002), procuror şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2002-1 sept. 2004), procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 sept.-1 dec. 2004).
A deţinut funcţia de procuror (1 dec. 2004-1 ian. 2006), procuror şef delegat (1 ian.-28 iun. 2006) şi procuror şef (28 iun.-2 oct. 2006) al Biroului Teritorial Sibiu - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
A fost Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (2 oct. 2006-2 oct. 2012).
Între 3 octombrie 2012 şi 16 mai 2013, Laura Codruţa Kovesi şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Începând cu 2 octombrie 2012 a încetat şi calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.
Este coautor al cărţii 'Corupţia şi crima organizată' (2002); coautor al cursului universitar 'Procedură Penală' (2003); coautor al cursului universitar 'Drept Penal. Partea Specială' (2003); coautor al cărţii 'Arestarea preventivă. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publică' (2009). De asemenea, are publicate o serie de articole în reviste de specialitate.
I-a fost atribuit un 'Certificat de apreciere pentru recunoaşterea eforturilor speciale şi contribuţiei superioare la responsabilităţile de aplicare a legii de către United States Secret Service' de către directorul Secret Service SUA (2007 şi 2011) şi i-a fost decernat premiul 'Cybercrime Fighter Award' de compania americană McAfee (2008).
I-au fost conferite decoraţia "Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului" de preşedintele Franţei (18 mai 2011) şi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2 oct. 2012).
La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), propunerea pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi. Membrii CSM au dat aviz pozitiv acestei propuneri în urma audierilor din 9 mai 2013. La 15 mai 2013, Laurei Codruţa Kovesi a preluat funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, la 29 februarie 2016, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. La 28 martie 2016, secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
La 6 aprilie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul privind numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat de trei ani la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând ca decretul de numire să fie publicat în Monitorul Oficial, la 7 aprilie. Cel de-al doilea mandat al Laurei Codruţa Kovesi la conducerea DNA a început la 16 mai 2016, conform decretului de reînvestire semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 9 iulie 2018, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018. În aceeaşi zi, Laura Codruţa Kovesi a declarat că mandatul ei în funcţia de procuror-şef al DNA a încetat.
Pe 30 mai 2018, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Prin aceeaşi decizie, CCR a stabilit ca preşedintele Iohannis să emită decretul de revocare.
La 11 iulie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că Laura Codruţa Kovesi îşi va continua activitatea în calitate de procuror la DIICOT Sibiu. "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi, ca urmare a revocării sale din funcţia de procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, începând cu data emiterii decretului preşedintelui României, respectiv 09.07.2018", se arată în hotărârea CSM, potrivit site-ului Ministerului Public, http://www.mpublic.ro
Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General - Serviciul de îndrumare şi control, potrivit http://www.mpublic.ro
La 26 şi 27 februarie 2019, Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, a fost audiată, la Bruxelles, în comisiile pentru control bugetar (CONT) şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) ale Parlamentului European, alături de candidatul francez Jean-Francois Bohnert şi de candidatul german Andres Ritter. În prima zi a audierilor, Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, iar în a doua zi, 26 de voturi, în ambele situaţii aflându-se pe prima poziţie.
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), este numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma unor negocieri dintre aceste instituţii. Negocierile în acest caz au avut loc la 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie 2019, dar au fost întrerupte înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, pentru a fi reluate de noul Parlament.
La 12 septembrie, noul Parlament European şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, iar la 19 septembrie, Laura Codruta Kovesi a obţinut susţinerea pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), organism de lucru al Consiliului UE.
La 24 septembrie, echipele de negociere ale PE şi ale Consiliului au ajuns la un acord final pentru ca Laura Codruţa Kovesi sa devină primul procuror-şef al Parchetului Public European. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, Ionela Gavril; editor: Andreea Onogea, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiți și:
Procurorul-şef european şi Parchetul European (EPPO) - atribuţii
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice