FRAGMENT DE ISTORIE: 500 de ani de la expediţia navigatorului portughez Fernando Magellan în jurul lumii

Fernando Magellan (Fernao de Magalhaes), navigatorul care a realizat prima călătorie în jurul lumii, s-a născut în oraşul Oporto, din Portugalia, în 1480, într-o familie de mici nobili sărăciţi. A luptat ca simplu soldat şi a fost rănit de trei ori. Pasionat de studiul navigaţiei şi al astronomiei, după zece ani de expediţii în care de patru ori a ocolit Capul Bunei Speranţe, a străbătut în lung şi-n lat oceanele Atlantic şi Indian, ajungând în Africa, India şi Malayezia, a acumulat cunoştinţe geografice impresionante, pe care le considera secrete.
La 35 de ani, rămas infirm, cu piciorul stâng pe jumătate paralizat din ultima bătălie la care a participat, el este refuzat de regele Portugaliei când îi cere acestuia un post în serviciul său, lăsându-l să înţeleagă că nu este împotriva faptului de a-şi căuta un serviciu într-o altă ţară. În 1517, a ajuns în Valladolid, unde îşi avea reşedinţa regele Spaniei Carol I (1516-1556). Aici a fost primit de cardinalul Jimenez, în faţa căruia şi-a expus planul de a relua proiectul lui Columb, adică de a găsi un nou drum spre Indii, trecând pe lângă coasta de sud a Americii, în loc să folosească ruta ce trecea pe după Capul Bunei Speranţe.
Ideea lui Magellan i-a încântat pe rege şi pe cardinal şi a obţinut susţinerea Consiliului Regal. S-a semnat o înţelegere între Magellan şi Coroana spaniolă, conform căreia Magellan devenea amiralul flotei spaniole de explorare şi guvernator al eventualelor pământuri descoperite în urma expediţiilor. Magellan a semnat un contract cu regele Spaniei la 22 martie 1518, "Capitulaţia" potrivit căreia suveranul se obliga să echipeze cinci corăbii în scopul de "a face descoperiri", potrivit volumului "Cu Magellan în jurul lumii", Editura Ştiinţifică, Bucureşti 1960.
Flota a cărei comandă o deţinea era alcătuită din cinci nave şi dispunea de 18 tunuri. Nava amiral a lui Magellan se numea "Trinidad". Celelalte nave erau conduse de căpitanii: Juan de Cartagena - "San Antonio"; Luis de Mendoza - "Victoria", Gaspar de Quesada - "Concepcion", Joao Serrao - "Santiago". Cel din urmă căpitan menţionat a publicat mai târziu povestea întregii expediţii, la care au participat şi un navigator renumit, Elcano, şi mai mulţi preoţi.
Flota a pornit din portul San Lucar, la 20 septembrie 1519, cu un echipaj total de 256 de oameni, şi la 26 septembrie ajunge la Teneriffa. După o călătorie dificilă ce a durat aproximativ două luni, la 13 decembrie a ajuns în ceea ce este astăzi numit Golful Rio de Janeiro, unde şi-a refăcut proviziile.
Magellan a navigat apoi de-a lungul coastei, fiind atent la fiecare golf. A ajuns pe râul Rio de la Plata, la 10 ianuarie 1520, însă după ce a navigat câteva zile spre amonte a ajuns la concluzia că nu este drumul în căutarea căruia era, şi şi-a continuat drumul spre sud, ajungând în portul San Julian, la 31 martie 1520, pentru popasul de iarnă, potrivit informaţiilor din volumul ''Magellan'', de Stefan Zweig, Editura Tineretului, 1959.
În perioada cât au staţionat la San Julian căpitanii săi s-au revoltat, iar o conspiraţie a fost organizată împotriva lui. Echipajele, susţinute de căpitanii lor, se plângeau de climatul dur şi de lipsurile pe care au trebuit să le suporte în locurile în care se aflau de câteva luni, şi insistau ca Magellan să se întoarcă în Spania. Magellan nu a făcut nimic câteva zile, apoi, ştiind ca majoritatea marinarilor îi erau devotaţi, a trimis un om de încredere la bordul navei "Victoria", care l-a înjunghiat pe Mendoza în mijlocul echipajului său. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Quesada. Însă Magellan nu s-a aventurat să-l omoare şi pe Cartagena, având în vedere rangul său, şi l-a lăsat pe acesta, împreună cu un preot care luase parte la revoltă, pe uscat.
Acestor întâmplări nefericite le-a urmat pierderea navei "Santiago", însă echipajul ei a scăpat şi a fost distribuit pe celelalte patru nave. Flota a plecat din Golful San Julian pe la mijlocul lunii octombrie şi, urmând îndeaproape coasta, a ajuns la capul din nord-estul strâmtorii, care avea să poarte numele lui Magellan, la 21 octombrie 1520. Magellan a numit acest cap "Capul Fecioarelor".
La 27 noiembrie a ajuns la Capul Victoriei, numit aşa după una dintre navele lui, intrând apoi în Oceanul Pacific.
Nava "San Antonio" l-a părăsit la mijlocul strâmtorii şi a plecat în căutarea lui Juan de Cartagena. După ce a fost rostit un "Te Deum" şi corăbiile au fost reparate şi proviziile refăcute, Magellan a navigat spre nord-vest, hotărât să ajungă în Indii. A navigat trei luni şi douăzeci de zile fără să descopere pământ, iar proviziile sale era aproape epuizate, când, la 6 martie 1521, a zărit insulele Ladrone. Zece zile mai târziu a descoperit insulele Samar din arhipelagul Filipinelor. A oprit pentru un popas la insula Massawala, la 28 martie şi apoi la insula Cebu, pe 7 aprilie. Zelul său de a-i converti pe băştinaşi la creştinism a dus la asasinarea sa. Magellan a murit pe insula Mactan din arhipelagul Filipinelor, la 27 aprilie 1521.
Ocolul lumii a fost încheiat de Sebastian Elcano, prieten de încredere al lui Magellan, care a devenit căpitan al navei "Victoria", pe care a dus-o până în Spania, cu un echipaj de numai 18 oameni, aruncând ancora la Sevilla la 8 septembrie 1522. Această realizare excepţională a lui Magellan a dovedit lumii contemporane lui sfericitatea Pământului şi posibilitatea navigării în jurul acestuia. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit