Procedura de selecţie pentru funcţia de procuror în cadrul Parchetului European

Opt candidaţi la funcţia de procuror european din partea României susţin, în data de 9 iulie 2019, interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Ana Birchall. Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) are dreptul să îşi desemneze trei candidaţi, dintre care Consiliul UE va alege doar unul pentru un mandat de şase ani.
Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei (MJ), www.just.ro, pentru funcţia de procuror european din partea României şi-au depus candidatura, pentru noua rundă de selecţie, Daniel Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Elena Hach, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Răzvan Horaţiu Radu şi Nicoleta Nolden.
Prima rundă de selecţie a procurorilor europeni a avut loc la 4 aprilie 2019, însă ministrul Justiţiei nu a selectat atunci niciun candidat. Cei care şi-au depus candidatura, la acea dată, au fost Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach şi Daniel Horodniceanu, se arată pe site-ul just.ro.
Procedura de selecţie pentru funcţia de procuror în cadrul Parchetului European este prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8 /2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) şi Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/598 a Consiliului din 9 aprilie 2019 privind normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru primul mandat şi pe durata lui.
Procedura de selecţie pentru funcţia de procuror în cadrul Parchetului European cuprinde două etape: cea naţională şi cea europeană.
Procedura naţională de selecţie a candidaţilor
În cadrul procedurii naţionale de selecţie, potrivit OUG nr. 8/2019, ministrul Justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii.
Candidaţii din partea României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidate de ministrul Justiţiei din care fac parte şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi doi specializaţi în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnaţi de către ministrul Justiţiei.
Comisia de selecţie este convocată de ministrul Justiţiei, iar în termen de cinci zile de la convocare, comisia publică anunţul privitor la selecţie pe paginile de internet ale MJ, CSM şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). În anunţ sunt indicate cerinţele prevăzute pentru ocuparea acestei funcţii, data şi locul desfăşurării interviului, precum şi termenul până la care pot fi depuse candidaturile.
Pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de procurori europeni, persoanele interesate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative: să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România; să fie procurori sau judecători cu o vechime în funcţie de minimum 15 ani; să fie procurori cu grad profesional PÎCCJ sau judecători cu grad profesional de curte de apel; să aibă experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc; să cunoască la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză.
Interviul de selecţie se transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a MJ şi are o durată de maximum 45 de minute pentru fiecare candidat în parte.
În termen de cinci zile de la data interviului, comisia de selecţie alege trei candidaţi care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului UE.
Procedura de de selecţie a candidaţilor în cadrul UE
Fiecare stat membru are dreptul să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european din rândul candidaţilor.
Ministrul Justiţiei comunică procurorului-şef european, în vederea numirii de către Colegiul Parchetului European cele trei nume ale candidaţilor la funcţia de procuror european delegat în România.
Dintre cei trei candidaţi propuşi de către fiecare stat membru, Consiliul selectează, cu majoritate simplă, doar unul dintre candidaţii pentru postul de procuror european din statul membru în cauză, potrivit Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European. Selecţia de către Consiliu se face în baza unui aviz motivat din partea unui juriu de selecţie format din 12 persoane.
Durata mandatului procurorilor europeni este de şase ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul poate însă decide să extindă mandatul cu maximum trei ani la sfârşitul perioadei de şase ani, se mai arată în Regulament.
Parchetul European
Parchetul European este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu.
Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.
Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.
Parchetul European este format dintr-un procuror-şef european, un colegiu al procurorilor, procurori europeni delegaţi şi camere permanente.
Parchetul UE ar trebui să îşi preia atribuţiile până la finalul anului 2020. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)
Explicatie foto deschidere: Conferinţa europeană ''Impactul Regulamentului UE privind instituirea Parchetului European la nivelul autorităţilor naţionale ale Statelor Membre UE participante''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.