logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Prinţesa Martha Bibescu - 130 de ani de la naştere

Imagine din galeria Agerpres

Scriitoare, om politic, femeie de o frumuseţe aparte, cu o inteligenţă admirabilă, Martha Bibescu s-a născut la 28 ianuarie 1889, la Bucureşti. A fost fiica lui Ion Lahovary şi a Smarandei Mavrocordat, descendenţi din vechi familii boiereşti. Potrivit rangului şi uzanţelor vremii, şi-a desăvârşit formaţia intelectuală cu ajutorul profesorilor particulari şi al guvernantelor, continuându-şi pregătirea la o mănăstire din Belgia, potrivit volumului "Dicţionarul personalităţilor feminine din România" (Editura Meronia, 2009).

Crescută şi formată sub semnul acestui impunător arbore genealogic, Martha Bibescu şi-a definitivat educaţia primită într-o mănăstire din Belgia cu cea specific românească. Prin căsătoria cu prinţul George Valentin Bibescu (1905), nepot de frate al lui Gheorghe Bibescu, domnul nevoit să abdice la 1848, ea a devenit prinţesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară din care mai făceau parte Ana-Elisabeta Brâncoveanu, contesa Ana de Noailles şi Elena Văcărescu.

Prinţul George Valentin Bibescu descoperise în tânăra Martha femeia visurilor sale. Până în momentul oficierii căsătoriei, logodnicii au locuit în castelul de la Posada împreună ori sub supravegherea prinţesei de Beauffremont, Henriette de Caraman-Chimay, nepoata lui Napoleon I şi mama prinţului Bibescu. După dispensa Vaticanului - viitoarea mare scriitoare fiind catolică - s-a putut celebra căsătoria, la biserica Domniţa Bălaşa. Martha avea aproape 17 ani.

Prin intermediul noilor legături de rudenie căpătate prin căsătorie, Martha Bibescu a intrat în contact direct cu literatura franceză, în timp ce statutul de diplomat al soţului său i-a facilitat cunoaşterea unor noi culturi, precizează volumul amintit.

Trei ani mai târziu după căsătorie, prima ei carte a propulsat-o printre elitele spiritualităţii europene. Totul a început de la o călătorie, efectuată curând după căsătorie, când soţii Bibescu au plecat în Persia, unde prinţul George Valentin Bibescu primise o însărcinare diplomatică. La întoarcerea în Franţa, îndemnată să aştearnă pe hârtie impresiile de călătorie, prinţesa a devenit scriitoare. Cartea "Cele opt paradisuri" i-a deschis poarta consacrării, fiind premiată de Academia Franceză.

A scris lucrări autobiografice şi de inspiraţie istorică, unele publicate sub pseudonimul Lucille Duclos. A primit oaspeţi de seamă la castelul de la Posada şi la Palatul Mogoşoaia, pe care i-l dăruise, în anul 1912, soţul ei. Asemenea rudei sale prin alianţă, Elena Văcărescu, a luptat pentru ţara sa. Bună cunoscătoare a exigenţelor protipendadei bucureştene, Martha Bibescu a luat uneori decizii îndrăzneţe în momente importante ale istoriei româneşti. Astfel, în timpul ocupaţiei germane (1917-1918) a ales să rămână în Capitală, unde, având în îngrijire un spital, putea să cunoască în amănunt evoluţiile războiului. Informaţiile furnizate de ea Curţii de la Iaşi au fost extrem de folositoare regelui şi guvernului de uniune naţională, însă i-au atras nu de puţine ori ostilitatea administraţiei de ocupaţie.

 

Sursa foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



În 8 decembrie 1916, în timp ce se afla la Posada, a primit vestea că palatul de la Mogoşoaia, pe care îl iubea nespus, a fost jefuit. După 1925, Martha Bibescu a investit toţi banii obţinuţi din vânzarea moşiilor Lahovari şi a cărţilor sale pentru restaurarea palatului.

A fost mult timp, datorită calităţilor sale extraordinare, prietena principesei Maria, viitoarea regină a României.

"Martha intrase în viaţă înţeleaptă de la început şi plină de ştiinţă. De copilă, Martha era un om în toată firea. Am cunoscut-o fetiţă, în primii ani după venirea mea în România, căci era între noi o diferenţă de zece ani. O poreclisem 'poney' (...). Din prima ei copilărie, Martha dădea semne că va fi frumoasă şi visa măriri. O însufleţea tot ce era măreţ în astă lume, fie că era vorba de regi sau de orice alt lucru de seamă. Nume mari, succese mari, talente mari, cariere fabuloase, toate o vrăjeau pe mica fetiţă cu ochi căprui, cu minte ageră şi cercetătoare. Îmi plăcea să o am pe lângă mine; avea o fire nespus de bogată şi de înviorătoare, iar adoraţia ce avea pentru mine îmi măgulea vanitatea de fiinţă tânără. Aveam doar un nume însemnat şi două lungi şiruri de străbuni în amândouă capetele Europei; toate acestea le ştia Martha. Ca toţi Lahovareştii, era un soi de enciclopedie chiar la vârsta ei fragedă şi avea o memorie minunată; niciodată nu uita nimic şi nici nu se înşela. Chiar când era copilă nu mi se părea că sunt lângă un suflet mult mai tânăr decât al meu. În 'poney' nu era nimic naiv, ochii erau pânditori şi mintea mereu în lucrare. Fetiţa frumoasă ajunse o femeie cât se poate de atrăgătoare, ba chiar o adevărată frumuseţe: cu ochii ei mari, (...) Martha avea ceva din Circe în puterea ei de a fermeca", o descrie regina Maria în "Povestea vieţii mele" (Editura RAO, 2013).

 

Sursa foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



Martha Bibescu a cultivat contacte personale cu mari personalităţi ale vremii, prin intermediul cărora a sperat să poată influenţa adoptarea unor decizii favorabile pentru România. Frumoasă, şarmantă şi inteligentă, a ştiut întotdeauna să gestioneze cu naturaleţe relaţiile cu cei mai importanţi bărbaţi ai Europei. Desemnarea Marthei Bibescu, în 1963, drept consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească a reprezentat un act de recunoaştere publică a acestor eforturi.

A lăsat pagini memorabile despre retragerea trupelor germane din Bucureşti. Perioada interbelică a obligat la noi provocări vechea elită aristocratică românească. Martha Bibescu a căutat să-şi păstreze locul în viaţa publică românească, dar să se şi adapteze noii societăţi franceze.

În anul 1941 a murit soţul său. Al Doilea Război Mondial a surprins-o pe prinţesă angajată civic în lupta împotriva pericolului reprezentat de Rusia stalinistă. În 1945, proprietatea Mogoşoaia i-a fost luată prinţesei. Ea a părăsit România în septembrie 1945, după ce s-a asigurat că Palatul Mogoşoaia este trecut pe lista monumentelor istorice.

Din 1955 a devenit membră a Academiei Regale de limba şi literatura franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. Întrucât cumnatul său, prinţul Antoine Bibescu, a fost prietenul din copilărie al prozatorului Marcel Proust, Martha Bibescu l-a întâlnit de foarte multe ori pe Proust. Aceste întâlniri sunt evocate în volumul "Au bal avec M. Proust" (1928). Jurnalele sale - "Jurnal Politic 1939-1941", "Jurnal 1915" - constituie una dintre cele mai obiective priviri asupra acelor vremuri.

A murit la 28 noiembrie 1973, la Paris. În partea de nord-est a cimitirului Pere-Lachaise din Paris se află cavoul familiei Bibescu, unde sunt înmormântate Martha Bibescu şi Ana, contesă de Noailles.

 

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



Dintre scrierile cele mai reprezentative ale Marthei Bibescu se numără: romanul "Papagalul verde" (1924), biografiile istorice "O dragoste tandră a lui Napoleon: Maria Walewska" (1936) şi "Alexandru Asiaticul" (1912), paginile de memorialistică din "La bal cu Marcel Proust" (1928) şi "Povestea unei prietenii: corespondenţa mea cu abatele Mugnier" (1951, 1955, 1957), precizează "Dicţionarul personalităţilor feminine din România". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita