DOCUMENTAR: Academicianul prof. dr. Constantin Popa împlineşte 80 de ani
Reputatul specialist în neurologie prof. dr. Constantin Popa s-a născut la 24 aprilie 1938, la Stroeşti, judeţul Vâlcea
A urmat Liceul şi Şcoala Medie Tehnică Medicală din Bucureşti (1952-1956), apoi Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1964, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003). Medic specialist neurolog în 1969, devine medic primar neurolog în 1973. În 1972 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale.
A ocupat diferite funcţii: preparator (1965-1968), apoi asistent universitar (1968-1973) la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina (I.M.F. Bucureşti); ''Assistant etranger'' al Facultăţii de Medicină din Paris, Universitatea din Paris, prin concurs (1968-1970); şef de lucrări titular la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina (I.M.F. Bucureşti) (1973-1982); conferenţiar universitar doctor titular (1982-1990); şef de catedră (1982-1991); profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' (din 1990), în prezent profesor în cadrul Departamentului ''Neuroştiinţe clinice'', Şef Disciplină Neurologie - Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, potrivit site-ului https://umfcd.ro.
A fost şef de secţie la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina, apoi, din 1986, şef de clinică la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic ''Dr. Gh. Marinescu'' din Bucureşti. În prezent este şeful Secţiei Clinice Neurologie I din cadrul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, potrivit site-ului acestui institut, http://www.innbn-bucuresti.ro/.
Din 1992 prof. dr. Constantin Popa este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, conform http://www.adsm.ro/
Drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul ştiinţific, la 21 decembrie 2001 a fost ales membru corespondent, iar la 21 iulie 2003 membru titular al Academiei Române.
Academicianul Constantin Popa a desfăşurat de-a lungul timpului o vastă activitate de cercetare ştiinţifică, concretizată în peste 1200 de lucrări publicate în ţară şi în străinătate (cărţi, capitole în cărţi, tratate şi cursuri, lucrări ştiinţifice publicate în reviste sau rezumate în volume ale unor reuniuni ştiinţifice etc.). De asemenea, a susţinut peste 500 de comunicări (conferinţe, rapoarte, comunicări ştiinţifice). Între monografiile al căror autor este se numără: ''Medicina nucleară şi diagnosticul clinic'', ''Metode de neurofiziologie clinică'', ''Tomografia computerizată de monoemisie şi de transmisie'', ''Diagnosticul neurologic'', ''Gamma-Angio-Encefalografie''. De asemenea, a colaborat la ''Tratatul de neurologie'' în cinci volume (8 părţi), sub redacţia acad. C. Arseni.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' (https://umfcd.ro), profesorul Constantin Popa este preşedintele Asociaţiei Naţionale Române de Stroke (AVC), membru în conducerea Societăţii Naţionale de Neurologie, membru în conducerea Societăţii Naţionale cu privire la Sindromul Metabolic, membru al Societăţii Naţionale de Epileptologie. De asemenea, este membru al Societăţii Internaţionale de Neurologie (din 1970), membru de onoare al Societăţii Franceze de Neurologie (din 1989), membru al Academiei Tiberiene de Neurologie din Napoli, Italia (din 1984), membru al Asociaţiei Internaţionale de Neuropatologie (din 1973), membru al Academiei de Ştiinţe din New York (1995), membru al Societăţii Europene de Stroke (din 1995) etc.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES FOTO
În anul 1995 prof. dr. Constantin Popa a reprezentat România la Conferinţa Mondială cu privire la Stroke (AVC) organizată sub egida OMS la Helsingborg, în care s-a semnat un protocol ştiinţific mondial cu evaluări până în anul 2020. Tot în 1995, prof. dr. Constantin Popa a înfiinţat primul Institut de Studiere a Bolilor Cerebrovasculare (Neurovasculare) - I.B.C.V. din centrul şi Sud-Estul European, denumit în prezent ''Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare''. Director al Institutului de Boli Cerebrovasculare, prof. Constantin Popa a organizat şi condus, anual, 20 Conferinţe Naţionale de Stroke (AVC), cu participare internaţională. Prima Conferinţă Naţională de Stroke din România cu participare internaţională a fost organizată în noiembrie 1998, la Bucureşti.
Potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)", prof. dr. Constantin Popa a adus contribuţii originale în următoarele domenii: utilizarea izotopilor radioactivi în studiul hemodinamic al circulaţiei cerebrale; înfiinţarea primului laborator de hemodinamică cerebrală din ţară utilizând radionuclizi şi gammacamera; a introdus pentru prima dată în România metodologia de studiu a debitului sanghin cerebral loco-regional; a folosit o metodă originală de diagnostic rapid a ocluziilor arteriale cervico-cerebrale; a introdus în practica de cercetare metodologia de determinare a timpului de circulaţie transcerebral şi a timpului de circulaţie braţ-creier; a utilizat, în premieră în România, metodologia modernă de studiu anatomic al leziunilor arteriale cervico-crebrale etc. Are numeroase contribuţii de ordin aplicativ, între care: înfiinţarea primului laborator de hemodinamică şi metabolism cerebral (1974), introducerea pentru prima dată în România a examenului Doppler cerebral şi a metodologiei de explorare prin SPECT, înfiinţarea în România a primului Institut de Boli Cerebrovasculare din zona sud-est europeană şi a primei Unităţi de Stroke (Urgenţe Neurovasculare) în cadrul acestui institut.
I-au fost decernate numeroase premii şi distincţii: Premiul ''Victor Babeş'' al Academiei Române (1981) pentru contribuţii originale privind Fluxul Sanghin Cerebral; Premiul ''Nicolae Paulescu'' al Academiei de Ştiinţe Medicale, pentru modernizarea explorărilor de fiziologie şi fiziopatologie nevraxială (1996); Premiul de excelenţă în domeniul cercetării ştiinţifice biomedicale; Premiul de excelenţă în domeniul medicinei nucleare; Premiul de excelenţă în domeniul cercetărilor neurovasculare; Diploma de excelenţă în domeniul epileptologiei; Diploma de excelenţă în domeniul neurocardiologiei şi aterosclerozei; Diploma de Excelenţă Academică, UMF ''Carol Davila'' (2004); Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler (2002).
În 2004, i-a fost decernat un premiu în cadrul primei ediţii a Premiilor de excelenţă Medic.ro, în 2007 a fost premiat în cadrul Galei TopMedici 2007, organizată de publicaţia on-line "TopMedici" şi, de asemenea, s-a numărat printre personalităţile cărora le-au fost decernate la 28 aprilie 2015, din partea Ministerului Sănătăţii, Premii de Excelenţă în Sănătate. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025
Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de
Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025
Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui
CITATUL ZILEI
'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie
Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)