Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un seism extrem de puternic s-a produs la 28 martie 2025 în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anunțat că magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul a avut epicentrul în apropierea orașului Mandalay, la o adâncime de 10 km și s-a produs la ora locală 14:20 (06:20 GMT). În capitala Myanmarului, Naypyidaw, străzile au fost sparte de zguduituri și bucăți de tavan au căzut în clădiri. Zguduituri puternice au fost resimțite și în Thailanda vecină, provocând panică la Bangkok, unde birourile și magazinele au fost evacuate, iar circulația trenurilor pe unele linii de metrou a fost oprită. Seismul a fost resimțit și în provincia chineză Yunnan (sud-vest), potrivit agenției chineze de fizică a pământului, care a înregistrat o magnitudine de 7,9.
***
2025
21 martie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în Oceanul Pacific, la sud de Panama, în apropierea insulei Coiba, la o adâncime de doar 10 kilometri, fiind resimțit puternic în unele zone din Panama și din Costa Rica vecină, deși autoritățile locale nu au raportat imediat pagube.
6 martie - Un seism cu magnitudinea 6,3 a avut loc în zona orașului Antofagasta, din nordul statului Chile, la o adâncime de 93 de kilometri.
25 februarie - Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în nordul Indoneziei la ora 22.55 GMT în largul coastelor insulei Sulawesi.
8 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs în Marea Caraibilor, fiind emisă o alertă de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, care a fost ridicată ulterior.
7 februarie - Un seism cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji, la ora locală 22:27, la o adâncime de 59,2 km. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube.
20 ianuarie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în sudul Taiwanului, în apropiere de orașul Chiayi, la o adâncime de 9,4 kilometri.
12 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit o regiune din sud-vestul Mexicului, la opt kilometri de Coalcomán de Vázquez Pallares, la o adâncime de 86,2 kilometri, fără a fi raportate victime sau pagube imediate.
7 ianuarie - Un cutremur puternic produs în regiunea himalayană Tibet, în sud-vestul Chinei, s-a soldat cu cel puțin 126 de morți și a provocat prăbușirea a numeroase clădiri, seismul fiind simțit până în Nepalul vecin. Cutremurul cu magnitudinea 6,8 grade s-a produs în cantonul Tingri, situat nu departe de granița chino-nepaleză, potrivit agenției naționale de resort din China (CENC). Serviciul geologic al Statelor Unite (USGS) a raportat o magnitudine de 7,1.
2024
27 decembrie - Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în Insulele Kurile, la adâncimea de 145 de kilometri, a anunțat Centrul German de Cercetare în Științe Geologice.
17 decembrie 2024 - Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs în Vanuatu, arhipelag din Oceanul Pacific, la ora locală 12:47 (01:47 GMT), la o adâncime de 43 de kilometri, la doar 30 de kilometri vest de capitala acestui stat insular. Cutremurul a provocat pagube semnificative, valuri tsunami și, potrivit martorilor, mai multe victime.
5 decembrie - Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în jurul orei 18:44 GMT în apropierea coastelor de nord ale Californiei, la o adâncime de 10 kilometri, fiind declanșată o avertizare de tsunami. Acesta a fost urmat în trei minute de o replică cu magnitudinea de 5,8 la 9 kilometri de Cobb, în nordul Californiei, și de alte trei de 3,3, 3,7 și respectiv 4,2.
16 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs la ora locală 21:36 (11:36), la 262 kilometri nord-est de Saipan, capitala Insulelor Mariane de Nord, la o adâncime de 42,9 kilometri.
8 august - Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în sud-vestul Japoniei, fiind urmat de avertizări privind riscul producerii unui tsunami, conform postului public de televiziune NHK. Autoritățile au emis alerte privind producerea unui tsunami cu o înălțime de un metru pe coasta pacifică a insulelor vestice Kyushu și Shikoku, a subliniat NHK.
3 august - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în largul insulei Mindanao, în sudul Filipinelor, la o adâncime de 17 kilometri în Oceanul Pacific, la aproximativ 20 de kilometri în largul orașului Barcelona, provincia Sorsogon.
19 iulie - Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în nordul statului Chile, la 265 de kilometri est de orașul-port Antofagasta și la aproximativ 20 de kilometri de localitatea turistică San Pedro de Atacama, la o adâncime de 126 de kilometri.
11 iulie - Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în largul orașului Tofino, Canada, la o adâncime de 8 kilometri.
26 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în apropierea districtului Hualien, în estul Taiwanului, în apropierea zonei de coastă, la o adâncime de 24,9 km.
22 aprilie - Insula Taiwan a fost lovită de un seism cu magnitudinea 6,3 la ora locală 02:26 în districtul Hualien din estul Taiwanului.
4 aprilie - Un seism submarin cu magnitudinea 6 pe Richter s-a produs în largul coastelor prefecturii Fukushima, în nord-estul Japoniei.
3 aprilie - Un seism cu magnitudinea 7,2 pe Richter s-a produs în apropiere de coasta de est a Taiwanului, chiar înainte de ora 00:00 GMT, provocând avertismente de tsunami în Taiwan, precum și în insulele japoneze Okinawa și în Filipine.
22 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs la granița dintre China și Kârgâzstan, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora 18.00 GMT, la o adâncime de 27 de kilometri, în regiunea chineză Xinjiang, la aproximativ 140 de kilometri vest de orașul Aksu.
1 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade s-a produs în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, Japonia, și s-a resimțit până la Tokyo, la 300 km distanță, numeroase clădiri și drumuri fiind distruse. În urma căutărilor s-a confirmat decesul a 244 de persoane. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, Suzana Cristache Drăgan; editor: Ruxandra Bratu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)