logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 martie: pe agendă, politica de coeziune

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 28 martie 2025, la Bruxelles, principalul subiect de discuție fiind politica de coeziune. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea de concluzii privind această politică, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul va discuta despre politica de coeziune pornind de la un document al președinției UE, intitulat 'O politică de coeziune mai dinamică și strategică: realizarea schimbării în perspectiva actuală și viitoare'. Se așteaptă ca miniștrii să discute despre cum ar trebui atinse obiectivele tratatelor ale politicii de coeziune și cum ar trebui promovată guvernanța pe mai multe niveluri în noua arhitectură a politicilor UE după 2027.

Consiliul va fi invitat să aprobe concluzii privind coeziunea și politica de coeziune după 2027. Concluziile subliniază importanța coeziunii economice, sociale și teritoriale și rolul acesteia în abordarea provocărilor UE. Consiliul reafirmă, de asemenea, că zonele de competitivitate și coeziune sunt interconectate, subliniind atât rolul de consolidare a competitivității UE în ansamblu, cât și al creșterii coeziunii între țări și regiuni.

La capitolul 'Diverse', miniștrii vor fi informați de către delegația României cu privire la un document neoficial referitor la necesitatea unei politici de coeziune puternice pentru creștere, convergență și competitivitate.

Nu în ultimul rând, în cadrul unui prânz informal la care participă și președintele Comitetului Regiunilor al UE, Kata Tutto, miniștrii vor organiza un schimb de opinii cu privire la modalitățile de a oferi finanțare adecvată pentru o politică de coeziune care construiește o Uniune Europeană sigură, competitivă și rezistentă, mai notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene pe componenta de coeziune a avut loc la 24 noiembrie 2024. În context, Consiliul a aprobat concluzii privind rolul politicii de coeziune în abordarea provocărilor demografice din UE. În concluziile sale, Consiliul a mai menționat că provocările demografice pot afecta în mod semnificativ coeziunea economică, socială și teritorială, precum și reziliența și competitivitatea UE în ansamblu.

De asemenea, miniștrii au subliniat importanța pe care o acordă gestiunii partajate, guvernanței pe mai multe niveluri și principiului parteneriatului în politica de coeziune. Aceștia au subliniat necesitatea de a implica părțile interesate de la nivel local și regional atât în conceperea, cât și în punerea în aplicare a politicii, pentru a asigura asumarea responsabilității și eficacitatea politicii. În acest context, mulți vorbitori s-au pronunțat împotriva unei posibile centralizări, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale, de care se ocupă CAG, sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe șapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European.

Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 193

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)