logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

4 mai - Ziua mondială a râsului

Imagine din galeria Agerpres

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai.

Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării ''Laughter Yoga'' ('Hasyayoga'), adică terapia prin râs. Kataria este și autorul cărții 'Râzi fără motiv' (''Laugh For No Reason'', 2002).

Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând granițele Indiei, ajunând inclusiv în România.

Potrivit terapiei prin râs promovată de Madan Kataria, oricine poate râde fără niciun motiv, fără a avea nevoie de umor, glume sau comedie. Contactul vizual și joaca copilărească pot da naștere, într-o atmosferă de grup, râsului real și contagios. O ședință Laughter Yoga are patru pași: bătut din palme, exerciții profunde de respirație, joacă de copil și exerciții de râs, arată laughteryoga.ro.

Denumirea de 'Laughter Yoga' se referă la faptul că exercițiile de râs sunt combinate cu cele de respirație, des întâlnite în practicile de yoga.

În lumea de azi, din ce în ce mai mulți oameni sunt stresați, deprimați, suferă de lipsă de somn, întrețin gânduri negative și se simt singuri și izolați, potrivit laughteryoga.org. Totuși, dorința firească a oricăruia dintre noi este să fie sănătos și fericit. Terapia prin râs promite să ne ajute în atingerea ambelor deziderate: diminuarea și eliminarea stărilor neplăcute, în paralel cu îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

Prin eliberarea endorfinelor, care sunt supranumite 'hormoni ai fericirii', râsul aduce buna dispoziție, combate tristețea, stresul și anxietatea. Totodată, râsul aduce un plus de oxigen în trup și creier, ceea are ca efect creșterea eficienței și concentrării, poate chiar și a productivității la locul de muncă.

Energia pozitivă transmisă de râs poate facilita contactul inter-personal și îmbunătăți relațiile interumane. Nu în ultimul rând, râsul poate aduce un plus de optimism, suficient pentru a face față perioadelor și situațiilor dificile, notează siteul laughteryoga.ro.

În ultimii ani, vorba populară potrivit căreia 'râsul este cel mai bun medicament' a fost confirmată de cercetări efectuate în India și SUA, publicate în reviste de specialitate precum International Journal of Nursing, Geriatrics Gereontology International și Complementary Therapies in Medicine. Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase și importante. Scăderea tensiunii arteriale și a hormonilor de stres din organism sunt doar două dintre beneficiile asociate cu râsul.

Primul om de știință care a sugerat că fenomenul râsului merită studiat a fost psihologul William F. Fry, profesor la Universitatea Stanford, California. Acesta s-a autointitulat 'primul gelotologist' (de la grecescul 'gelos', a râde), notează laughteronlineuniversity.com.

Tema râsului a fost abordată și în filosofie, una dintre cele mai importante contribuții în acest sens fiind lucrarea 'Râsul. Eseu asupra semnificației comicului' ('Le Rire. Essai sur la signification du comique'), publicată în 1900 de gânditorul francez Henri Bergson. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 221

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des