FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului oficial https://www.annefrank.org/.
În această casă, Anne Frank și familia ei s-au ascuns timp de doi ani, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Li s-a alăturat familia Van Pels și mai târziu Fritz Pfeffer. În clădirea formată din casa principală și anexa își avea sediul și compania înființată de Otto Frank. Cele opt persoane s-au ascuns la etajele superioare ale anexei ('Anexa Secretă'), a cărei intrare a fost acoperită cu un dulap cu cărți. 'Locul nostru ascuns a devenit unul real. Domnul Kugler s-a gândit, vezi tu, că ar fi bine să așeze un dulap în fața ușii noastre, un dulap cu balamale care se putea deschide ca o ușă. Domnul Voskuijl a construit această bucată de mobilă', scria Anne Frank, la 21 august 1942, în jurnalul ei.
În tot muzeul, se pot vedea încă urme, precum însemnarea cu creionul pe un perete al înălțimii celor două surori Frank, Margot și Anne, și obiecte personale ale oamenilor care s-au ascuns aici. Tot, în muzeu este expusă și coperta roșie originală a jurnalului scris de Anne Frank. Pereții camerei, pe care Anne a trebuit să o împartă cu Fritz Pfeffer, au fost decorați cu diverse cărți poștale. 'Datorită tatălui meu, care adusese aici întreaga mea colecție de cărți poștale ilustrate și vedete de cinema în prealabil, am putut trata pereții cu un vas de lipici și o pensulă și astfel am transformat întreaga cameră într-un singur tablou mare'. (Anne Frank, 11 iulie 1942; https://www.annefrank.org/).
Naziștii veniseră la putere în Germania, în 1933. Otto și Edith Frank, care aveau două fiice - Margot și Anne, născute în 1926, respectiv în 1929 - nu mai vedeau un viitor al familiei în această țară, luând decizia de a se muta la Amsterdam. La 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia, ceea ce a declanșat Al Doilea Război Mondial. Un an mai târziu, la 10 mai, Germania invada și ocupa, cinci zile mai târziu, Țările de Jos. În 1941, ocupanții au început să ia măsuri discriminatorii asupra populației evreiești, care s-au agravat în timp, conform https://www.annefrank.org/.
La împlinirea vârstei de 13 ani, Anne a primit un jurnal în care a început imediat să scrie. A scris despre viața ei și despre oamenii din jurul ei. În timp, ea și-a dezvoltat talentul de a scrie, așternând pe hârtie scurte povești și a început să lucreze la un roman bazat pe jurnalul său.
Cum planurile de emigrare nu au dat niciun rezultat, Otto Frank și-a dat seama că va trebui să se ascundă de naziști pentru a supraviețui. La 6 iulie 1942, Margot, Anne, Edith și Otto Frank s-au ascuns în clădirea de pe Prinsengracht 263. Li s-a alăturat familia Van Pels și mai târziu Fritz Pfeffer. Ei au fost ajutați de-a lungul celor doi ani de șase angajați ai companiei lui Otto și de prieteni.
În dimineața zilei de 4 august 1944, ofițerii de poliție au urcat la etajul unu al clădirii din Prinsengracht 263, unde l-au interogat pe Victor Kugler și au percheziționat clădirea în prezența lui. Au ajuns pe palierul cu biblioteca rotativă și au descoperit ascunzătoarea și pe cei care locuiau acolo. Împreună cu două dintre ajutoare, Johannes Kleiman și Victor Kugler, oamenii din Anexa Secretă au fost duși la închisoarea SD de pe Euterpestraat. Au fost interogați unul câte unul, apoi cei din Anexa Secretă și ajutoarele au fost separați. Johannes Kleiman și Victor Kugler au fost duși la centrul de detenție de la Amstelveenseweg, iar cele opt persoane din Anexa Secretă la centrul de detenție de la Weteringschans. Ajutoarele Miep Gies și Bep Voskuijl nu au fost arestate. După puțin timp, au mers la ascunzătoare unde au descoperit jurnalul lui Anne Frank, care fusese lăsat în urmă după arestare. Miep a păstrat jurnalul până după război.
Toți cei din Anexa Secretă au fost trimiși, la 3 septembrie 1944, cu trenul, în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia ocupată. Femeile și bărbații au fost separați. Edith Frank și fiicele sale Margot și Anne, împreună cu Auguste van Pels au rămas în lagăr, fiind trimise în barăcile de muncă forțată. Otto, Hermann și Peter van Pels și Fritz Pfeffer trebuiau să meargă pe jos până la lagărul Auschwitz I, aflat la trei kilometri distanță. Au fost puși la muncă grea. A fost ultima oară când Otto Frank și-a văzut soția și fetele.
Pe 30 octombrie 1944, aproximativ 1.000 de femei din lagărul Auschwitz-Birkenau au fost selectate pentru muncă forțată în industria de război germană. Au fost urcate într-un tren aglomerat în noaptea de 1 spre 2 noiembrie. Printre ele se numărau Anne, Margot și Auguste. Mama lor, Edith, a fost lăsată la Auschwitz. Bergen-Belsen era un lagăr de concentrare din nordul Germaniei, unde erau închiși atât prizonieri de război, cât și evrei. Aici, Anne Frank i-a întâlnit pe copii pe care îi cunoscuse în Amsterdam. În iarna anilor 1944-1945, situația din Bergen-Belsen s-a deteriorat. Era puțină mâncare, iar lagărul era murdar. Margot și Anne Frank s-au îmbolnăvit de tifos și au murit în februarie 1945. Nu se știe nimic despre ultimele lor zile.
La 27 ianuarie 1945, lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Otto Frank, grav bolnav, era pe lista celor care trebuiau împușcați, însă fuga militarilor SS l-a salvat. A fost singurul care s-a întors de la Auschwitz în iunie 1945. În iulie 1945, Otto Frank a primit din mâinile lui Miep, jurnalul fiicei sale, Anne, pe care aceasta îl păstrase după arestarea lor.
Dorința Annei a devenit reală, la 25 iunie 1947, când i-a fost publicată cartea: 'Het Achterhuis. Dagboekbrieven van 14 juni 1942 - 1 augustus 1944' ('The Secret Annex. Diary letters from 14 June 1942 - 1 August 1944'). Prima ediție a fost tipărită în 3.000 de exemplare care au fost vândute rapid. O a doua ediție a fost publicată în decembrie 1947. În 1952, Otto Frank s-a mutat în Elveția. A încetat din viață la Basel, la 19 august 1980.
Când jurnalul Annei Frank a devenit cunoscut, oameni din diferite părți ale lumii erau interesați să viziteze Anexa Secretă, unde Anne Frank a stat ascunsă. Chiar înainte de fondarea organizației 'Casa Anne Frank' în 1957, Otto Frank dorea ca locuința în care se ascunsese împreună cu familia sa să fie păstrată și deschisă publicului, ca un avertisment din trecut, dar concentrat asupra viitorului.
La 3 mai 1960, Casa Annei Frank și-a deschis porțile publicului. Restaurarea nu era încă finalizată, dar Anexa Secretă putea fi vizitată. Clădirea principală a fost mobilată pentru a găzdui expoziții și un centru de documentare. La cererea lui Otto, Anexa Secretă a fost păstrată în aceeași stare. Cu această ocazie, Otto Frank a spus: 'Îmi cer scuze că nu voi mai vorbi din această casă după ziua de azi. Veți înțelege că amintirile despre tot ce s-a întâmplat aici sunt prea puternice. Nu pot decât să vă mulțumesc tuturor pentru interesul pe care l-ați arătat venind aici. Și sper că veți continua să sprijiniți activitatea Casei Anne Frank și a Centrului Internațional pentru Tineret, moral și în toate celelalte privințe', se arată pe site-ul https://www.annefrank.org.
În 1976, Otto Frank i-a scris directorului executiv al Muzeului 'Casa Anne Frank' că nu își dorea ca vizitatorii să reflecteze doar asupra suferințelor Holocaustului, ci și să-i inspire să combată activ prejudecățile și discriminarea. Acest ideal este încă exprimat în misiunea acestui muzeu.
'Nu mai putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Singurul lucru pe care îl putem face este să învățăm din trecut', declara Otto Frank, în 'Basler Magazin', la 24 februarie 1979, potrivit https://www.annefrank.org. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.annefrank.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz