logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

Spectacolul 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Mic, pe 28 și 29 martie, de la ora 19.00.

'D'ale Carnavalului' a fost scrisă de Ion Luca Caragiale pentru concursul organizat de Teatrul Național din București, și ulterior, a fost publicată în 1885 în revista 'Convorbiri literare'. În același an, piesa a fost montată și jucată pentru prima dată la Teatrul Național din București. Prin teatrul său realist și satiric, în care demască defectele societății românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Caragiale ironizează superficialitatea sentimentelor, ipocrizia și falsitatea din relațiile interumane, oferind o oglindă acidă, dar extrem de comică, caracterizând cu un umor fin și o luciditate remarcabilă realitățile sociale, politice și morale ale vremii, face cunoscut Teatrul Mic într-un comunicat.

Sursa foto: teatrulmic.ro 


Prin direcția de scenă a lui Gelu Colceag, spectacolul 'D'ale Carnavalului' de la Teatrul Mic aduce în prim-plan energia și ironia ascuțită a textului original, publicat în revista 'Convorbiri literare', din anul 1885. Scenografia semnată de Ioana Pashca recreează atmosfera efervescentă a carnavalului, transformând scena Sălii Atelier într-un spațiu de poveste. Actorii Teatrului Mic aduc pe scenă personaje savuroase, conturând o comedie contemporană, în care absurditatea și ipocrizia rămân teme de actualitate, arată sursa citată.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro și de la casele de bilete ale Teatrului Mic (Sala Atelier și Sala Studio).


* Spectacolul 'de/Loc de joacă', conceput sub forma unui joc performativ, va avea premiera pe 28 și 29 martie, la Teatrelli, de la ora 19.00, informează organizatorii într-un comunicat.

'de/Loc de joacă' este o întâlnire între două generații: coregrafa Mădălina Dan (44 ani) și Matei Nițulescu (9 ani) într-o reprezentație despre conexiuni, timp și împrietenire prin dans, cărți și lumi reale sau imaginare, explorate prin mijloace artistice și ludice.

Sursa foto : teatrelli.com 


Spectacolul parcurge hărți temporale și evenimente personale, profesionale și globale, transformând corpul într-o arhivă vie. Două generații, două perspective, două lumi se întâlnesc și își suprapun experiențele prin mișcare, povești și explorarea coincidențelor, construind o cartografie a memoriei colective.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 23 și 24 aprilie.


* A 35-a ediție a Festivalului-concurs de muzică populară pentru copii și tineri 'Florile Ceahlăului' se va desfășura sub forma unei Gale aniversare la care vor participa laureații edițiilor precedente, a declarat în 20 martie, într-o conferință de presă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte 'Carmen Saeculare' Neamț, Carmen-Elena Nastasă.

Gala aniversară din acest an va avea loc pe data de 28 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț, de la ora 18.00.

Sursa foto: Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare" Neamț/Facebook


În cadrul manifestării, prezidată ca și la edițiile precedente de etnomuzicologul Elise Stan, vor avea loc mai multe concerte extraordinare.

Festivalul de la Piatra-Neamț este unul dintre cele mai importante trei concursuri de muzică populară pentru tineri din România, alături de 'Strugurele de aur' și 'Maria Tănase', potrivit informațiilor furnizate de directorul Centrului pentru Cultură și Arte 'Carmen Saeculare' Neamț.


* Muzeul Național al Țăranului Român, împreună cu Asociația Social Team și Galeria Arhiva de Artă, prezintă vineri, 28 martie, de la ora 17.30, la Sala Noua Galerie, vernisajul expoziției de artă plastică 'Mapamond', organizată cu scop caritabil în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Expoziția cuprinde o colecție captivantă de lucrări care celebrează frumusețea și diversitatea porturilor tradiționale din întreaga lume și oferă vizitatorilor oportunitatea de a explora și a înțelege bogăția culturală și istorică din spatele fiecărui port național, aducând la lumină poveștile și tradițiile care le-au modelat de-a lungul secolelor, potrivit unui comunicat al MNȚR.

Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook


Expoziția 'Mapamond' va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, în perioada 28 martie - 6 aprilie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.


* Spectacolul 'Cenaclul Flacăra - O Istorie', prezentat de Andrei Păunescu, va avea loc duminică, 30 martie, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 18.00, informează un comunicat.

Printre artiștii care și-au anunțat participarea se numără Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Radu Pietreanu, Dinu Olărașu, Magda Puskas, Cristian Buică, Evandro Rossetti, Mircea Bodolan, Sorin Minghiat, Majay Gyözö, Cătălin Stepa, Vanghele Gogu, Mădălina Amon, Walter Ghicolescu, Maria Gheorghiu, Florin Paul Camen, Dacii Liberi, Trupa Totuși (Rareș Suciu, Claudiu Purcărin, Maria Măgirescu, Adriana Păunescu, Andrei Păunescu).

Sursa foto: salapalatului.ro 


'Gândit ca o poveste, ca o incursiune captivantă în trecutul și prezentul celui mai important și popular fenomen cultural și social românesc care a marcat societatea noastră de după 1973, spectacolul propune o experiență unică, ce îmbină armonios muzica live prezentată de invitați extraordinari, filmări și imagini de arhivă, dar și informații inedite despre istoria muzicii tinere românești, folk și rock în special. Spiritul viu al Cenaclului Flacăra se va reafirma într-un format interactiv în care publicul este chemat să participe direct, transformându-se într-un adevărat partener și coautor', se arată în comunicat.

Bilete se pot achiziționa de pe site-ul iabilet.ro.


* Opera Națională București prezintă duminică, 30 martie, ora 18.30, premiera absolută a operei 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, cu un libret bazat pe piesa omonimă de teatru a dramaturgului israelian Motti Lerner.

Regia poartă semnătura lui Erwin Șimșensohn, scenografia lui Dragoș Buhagiar, conducerea muzicală îi aparține lui Daniel Jinga, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. Inițiatorul și susținătorul realizării operei 'Procesul lui Eichmann' în România este doamna Tova Ben-Nun Cherbis, președinte și fondator al Fundației Magna Cum Laude-Reut și al Complexului Educațional Laude-Reut, potrivit unui comunicat al ONB.

Sursa foto: Opera Națională București/Facebook


Bilete sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a ONB. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Andrei Paunescu/Facebook

* Explicaţie foto din deschidere: Spectacolul 'Cenaclul Flacăra - O Istorie', prezentat de Andrei Păunescu, va avea loc duminică, 30 martie, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 18.00.

Afisari: 318

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 31-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu

Documentare 31-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie

Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 30-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton

Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P

Documentare 30-03-2025 08:00

30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)

La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr

Documentare 30-03-2025 04:00

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Documentare 30-03-2025 04:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie

Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 30-03-2025 04:00

CITATUL ZILEI

'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)

Documentare 29-03-2025 08:30

FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)

La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau

Documentare 29-03-2025 08:00

DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.

Documentare 29-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974). 

Documentare 29-03-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.

Documentare 29-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie

Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și

Documentare 28-03-2025 18:37

Săptămâna europeană 24-28 martie 2025

Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,

Documentare 28-03-2025 12:30

Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025

Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo

Documentare 28-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă

Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de