DOCUMENTAR: Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt împlinește 65 de ani (28 martie)

Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume, ale cărui piese, aclamate de public și critici deopotrivă, au câștigat numeroase premii Molieres și Grand Prix du Théâtre al Academiei Franceze. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi străine multe dintre ele având succes și ca producții de teatru, notează site-ul oficial https://www.eric-emmanuel-schmitt.com/.
S-a născut la 28 martie 1960, la Lyon și a urmat cursurile Școlii Normale Superioare, pe care le-a absolvit în 1983, cu o diplomă în filosofie. Este doctor în filosofie, conform https://humanitas.ro/.
A debutat cu piesa de teatru 'Don Juan on Trial' în 1991, urmată la scurt timp de 'The Visitor', care i-a adus consacrarea, devenind o piesă clasică și parte a repertoriului internațional, pentru care autorul a fost distins cu trei premii Molieres. A continuat să obțină succes după succes și cu alte piese de teatru, între care: 'Enigma Variations', cu actorii Alain Delon și Francis Huster, 'The Libertine' cu Bernard Giraudeau, 'Frederick or the Crime Boulevard' cu Jean-Paul Belmondo, 'Between Worlds', 'Partners in Crime', 'Mr. Ibrahim and the Flowers of the Koran', 'The Gospel According to Pilate', 'Oscar and the Lady in Pink', 'Sentimental Tectonics', 'Kiki Van Beethoven', 'Un homme trop facile', 'The Guitrys' și 'Einstein's Betrayal'.
La 28 martie 2012, Eric-Emmanuel Schmitt și actorul și producătorul Bruno Metzger au cumpărat Teatrul 'Rive Gauche' din Paris. A devenit directorul artistic al teatrului, pe care l-a inaugurat cu spectacolul 'The Diary of Anne Frank', o premieră mondială care a fost posibilă cu permisiunea Fundației 'Anne Frank'. A urmat spectacolul 'Georges & Georges' cu Alexandre Brasseur și Davy Sardou, 'Si on recommencait' cu Michel Sardou, ambele piese în regia lui Steve Suissa. În 2023, autorul francez a regizat prima producție a piesei sale 'Bungalow 21' la Teatrul Madeleine din Paris.
A publicat primul roman - 'Secta Egoiștilor' - în 1994. Au urmat: 'Evanghelia după Pilat' (2000), 'Pe când eram o operă de artă' (2002), 'Ulise din Bagdad' (2008), 'Femeia în fața oglinzii' (2011), 'Papagalii din Piața Arezzo' (2013), 'Elixirul dragostei și Otrava iubirii' (2014), 'Noapte de foc' (2015), 'Omul care vedea dincolo de chipuri' (2016), potrivit https://humanitas.ro/.
A publicat, apoi, în 'Ciclul invizibilului', o serie de cărți despre copilărie și spiritualitate: 'Milarepa' (1997), 'Domnul Ibrahim și florile din Coran' (2001), 'Oscar și Tanti Roz' (2002), 'Copilul lui Noe' (2004), 'Luptătorul de sumo care nu se putea îngrășa' (2009), 'Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată' (2012), 'Doamna Pylinska și secretul lui Chopin' (2018), volume care s-au aflat luni întregi pe listele celor mai bine vândute cărți din numeroase țări.
Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a cinci volume de povestiri: 'Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri' (2006), 'Visătoarea din Ostende' (2007), 'Concert în memoria unui înger' (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, 'Cei doi domni din Bruxelles' (2012) și 'Răzbunarea iertării' (2017).
Pasionat de muzică și muzician talentat, Eric-Emmanuel Schmitt a produs libretele pentru operele 'Căsătoria lui Figaro' și 'Don Giovanni'. A scris eseul 'Viața mea cu Mozart', o colecție izbitor de originală de corespondență privată cu compozitorul, urmat de un altul 'When I Think that Beethoven is Dead when so Many Morons are Alive', iar mai târziu o versiune inovatoare a fabulei 'Carnival of the Animals'. A debutat, în octombrie 2012, la Opera Națională din Paris cu 'Misterul Bizet', o expresie a fascinației sale pentru Georges Bizet și opera acestuia 'Carmen'.
În septembrie 2013, Eric-Emmanuel Schmitt a produs primul său roman grafic 'The Adventures of Chick I - Who am I?' cu desene de Janry, publicate de Dupuis. În 2015, și-a continuat incursiunea în lumea romanului grafic cu cel de-al doilea volum 'The Adventures of Chick I' - 'Appearances are Deceptive'.
Implicat în adaptarea pentru scenă a filmului 'My Life with Mozart' cu participarea Orchestrei Simfonice din Lyon, Eric-Emmanuel Schmitt și-a făcut debutul și ca actor. Interpretarea sa a fost apreciată, scriitorul jucând apoi în propriile sale piese atât în Franța cât și în Elveția, Belgia, Canada și Italia. A jucat și în 'Elixirul dragostei', adaptare după romanul său epistolar, alături de dansatorul și coregraful Marie-Claude Pietragalla.
În 2017, împreună cu jurnalista Catherine Lalanne, a publicat o carte de interviuri 'Plus tard, je serai un enfant' ('When I Grow Up, I'm Going to be a Child'), în care vorbește cu sinceritate despre el însuși, despre copilăria lui, despre numeroasele pălării pe care le poartă și despre viața sa. În 2019, a publicat 'Le Journal d'un amour perdu' ('Diary of a Lost Love') despre mama lui care i-a influențat întreaga viață.
Creația sa literară a fost recompensată cu peste 20 de premii și distincții literare. În 2001, Academia Franceză i-a acordat Grand Prix du Theatre pentru întreaga activitate. În același an, a primit titlul de Cavaler al Artelor și Literelor.
În 2016, a fost ales cu unanimitate de voturi în juriul Goncourt. În același an, a fost distins cu Ordinul Coroanei de către regele Philippe al Belgiei. Este membru, din 2012, al Academiei Regale de Limba și Literatura Franceză din Belgia.
A primit în 2020, Premiul 'Jules Renard' din partea Academiei 'Alphonse Allais' (Franța), în 2021, Premiul Autorului acordat de Societatea 'LIRE' (Franța) și în 2023, Medalia de Aur cu Placheta de Onoare acordată de Societatea Academică pentru Arte, Științe și Literatură (Franța), indică https://www.eric-emmanuel-schmitt.com/.
În 2021 a publicat primul roman din ciclul 'La traversée des temps' ('Străbătând secole') - 'Paradisuri pierdute'. Au urmat: 'Poarta cerului' și 'Soare întunecat' (2022), 'Provocarea Ierusalimului' și 'Rivala' (2023), 'Lumina fericirii' (2024), conform https://humanitas.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie
Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
CITATUL ZILEI
'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971)
Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie
Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.