logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC: Tir cu arcul

Imagine din galeria Agerpres

Tirul cu arcul este cunoscut din timpuri imemorabile, arcul cu săgeţi fiind folosit în societăţile arhaice ca armă de vânătoare şi de luptă. Istoricii consideră că arcul reprezintă cel dintâi mecanism creat de om. Vechile picturi murale, care atestă existenţa arcului, se pot vedea în peşterile din Spania şi datează din mezozoic (defileul Gassulia din provincia Castellón, cuprinzând scene de vânătoare şi de luptă), conform lucrării ''Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului din România'' (Volumul I, Bucureşti 2002).

Site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro, notează că tirul cu arcul, unul dintre cele mai vechi sporturi practicate, aproape a dispărut o dată cu dezvoltarea civilizaţiei. Există documente care atestă că a fost sportul favorit al faraonilor egipteni în cea de-a 18-a dinastie (1567-1320 î.Hr.), dar şi al nobilimii chineze. Mult mai târziu, englezii au scris despre întrecerile la acest sport.

Răspândirea şi popularitatea acestui sport obligă Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) să-l includă în programul Jocurilor Olimpice (JO). Astfel, la a doua ediţie a JO din 1900 de la Paris, tirul cu arcul figurează în rândul disciplinelor olimpice cu şase probe masculine. Datorită unor disensiuni, tirul cu arcul a dispărut din programul a nu mai puţin de zece ediţii ale Olimpiadelor, fiind reluat abia în 1972, la Munchen, precizează sursa amintită mai sus.

În 1936 a fost fondată Federaţia Internaţională de Tir cu arcul (FITA), la care, în 2000, erau afiliate un număr de 124 de state din toate zonele globului.

Tirul cu arcul a apărut, în ţara noastră, în jurul anului 1930, practicarea acestui sport avându-i ca iniţiatori pe Anton Netolinschi (mai întâi sportiv, apoi cunoscut activist la "Rapid"), Ion Cismaru şi Oliviu Gherman.

În 1957, a fost înfiinţată prima secţie organizată de tir cu arcul, la Institutul de Medicină şi Farmacie (IMF) Târgu Mureş, iniţiată de Szabo Zoltan, menţionează site-ul MTS, www.campioniiromaniei.com. În anul următor, în 1958, în Valea Jiului, la Petroşani şi în comuna Aninoasa, se formează grupările "Parângul" şi Minerul Aninoasa, avându-i ca iniţiatori pe V. Klopetzky, Fr. Edelin şi V. Tamas, ultimul, un mare sufletist, sportiv, multiplu campion şi actualmente antrenor emerit la Federaţia Română de Tir Sportiv.

Începând cu anul 1959, ia fiinţă un număr mare de secţii, de exemplu: "Lemnarul" ("Mobila"), "Sanitarul", "Ciocanul" ("Electromureş"), "Forestierul" Reghin, "Voinţa" Gheorgheni, "Confecţia" Odorhei, IPRAN Bucureşti, "Olimpia" Bucureşti, "Ştiinţa" Cluj. Apoi, în 1960 şi, mai târziu, AS "Armata" Cluj, "Voinţa" Satu Mare, "CSM" Iaşi, "CSŞ" Rădăuţi, "Voinţa" Rădăuţi, "Metalul" Rădăuţi. În Târgu Mureş apar secţiile "PTTR", "Voinţa", "Sănătatea", CS "Mureşul". Dintre sportivii cu merite deosebite este de menţionat T. Kaszoni, care a deţinut multiple recorduri naţionale.

Primul Campionat Naţional pe distanţe FITA se organizează în 1970, iar afilierea federaţiei noastre la FITA, are loc în 1978. O dată cu aceasta, sporesc posibilităţile de participare a sportivilor noştri în competiţii internaţionale. Începuturile au fost înregistrate prin prezenţa lor în cupele "Prietenia" şi în turnee internaţionale, în care, surprinzător, s-au obţinut rezultate bune, în 1979 ele depăşind o graniţă de mult visată, cea a 1.200 de puncte.

 

Foto: (c) PETRE DUMITRESCU / Arhiva istorică AGERPRES


La JO de la Moscova din 1980, România a ocupat un merituos loc XIII la feminin şi XV la masculin prin Aurora Chin şi Andrei Berki, rezultate ce au constituit o bună reuşită, introducând tirul cu arcul românesc în arena internaţională.
 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES


Din 1983 sunt iniţiate Campionatele Balcanice, competiţie în care ani de-a rândul România a deţinut supremaţia, în special la feminin, numărul de medalii şi recorduri cucerite în aceşti ani fiind impresionant. ''Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului'' arată că, deşi au fost obţinute rezultate bune mai ales de Aurora Chin în competiţiile internaţionale premergătoare JO de la Los Angeles din 1984, arcaşii români nu au fost incluşi în delegaţia olimpică a României. Recordul naţional obţinut de Aurora Chin, de 1.292 puncte, o situa, în topul mondial, în primele zece sportive la tir cu arcul.
 

Foto: (c) MIRCEA CARARAT / Arhiva istorică AGERPRES


Şi rezultatele la băieţi s-au îmbunătăţit simţitor. Astfel, recordul lui Berki (locul 15, la Moscova) de 1.255 puncte a fost corectat la 1.288 puncte de Victor Stănescu în 1988, care îl situa pe acesta în primii 20 în topul mondial.
 

Foto: (c) PETRE DUMITRESCU / Arhiva istorică AGERPRES


În 1994, se obţine un loc V la "europenele" outdoor, prin Constantin Frai, în luptă directă cu Sebastian Flute, campion european indoor, outdoor şi olimpice. România s-a menţinut în topul celor 100 de trăgători mondiali (1990-1993) cu doi sportivi bărbaţi: C. Frai şi V. Stănescu. În anul 1994 C. Frai ocupa locul 28.
 

Foto: (c) BOGDAN DUMITRESCU / Arhiva istorică AGERPRES


La a IV-a ediţie a Campionatelor Europene indoor de la Atena din decembrie 1989 participă şi o delegaţie română, unde se înregistrează, prin sportiva Marina Prelipceanu (Moloce) o frumoasă premieră: o medalie de bronz la individual, reuşind şi două noi recorduri naţionale (2 x 18 m şi la simplu FITA). Aceasta reprezintă prima medalie din istoria de peste 30 de ani a tirului cu arcul românesc.
 

Foto: (c) EMIL BADEA / AGERPRES FOTO


Conform www.cosr.ro, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice doar o singură dată, în 2008, la Beijing, unde Alexandru Bodnar, cel mai tânăr participant la cei 18 ani ai săi, a ocupat locul 31, din 64 de concurenţi.

Până în anul 1990, tirul cu arcul a făcut parte din Federaţia de Tir, după despărţire existând foruri europene şi mondiale cu totul separate. Practic, ziua de 25 ianuarie 1990 marchează desprinderea de Federaţia Română de Tir Sportiv, aceasta devenind Federaţia Română de Tir cu Arcul. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, redactor Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S

Documentare 08-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie

Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-02-2025 14:29

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num