Ceremonia de decernare a premiilor Grammy, a 60-a ediţie

La 28 ianuarie 2018, are loc ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, ajunsă la ediţia cu numărul 60. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, gala premiilor Grammy, cel mai important eveniment din industria muzicală americană, se va desfăşura la New York, în faimoasa arenă polivalentă Madison Square Garden.
Vor fi premiate cele mai bune albume, compoziţii muzicale şi artiştii care s-au remarcat în intervalul 1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017. Nominalizările la fiecare categorie au fost anunţate la 28 noiembrie 2017 şi pot fi vizualizate în întregime la adresa https://www.grammy.com/grammys/news/60th-grammy-awards-full-nominees-list.
Rapperul şi afaceristul Jay-Z este nominalizat la opt categorii, un record pentru prezenta ediţie a galei Grammy. Este urmat de rapperul Kendrick Duckworth, cu şapte nominalizări şi de Bruno Mars, cântăreţ, compozitor, producător şi coregraf, cu şase nominalizări.
Printre artiştii care vor susţine recitaluri în cadrul evenimentului se numără cântăreţele pop Pink şi Lady Gaga, rapperul Childish Gambino şi grupul country Little Big Town. Gazda spectacolului va fi, ca şi în 2017, actorul englez James Corden.
***
Precedenta ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 12 februarie 2017, la arena Staples Center din Los Angeles. Nominalizările au fost anunţate la 6 decembrie 2016, cuprinzând cele mai remarcabile albume, hituri şi prestaţii live publicate sau desfăşurate în intervalul 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2016.
Printre artiştii care au urcat pe scenă s-au aflat Alicia Keys, Beyonce, Bruno Mars, Metallica şi Lady Gaga.
Marea câştigătoare a fost interpreta Adele, care a obţinut cinci Premii Grammy, fiind urmată de regretatul David Bowie şi de producătorul, compozitorul şi interpretul Greg Kurstin, fiecare cu câte patru reuşite.
Premiile Grammy sunt distincţii acordate anual de Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA pentru a evidenţia realizările, în principal, din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Premiile Grammy sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral, şi al Oscarurilor pentru filme.
Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles şi New York, în aceeaşi zi. Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câştigători s-au aflat artişti precum Count Basie, Domenico Modungo, Henry Mancini, Ella Fitzgerald şi Ross Bagdasarian, fiecare obţinând câte două distincţii. Albumul anului 1958 a fost ''The Music from Peter Gunn'', semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referinţă în domeniul coloanelor sonore pentru filme.
În 2016, ceremonia, ajunsă la ediţia cu numărul 58, a avut loc la 15 februarie, tot la Staples Center din Los Angeles. "1989", al cântăreţei pop-country Taylor Swift, a fost desemnat "albumul anului". Artistul Ed Sheeran a obţinut un Grammy la categoria Piesa anului, pentru hitul său "Thinking Out Loud", iar cântăreaţa americană Meghan Trainor a primit premiul "revelaţia anului".
Artistul cu cele mai multe Premii Grammy din istorie obţinute a fost dirijorul Sir Georg Solti. Reprezentanta sexului frumos cu cele mai multe Premii Grammy obţinute este compozitoarea şi interpreta Alison Krauss, cu 27 astfel de distincţii la activ. La rândul său, trupa U2 este cea mai premiată formaţie, cu 22 de trofee Grammy.
Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ''Supernatural'', semnat de Santana, şi ''How to Dismantle an Atomic Bomb'', al celor de la U2. Fiecare a obţinut 9 distincţii. Un alt album care s-a remarcat a fost ''Thriller'', al lui Michael Jackson, cu 8 Premii Grammy.
La capitolul nominalizări, lider incontestabil este Quincy Jones, dirijor, compozitor, instrumentist. Acesta a fost propus de 79 de ori la câştigarea Premiilor Grammy, obţinând trofeul de 27 de ori. Este cel mai premiat producător din istoria Grammy. Pe locul al doilea se situează Kanye West, cu 21 de distincţii pentru activitatea sa de producător muzical.
Cea mai tânără câştigătoare la categoria Albumul anului este Taylor Swift, care avea 20 de ani şi 49 de zile când a câştigat acest titlu cu albumul ''Fearless'', în 2010.
Cea mai vârstnică persoană premiată cu un Grammy a fost Pinetop Perkins, pianist de blues, care în 2011 a obţinut titlul Cel mai bun album de blues tradiţional pentru ''Joined At The Hip''. Avea 97 de ani şi 221 de zile.
Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971. Numărul audienţelor s-a păstrat oarecum constant de-a lungul anilor, fiecare ediţie strângând în faţa televizoarelor între 25 şi 30 de milioane de amatori de muzică. Excepţie a făcut ediţia din 1984, care a fost urmărită de 52 de milioane de telespectatori. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit