logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ceremonia de decernare a premiilor Grammy, a 60-a ediţie

Imagine din galeria Agerpres

La 28 ianuarie 2018, are loc ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, ajunsă la ediţia cu numărul 60. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, gala premiilor Grammy, cel mai important eveniment din industria muzicală americană, se va desfăşura la New York, în faimoasa arenă polivalentă Madison Square Garden.

Vor fi premiate cele mai bune albume, compoziţii muzicale şi artiştii care s-au remarcat în intervalul 1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017. Nominalizările la fiecare categorie au fost anunţate la 28 noiembrie 2017 şi pot fi vizualizate în întregime la adresa https://www.grammy.com/grammys/news/60th-grammy-awards-full-nominees-list.

Rapperul şi afaceristul Jay-Z este nominalizat la opt categorii, un record pentru prezenta ediţie a galei Grammy. Este urmat de rapperul Kendrick Duckworth, cu şapte nominalizări şi de Bruno Mars, cântăreţ, compozitor, producător şi coregraf, cu şase nominalizări.

Printre artiştii care vor susţine recitaluri în cadrul evenimentului se numără cântăreţele pop Pink şi Lady Gaga, rapperul Childish Gambino şi grupul country Little Big Town. Gazda spectacolului va fi, ca şi în 2017, actorul englez James Corden.

***

Precedenta ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 12 februarie 2017, la arena Staples Center din Los Angeles. Nominalizările au fost anunţate la 6 decembrie 2016, cuprinzând cele mai remarcabile albume, hituri şi prestaţii live publicate sau desfăşurate în intervalul 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2016.

Printre artiştii care au urcat pe scenă s-au aflat Alicia Keys, Beyonce, Bruno Mars, Metallica şi Lady Gaga.

Marea câştigătoare a fost interpreta Adele, care a obţinut cinci Premii Grammy, fiind urmată de regretatul David Bowie şi de producătorul, compozitorul şi interpretul Greg Kurstin, fiecare cu câte patru reuşite.

Premiile Grammy sunt distincţii acordate anual de Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA pentru a evidenţia realizările, în principal, din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Premiile Grammy sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral, şi al Oscarurilor pentru filme.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles şi New York, în aceeaşi zi. Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câştigători s-au aflat artişti precum Count Basie, Domenico Modungo, Henry Mancini, Ella Fitzgerald şi Ross Bagdasarian, fiecare obţinând câte două distincţii. Albumul anului 1958 a fost ''The Music from Peter Gunn'', semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referinţă în domeniul coloanelor sonore pentru filme.

În 2016, ceremonia, ajunsă la ediţia cu numărul 58, a avut loc la 15 februarie, tot la Staples Center din Los Angeles. "1989", al cântăreţei pop-country Taylor Swift, a fost desemnat "albumul anului". Artistul Ed Sheeran a obţinut un Grammy la categoria Piesa anului, pentru hitul său "Thinking Out Loud", iar cântăreaţa americană Meghan Trainor a primit premiul "revelaţia anului".

Artistul cu cele mai multe Premii Grammy din istorie obţinute a fost dirijorul Sir Georg Solti. Reprezentanta sexului frumos cu cele mai multe Premii Grammy obţinute este compozitoarea şi interpreta Alison Krauss, cu 27 astfel de distincţii la activ. La rândul său, trupa U2 este cea mai premiată formaţie, cu 22 de trofee Grammy.

Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ''Supernatural'', semnat de Santana, şi ''How to Dismantle an Atomic Bomb'', al celor de la U2. Fiecare a obţinut 9 distincţii. Un alt album care s-a remarcat a fost ''Thriller'', al lui Michael Jackson, cu 8 Premii Grammy.

La capitolul nominalizări, lider incontestabil este Quincy Jones, dirijor, compozitor, instrumentist. Acesta a fost propus de 79 de ori la câştigarea Premiilor Grammy, obţinând trofeul de 27 de ori. Este cel mai premiat producător din istoria Grammy. Pe locul al doilea se situează Kanye West, cu 21 de distincţii pentru activitatea sa de producător muzical.

Cea mai tânără câştigătoare la categoria Albumul anului este Taylor Swift, care avea 20 de ani şi 49 de zile când a câştigat acest titlu cu albumul ''Fearless'', în 2010.

Cea mai vârstnică persoană premiată cu un Grammy a fost Pinetop Perkins, pianist de blues, care în 2011 a obţinut titlul Cel mai bun album de blues tradiţional pentru ''Joined At The Hip''. Avea 97 de ani şi 221 de zile.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971. Numărul audienţelor s-a păstrat oarecum constant de-a lungul anilor, fiecare ediţie strângând în faţa televizoarelor între 25 şi 30 de milioane de amatori de muzică. Excepţie a făcut ediţia din 1984, care a fost urmărită de 52 de milioane de telespectatori. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr