logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ICR: România şi Republica Moldova, împreună la Festivalul Cărţii de la Paris

Image

Un program de evenimente cu 27 de invitaţi din România şi Republica Moldova şi un stand cu titluri reprezentative din producţia editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 22-24 aprilie, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Seria de evenimente de la standul României va fi deschisă vineri, cu un matineu de poezie la care vor lua parte Radu Bata, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Jean Poncet (traducător) şi Cristina Hermeziu (moderatoare).

Va urma, în aceeaşi zi, o masă rotundă despre traducere în viaţa unei opere literare, moderată de scriitoarea Iulia Badea Gueritee, care îi va reuni pe traducătorii Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet şi Emilian Galaicu-Păun.

Sâmbătă, standul României va găzdui o întâlnire cu dramaturgul Matei Vişniec, care li se va alătura apoi romancierilor Florina Ilis şi Oleg Serebrian la masa rotundă cu tema 'Rolul scriitorului în cetate: adevăr şi propagandă', moderată de Hubert Artus, la Cafe Raconter (Grand Palais Ephemere).

"Ce mai rămâne din iubirile noastre? Vestigii arheologice ale sentimentului erotic" este genericul sub care Cătălin Pavel, scriitor şi arheolog, va discuta despre cartea sa cea mai recentă, "Archeologie de l'amour. De Neandertal au Taj Mahal" (l'Aube, 2022), cu Anca Dan, istoric şi arheolog, şi Jean-Louis Courriol, traducătorul lucrării. Întâlnirea va fi moderată de Aurelie Julia, jurnalistă la Revue de Deux Mondes.

Duminică, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu şi Laura Grunberg, coautoare, alături de Iulia Iordan şi Cristina Andone, ale volumului "Les Desobeissantes/ Nesupusele" (traducere: Sidonie Mezaize-Milon şi Oana Calen - Belleville editions 2021), vor discuta despre "Libertatea interioară, un act de curaj".

Moderatoarea întâlnirii va fi Florica Courriol. Următoarea întâlnire din program va fi polono-română: scriitoarele Martyna Bunda, Barbara Klicka, Florina Ilis şi Alina Nelega vor vorbi despre "Imagine şi răsfrângerea ei în oglindă", într-un dialog moderat de Laura Grunberg.

Programul include două evenimente dedicate benzii desenate: un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii cu vârste începând de la 8 ani propus de Ileana Surducan şi "România uimitoare. Prezentare a noii BD franco-române", o întâlnire cu Patrice Reytier, Romain Dutter, Julien Bouquet şi Ileana Surducan, moderată de Mircea Arapu.

Dumitru Crudu şi Alina Nelega, autori traduşi în 2021 în Franţa, vor fi protagoniştii dezbaterii "A scrie istoria? Romancierii şi întâlnirea lor cu realitatea", moderată de traducătoarea Florica Courriol.

Standul României va găzdui, de asemenea, sesiuni de autografe la care vor fi prezenţi Radu Bata, Jean Poncet, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, David Chapon, Matei Vişniec, Oleg Serebrian, Florina Ilis, Georges Banu, Cătălin Pavel, Gabriel Badea-Păun, Dumitru Crudu, Alina Nelega.

Iniţiat de Sindicatul Naţional al Editorilor din Franţa, Festival du Livre are loc în 2022 la Grand Palais Ephemere şi îşi propune să reprezinte "o reconectare la energia vitală a primului salon al cărţii, o regăsire a sentimentului de sărbătoare... şi o celebrare a cărţii - a tuturor cărţilor - şi a lecturii, sub toate formele ei". Ţara invitată de onoare a acestei ediţii este India.

Festival du Livre, Paris, 22-24 aprilie 2022, este un târg dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial, dar şi publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză. În noul său format, inaugurat anul acesta - organizator nou, spaţiu nou, concept nou - se aşteaptă aproximativ 100.000 de vizitatori.

Participarea României la Festival du Livre este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România şi cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României şi al Ambasadei Republicii Moldova de la Paris.

Intrarea în Grand Palais Ephemere este gratuită, în urma rezervării pe site-ul oficial al Festivalului. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: icr.ro

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-01-2025 12:44

VIDEO Ziua Culturii Naționale/ Emil Boc a recitat din Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale și omagierea lui Mihai Eminescu au fost marcate, miercuri, în fața statuii poetului de lângă Teatrul Național Cluj, unde au fost depuse jerbe de flori și au fost recitate poezii din creația sa, printre recitatori numărându-se inclusiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.  

Cultura - Media 15-01-2025 11:53

Ziua Culturii Naționale/ Un artist din Valea Jiului a realizat, pe zăpadă, un portret al lui Mihai Eminescu

Un artist plastic din Valea Jiului a realizat, folosindu-se de urma pașilor săi, un portret pe zăpadă al poetului Mihai Eminescu, în semn de omagiu față de opera acestuia. Artistul Paul Șerban a lucrat vreme de trei zile la această lucrare, în stilul 'Land Art', ce este amplasată pe un deal din spatele casei sale din orașul

Cultura - Media 15-01-2025 11:52

Ziua Culturii Naționale/ Intotero: Prilej de recunoștință pentru cei ce duc mai departe tezaurul spiritual

Ziua Culturii Naționale este un prilej de recunoștință pentru cei care duc mai departe tezaurul nostru spiritual - artiști, scriitori, muzicieni, cercetători și profesori, a declarat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Ei sunt cei care mențin viu dialogul dintre trecut și viitor, îmbogățind și diversificând contin

Cultura - Media 15-01-2025 11:16

''Serată Eminesciană'', de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Centrală Universitară ''Carol I''

O 'Serată Eminesciană' dedicată Zilei Culturii Naționale este organizată, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, va avea l

Culte 15-01-2025 11:06

Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist

Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române

Cultura - Media 15-01-2025 10:59

Ziua Culturii Naționale/Constanța: Vernisajul expoziției Proiectul Cultural 'LOTCA', la Muzeul de Artă

Vernisajul expoziției Proiectul Cultural 'LOTCA', în care arta își va găsi expresie în muzică, imagine și sunet, se va desfășura miercuri după-amiază, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul de Artă Constanța, au informat reprezentanții instituției. Vernisajul va avea loc de la ora 15,00, eveniment ce va fi deschis de p

Cultura - Media 15-01-2025 10:05

Ziua Culturii Naționale/ Satu Mare: Depuneri de coroane la bustul lui Mihai Eminescu

Autoritățile din județul Satu Mare, alături de oameni de cultură și oameni politici, au depus, miercuri, jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din fața liceului care îi poartă numele.   Foto: Gil Piet

Cultura - Media 15-01-2025 08:42

Ziua Culturii Naționale/Buzău: Bosonul ''Eminescu'', premoniția poetului național înaintea bosonului Higgs, ''particula lui Dumnezeu''

Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu și conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală, denumită 'particula lui Dumnezeu' pentru a evidenția semnificația sa în structura universului, poetul național având o 'premoniție' literară înainte de descoperirea din domeniul fizicii, î

Cultura - Media 15-01-2025 05:10

Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală

Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.

Cultura - Media 14-01-2025 22:39

Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR

Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu

Cultura - Media 14-01-2025 19:17

Cristian Radu Nema: Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune față de Ziua Culturii Naționale

Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune, propria simțire și propriul sentiment față de Ziua Culturii Naționale, a transmis regizorul Cristian Radu Nema, care va fi prezent, miercuri, la proiecția de gală a filmului său documentar 'Cufărul lui Eminescu' ce va avea loc la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul este pro

Cultura - Media 14-01-2025 19:07

Vrancea: Trei muzee din Focșani au fost redeschise publicului, în 2024, după ce au fost renovate și modernizate

Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și modernizare, potrivit reprezentanților Muzeului Vrancei. Dintre acestea, Muzeul de Arheologie și Istorie Medievală și Muzeul de Științele Naturii au fost redeschise în locațiile care

Cultura - Media 14-01-2025 17:46

George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română

Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.

Cultura - Media 14-01-2025 17:30

Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale

Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La

Cultura - Media 14-01-2025 17:17

Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa