Comunicat de presă - UNICEF
Fii vocea copiilor din România: Boardul Copiilor recrutează 20 de noi membri
Până pe 31 ianuarie 2025, Boardul Copiilor, susținut de UNICEF, așteaptă aplicațiile copiilor și adolescenților cu vârste între 12 și 16 ani din toate zonele țării și din toate mediile
București, 15 ianuarie 2025 - Boardul Copiilor, susținut de UNICEF, își deschide porțile pentru 20 de noi membri care vor să realizeze schimbări pozitive pentru copii în comunitățile lor și la nivel național. Acest grup de lucru unic în România aduce împreună copii și adolescenți de diferite vârste, din localități diverse, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale și din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite și cu experiențe diverse. Împreună, membrii Boardului lucrează pentru a face vocile copiilor auzite în fața factorilor de decizie și contribuie la soluționarea problemelor care îi afectează în mod direct.
Aplicațiile pentru Boardul Copiilor sunt deschise până la data de 31 ianuarie 2025, iar selecția va fi coordonată de actualii membri ai Boardului. Etapa interviurilor va avea loc la finalul lunii februarie, urmând ca noii membri să fie anunțați la începutul lunii martie. Prima întâlnire în persoană a noilor membri este programată între 28-30 martie 2025.
Copiii și adolescenții care își doresc să facă parte din Boardul Copiilor sunt invitați să se înscrie completând formularul online accesibil aici https://unicefromania.typeform.com/to/OHCSar5E?typeform-source=statics.teams.cdn.office.net, până la data de 31 ianuarie 2025.
Boardul Copiilor sprijină punerea în aplicare a Convenției cu privire la Drepturile Copilului și a principiului general al acesteia de a se asigura că punctul de vedere al copilului este respectat și opinia sa este ascultată. Acesta a fost constituit în 2019, în contextul Președinției României a Consiliul Uniunii Europene, în urma colaborării dintre Guvernul României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru afaceri europene, și UNICEF pentru a promova la nivel european, ca prioritate, dreptul copiilor de a fi consultați și de a participa la deciziile care îi privesc.
De la înființarea Boardului, mai multe generații de copii au avut ocazia să participe la dezvoltarea de politici publice, la evenimente și dezbateri organizate de UNICEF și partenerii săi, unde și-au exprimat opiniile și aspirațiile privind tematici importante precum educația, violența împotriva copiilor, sănătatea mintală, schimbările climatice. De asemenea, membrii Boardului Copiilor au contribuit la elaborarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2027.
Boardul Copiilor și activitatea acestuia din ultimii șase ani pot fi un exemplu de bună practică pentru aplicarea amendamentelor la legea 272 adoptate anul trecut în România, care asigură participarea copiilor în procesele decizionale la nivel local și central, dar și în ceea ce privește legea nr. 264/2024 care declară anul 2025 ca An Național al Copilului.
Boardul Copiilor oferă un mediu sigur și creativ în care copiii și adolescenții își dezvoltă abilități esențiale pentru viitor, participă la consultări naționale și globale și au oportunitatea de a își exprima preocupările și soluțiile în fața factorilor de decizie. Prin implicarea lor, membrii Boardului își dezvoltă spiritul civic și contribuie în mod activ la construirea unui viitor mai bun și mai incluziv pentru toți copiii din România.
'Fiind parte din Boardul Copiilor, am reușit să contribui, într-un mod la care nu m-aș fi așteptat înainte, la promovarea sănătății mintale și a drepturilor copiilor din România. Am colaborat cu persoane extraordinare care își doresc cu adevărat să aducă o schimbare și să sprijine copiii din țara noastră, ceilalți membri ai Boardului. Acum vrem ca voi, dragi copii, să duceți mai departe această misiune.' - Octavian, 17 ani, Membru al Boardului Copiilor
'Pentru mine, Boardul Copiilor a fost dovada clară că viitorul la care visăm este posibil și că noi, copiii, avem dreptul să ne implicăm cât mai mult, cu ajutorul adulților, pentru a-l asigura. M-am bucurat enorm să văd că vocile, părerile, sfaturile și ideile noastre nu sunt doar auzite, ci chiar prioritizate în procesele decizionale. Astfel, cred că noi, copiii, am devenit inima procesului de schimbare în bine.' - Ștefi, 17 ani, Membră a Boardului Copiilor
'Participarea în Boardul Copiilor din România a fost și este una dintre cele mai importante experiențe din viața mea. Mi-a oferit șansa să îmi exprim ideile în fața unor persoane din societate cu putere de decizie și să lucrez alături de copii din medii foarte diverse. Mi-am făcut foarte mulți prieteni, am învățat să colaborez, să ascult și să privesc lucrurile din perspective diferite. Un moment deosebit pentru mine a fost discursul despre dreptul la participare al copiilor în fața Senatului. Sunt mândru de ceea ce am realizat și sper ca, prin vocea noastră, să continuăm să aducem schimbări pozitive pentru copiii din România.' - Tony, 17 ani, Membru al Boardului Copiilor
Mai multe informații despre activitățile Boardului Copiilor și despre rezultatele acestuia pot fi accesate aici
https://www.unicef.org/romania/ro/boardul-copiilor
***
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență.
În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.
Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].