REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
'Ediția din 1632 este considerată prima ediție a volumului 'Cântece dumnezeiești' al poetului Balassi Bálint și un alt poet contemporan, Rimay János. A fost publicată la Viena, cel puțin așa este considerat de către specialiștii în carte veche, datorită caracteristicilor de tipar. Incertitudinea privind anul de editare și tipografia se datorează lipsei foii de titlu. Cercetările filologice atestă existența unei variante anterioare la care se face referire în prefețele edițiilor din secolul XVII, dar până în ziua de azi nu s-a descoperit nicio copie a acesteia. Astfel, această ediție de la Viena, din 1632, aflată la Teleki, este prima versiune cunoscută a acestor poezii. Ediția de la Biblioteca Teleki-Bolyai este un volum redactat după moartea autorului, de către Nyeki Vörös Mátyás, care a ales cântecele spre publicare din ediția amintită anterior, azi necunoscută, la care a mai adăugat și câteva poezii proprii. Cercetările filologice asupra versurilor lui Balassi atestă intenția acestuia de a elabora un psalteriu specific maghiar, asemănător creațiilor literare similare ale lui Petrarca, George Buchanan, Theodore de Beze', a declarat, joi, pentru AGERPRES, coordonatoarea Secției de Colecții Speciale de la Biblioteca Teleki-Bolyai, Lázok Klára.
Cartea 'Cântece dumnezeiești' face parte din colecția contesei Bethlen Zsuzsanna, soția fondatorului bibliotecii, Teleki Samuel, fiind una dintre puținele cărți ale acesteia care conține și ilustratii.
'Cartea provine din biblioteca contesei Bethlen Zsuzsanna, iar valoarea ei rezultă din faptul că este una dintre cele două care s-au păstrat, una fiind la Florența. Este un volum excepțional și datorită gravurilor, deoarece, în afară de aceasta, știm despre o singură carte ilustrată a poetului, care însă se referă la cea prezentată aici. În cazul nostru ilustrațiile nu prezintă interes datorită calității lor artistice, ci datorită faptului că ne dezvăluie momentele apariției cărții. Tipul ilustrațiilor, literelor si ornamentelor tipografice au permis identificarea locului și datei de publicare al acestui volum, acestea indicând tipografia vieneză a lui Michael Rickhes, care folosea aceste tipare în perioada 1632-1635', a precizat Lázok Klára.
'Istenes énekek' este unul din volumele numeroase de psalmi și rugăciuni deținute de contesă, a arătat coordonatoarea Secției de Colecții Speciale, care era considerată atât o persoană evlavioasă, cât și o colecționară de rarități bibliofile.
'Această carte probabil a fost achiziționată de către contesă din ambele considerente. Cartea în sine este foarte frumoasă, o adevărată bijuterie, însă contesa are unele mult mai dragi mie din punct de vedere estetic. La această carte mă impresionează cel mai mult povestea ce se dezvăluie după rânduri, acest istoric despre care v-am povestit, această 'muncă de detectiv', prin care istoricii literari, specialiștii în istoria tipografiilor și bibliotecarii de carte veche au reușit să pună cap la cap detaliile. Biblioteca Teleki-Bolyai păstrează mai multe unicate și prime ediții ale unor opere literare și științifice ale moștenirii culturale maghiare, dar și adevărate rarități la nivel mondial, această carte fiind una dintre cele mai importante dintre acestea. Prezența acestor monumente importante ale literaturii vechi poziționează Biblioteca Teleki-Bolyai în rândul celor mai prestigioase biblioteci de carte veche din Europa', a subliniat Lázok Klára.
Exemplarul din 'Istenes énekek' se numără printre cele 1.500 de cărți maghiare vechi (dinainte de 1711), însă este considerată unicat, la fel ca 'Magyar logikátska' (Mică lucrare de logică maghiară), lucrare a cărturarului transilvănean Apáczai Csere János, apărută la Alba Iulia în 1654, care este primul manual de logică în limba maghiară.
Cel mai vechi manuscris din Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș este Codicele Koncz, o biblie în limba latină din secolul al XIV-lea, scrisă pe foi de pergament, care mai păstrează o comoară în interiorul ei: pe marginile unor pagini din acest codice există 55 de cuvinte scrise în limba maghiară în primul sfert al secolului al XV-lea, acestea fiind considerate al șaselea monument de limbă maghiară cunoscut sub numele de Rândurile și glosele de la Târgu Mureș (Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák).
Din cele 72 de volume de cărți publicate în prima jumătate de secol de după inventarea tiparului (1455-1500), cel mai vechi incunabul existent la biblioteca mureșeană a fost tipărit la Bologna în jurul anului 1474, autorul lucrării fiind Galeotto Marzio, medic la curtea regelui Matia.
În urmă cu câțiva ani, în colecția Bibliotecii Teleki-Bolyai a fost descoperit și cel mai vechi material tipărit în Transilvania, un calendar perpetuu, care conține și câteva rugăciuni, publicat la Sibiu în 1525.
De asemenea, o altă raritate deosebit de valoroasă este Catechismus (Catehismul) din 1648, tipărit cu litere latine în limba română la Alba Iulia, o traducere de István Fogarasi. În colecția bibliotecii se află și o colecție impresionantă de biblii, inclusiv ediții reprezentative ale celor mai renumite tipografii europene.
Pe lângă Sfintele Scripturi în limbile ebraică, latină, greacă sau cele poliglote, există și ediții în limbile engleză, franceză, germană, olandeză, poloneză etc., precum și toate traducerile importante în limba română și maghiară.
Legăturile artistice ale multora dintre cărți au fost realizate în ateliere din țară și din străinătate și reprezintă toate stilurile de la gotic până la art nouveau.
În colecția de manuscrise se regăsesc sute de volume, majoritatea acestora fiind lucrări de teologie, filosofie și istorie, scrisă cu preponderență în limbile latină și maghiară, între acestea regăsindu-se și manuscrisele lucrărilor editate și needitate ale matematicienilor Bolyai Farkas și Bolyai Janos, constând în peste 20.000 de file.
Biblioteca Teleki din Târgu Mureș a fost deschisă publicului în anul 1802 de către contele Samuel Teleki (1739-1822), originar din Gornești, județul Mureș, fost membru al Societăților din Varșovia și Göttingen. Contele a cumpărat cărți din 25 de orașe ale Europei, reușind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere științifice de la înființarea tiparului.
'Ideea fondării ei s-a născut în timpul studiilor umaniste și științifice pe care contele le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franța, Elveția, când el cunoaște biblioteci publice și particulare renumite și se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecții, devenind astfel un bibliofil competent. Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărțile care urmau să intre în viitoarea colecție destinată de la început uzului public', a precizat conducerea Bibliotecii Teleki-Bolyai. AGERPRES/(A, AS - redactor: Dorina Matiș, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea