logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Image

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.

'Ediția din 1632 este considerată prima ediție a volumului 'Cântece dumnezeiești' al poetului Balassi Bálint și un alt poet contemporan, Rimay János. A fost publicată la Viena, cel puțin așa este considerat de către specialiștii în carte veche, datorită caracteristicilor de tipar. Incertitudinea privind anul de editare și tipografia se datorează lipsei foii de titlu. Cercetările filologice atestă existența unei variante anterioare la care se face referire în prefețele edițiilor din secolul XVII, dar până în ziua de azi nu s-a descoperit nicio copie a acesteia. Astfel, această ediție de la Viena, din 1632, aflată la Teleki, este prima versiune cunoscută a acestor poezii. Ediția de la Biblioteca Teleki-Bolyai este un volum redactat după moartea autorului, de către Nyeki Vörös Mátyás, care a ales cântecele spre publicare din ediția amintită anterior, azi necunoscută, la care a mai adăugat și câteva poezii proprii. Cercetările filologice asupra versurilor lui Balassi atestă intenția acestuia de a elabora un psalteriu specific maghiar, asemănător creațiilor literare similare ale lui Petrarca, George Buchanan, Theodore de Beze', a declarat, joi, pentru AGERPRES, coordonatoarea Secției de Colecții Speciale de la Biblioteca Teleki-Bolyai, Lázok Klára.

Cartea 'Cântece dumnezeiești' face parte din colecția contesei Bethlen Zsuzsanna, soția fondatorului bibliotecii, Teleki Samuel, fiind una dintre puținele cărți ale acesteia care conține și ilustratii.

 

'Cartea provine din biblioteca contesei Bethlen Zsuzsanna, iar valoarea ei rezultă din faptul că este una dintre cele două care s-au păstrat, una fiind la Florența. Este un volum excepțional și datorită gravurilor, deoarece, în afară de aceasta, știm despre o singură carte ilustrată a poetului, care însă se referă la cea prezentată aici. În cazul nostru ilustrațiile nu prezintă interes datorită calității lor artistice, ci datorită faptului că ne dezvăluie momentele apariției cărții. Tipul ilustrațiilor, literelor si ornamentelor tipografice au permis identificarea locului și datei de publicare al acestui volum, acestea indicând tipografia vieneză a lui Michael Rickhes, care folosea aceste tipare în perioada 1632-1635', a precizat Lázok Klára.

'Istenes énekek' este unul din volumele numeroase de psalmi și rugăciuni deținute de contesă, a arătat coordonatoarea Secției de Colecții Speciale, care era considerată atât o persoană evlavioasă, cât și o colecționară de rarități bibliofile.

'Această carte probabil a fost achiziționată de către contesă din ambele considerente. Cartea în sine este foarte frumoasă, o adevărată bijuterie, însă contesa are unele mult mai dragi mie din punct de vedere estetic. La această carte mă impresionează cel mai mult povestea ce se dezvăluie după rânduri, acest istoric despre care v-am povestit, această 'muncă de detectiv', prin care istoricii literari, specialiștii în istoria tipografiilor și bibliotecarii de carte veche au reușit să pună cap la cap detaliile. Biblioteca Teleki-Bolyai păstrează mai multe unicate și prime ediții ale unor opere literare și științifice ale moștenirii culturale maghiare, dar și adevărate rarități la nivel mondial, această carte fiind una dintre cele mai importante dintre acestea. Prezența acestor monumente importante ale literaturii vechi poziționează Biblioteca Teleki-Bolyai în rândul celor mai prestigioase biblioteci de carte veche din Europa', a subliniat Lázok Klára.

Exemplarul din 'Istenes énekek' se numără printre cele 1.500 de cărți maghiare vechi (dinainte de 1711), însă este considerată unicat, la fel ca 'Magyar logikátska' (Mică lucrare de logică maghiară), lucrare a cărturarului transilvănean Apáczai Csere János, apărută la Alba Iulia în 1654, care este primul manual de logică în limba maghiară.

Cel mai vechi manuscris din Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș este Codicele Koncz, o biblie în limba latină din secolul al XIV-lea, scrisă pe foi de pergament, care mai păstrează o comoară în interiorul ei: pe marginile unor pagini din acest codice există 55 de cuvinte scrise în limba maghiară în primul sfert al secolului al XV-lea, acestea fiind considerate al șaselea monument de limbă maghiară cunoscut sub numele de Rândurile și glosele de la Târgu Mureș (Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák).

Din cele 72 de volume de cărți publicate în prima jumătate de secol de după inventarea tiparului (1455-1500), cel mai vechi incunabul existent la biblioteca mureșeană a fost tipărit la Bologna în jurul anului 1474, autorul lucrării fiind Galeotto Marzio, medic la curtea regelui Matia.

În urmă cu câțiva ani, în colecția Bibliotecii Teleki-Bolyai a fost descoperit și cel mai vechi material tipărit în Transilvania, un calendar perpetuu, care conține și câteva rugăciuni, publicat la Sibiu în 1525.

De asemenea, o altă raritate deosebit de valoroasă este Catechismus (Catehismul) din 1648, tipărit cu litere latine în limba română la Alba Iulia, o traducere de István Fogarasi. În colecția bibliotecii se află și o colecție impresionantă de biblii, inclusiv ediții reprezentative ale celor mai renumite tipografii europene.

Pe lângă Sfintele Scripturi în limbile ebraică, latină, greacă sau cele poliglote, există și ediții în limbile engleză, franceză, germană, olandeză, poloneză etc., precum și toate traducerile importante în limba română și maghiară.

Legăturile artistice ale multora dintre cărți au fost realizate în ateliere din țară și din străinătate și reprezintă toate stilurile de la gotic până la art nouveau.

În colecția de manuscrise se regăsesc sute de volume, majoritatea acestora fiind lucrări de teologie, filosofie și istorie, scrisă cu preponderență în limbile latină și maghiară, între acestea regăsindu-se și manuscrisele lucrărilor editate și needitate ale matematicienilor Bolyai Farkas și Bolyai Janos, constând în peste 20.000 de file.

Biblioteca Teleki din Târgu Mureș a fost deschisă publicului în anul 1802 de către contele Samuel Teleki (1739-1822), originar din Gornești, județul Mureș, fost membru al Societăților din Varșovia și Göttingen. Contele a cumpărat cărți din 25 de orașe ale Europei, reușind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere științifice de la înființarea tiparului.

'Ideea fondării ei s-a născut în timpul studiilor umaniste și științifice pe care contele le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franța, Elveția, când el cunoaște biblioteci publice și particulare renumite și se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecții, devenind astfel un bibliofil competent. Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărțile care urmau să intre în viitoarea colecție destinată de la început uzului public', a precizat conducerea Bibliotecii Teleki-Bolyai. AGERPRES/(A, AS - redactor: Dorina Matiș, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 413

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas