logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama

Image

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.

Piesele au ajuns în vitrina școlii, care se pare că nu avea nici măcar geamuri, după ce persoanele care le-au analizat la momentul respectiv au crezut că sunt din alamă și de dată recentă.

 


Diaconu a relatat acest episod în contextul evenimentelor de la Muzeul Drents din Assen, Olanda - furtul coifului de aur de la Coțofenești și a unor brățări dacice, arătând că discutarea unor astfel de cazuri poate fi de interes pentru public.

Arheologul Vasile Diaconu a explicat că multe dintre obiectele de tezaur care se află acum în muzeele României au fost descoperite întâmplător.

Un astfel de caz este întâlnit și în județul Neamț, unde, acum jumătate de veac, a fost scos la lumină un tezaur compus din câteva recipiente de aur, vechi și foarte rare.

'Pe baza datelor cunoscute în prezent știm că depozitul de vase din aur a fost identificat în anii 1965-1966, cu prilejul unor lucrări agricole efectuate în partea de vest a satului Rădeni. Deși a existat informația că au fost descoperite opt recipiente din metal prețios, întregi și fragmentare, doar cinci dintre aceste piese au putut fi recuperate. Din acel moment începe o adevărată poveste, consemnată și în presa vremii, care putea avea ca deznodământ pierderea definitivă a acestor artefacte excepționale. Fără ca la momentul respectiv să le fie intuită valoarea materială și cea istorică, vasele întregi au fost duse la școala din sat și au fost așezate într-o vitrină de pe holul instituției de învățământ, alături de artefacte arheologice comune. Timp de un deceniu nu au atras atenția nimănui, fiind considerate obiecte de dată recentă. Abia în 1977, arheologul Virgil Mihailescu-Bârliba, în timpul unei vizite la școala din Rădeni, observă prețioasele vase din aur și, conștientizând importanța lor, a făcut demersuri pentru ca acestea să ajungă în patrimoniul muzeului județean. Fără această intervenție este foarte posibil ca respectivele obiecte să fi dispărut în anii următori', a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Diaconu.

Trei vase întregi din tezaurul de la Rădeni se află în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț, iar fragmente de la alte două recipiente au ajuns, încă din anii '70, în colecțiile Muzeului Național de Istorie și ale Băncii Naționale a României.

'Dincolo de valoarea materială, depozitul de vase de aur de la Rădeni este foarte important tocmai prin raritatea tipologică a recipientelor. Din punct de vedere morfologic este vorba despre cești cu una sau două toarte ușor înălțate, având dimensiuni medii, iar greutatea lor variază între aproximativ 200 - 450 grame. Fiecare recipient a fost confecționat dintr-o singură foaie de tablă din aur, iar forma s-a obținut prin baterea la cald pe un calapod, în timp ce toartele s-au obținut prin laminare, fiind fixate de corpul vaselor prin nituri. Doar unul dintre cele cinci vase prezintă elemente decorative, pe toarte având gravate forme geometrice', a explicat cercetătorul nemțean.

Din punct de vedere cronologic, depozitul de vase de aur este datat în secolele XII - XI î. Hr., la limita dintre Epoca bronzului și Epoca fierului.

Diaconu a precizat că până în momentul de față, singurele analogii pentru aceste vase sunt cunoscute în Bulgaria, la Valcitrăn și în Ucraina, la Krizovlin.

'În mod cert, spectaculosul tezaur de la Rădeni a aparținut unor membri ai elitei sociale de acum aproape 3.000 de ani și nu este exclus să fi fost adus dintr-un alt spațiu geografic', a spus arheologul nemțean.

În ultimii ani, arheologii de la Complexul Muzeal Național Neamț au efectuat intense cercetări de teren în zona satului Rădeni, cu scopul identificării unor noi situri arheologice, care ar putea fi puse în legătură cu comunitățile ce puteau să dețină și vasele de aur din tezaurul amintit.

 

Totuși, arheologii nu s-au limitat doar la repertorierea așezărilor preistorice, ci au folosit noile tehnologii pentru scanarea unor zone cu potențial arheologic.

'Printr-o colaborare cu specialiști de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, au fost realizate scanări LiDAR, de mare precizie, care au oferit date senzaționale, ce arată că în zona satului Rădeni, în perioada Epocii bronzului și poate chiar a Epocii fierului, erau concentrate comunități de adevărați războinici care au construit fortificații temeinice. Ne aflăm în fața unei situații cu totul deosebite care constă într-un ansamblu de trei fortificații cu trăsături diferite și care au putut fi observate în detaliu numai datorită colaborării cu specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului. Chiar dacă aceste fortificații sunt mai timpurii decât datarea vaselor de aur și fără să existe o legătură direct între acestea, nu putem trece cu vederea că în epoca bronzului, în această zonă, erau concentrate niște elite războinice, care au depus eforturi considerabile ca să își facă aceste mici 'cetăți'. Același tip de elite ar fi putut să dețină și tezaurul descoperit în anii '60', a afirmat Vasile Diaconu, arheologul implicat în mod direct în cercetările din zona Rădeni.

Potrivit acestuia, două cești de aur, parte a tezaurului de la Rădeni, au fost expuse în expoziția de la Muzeul Drents din Assen, de unde, pe 25 ianuarie, a fost furat coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 5516

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 11-04-2025 17:45

Selecție impresionantă de muzicieni la Frequenza Festival, între 22 și 25 mai

Frequenza Festival, o călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României, în perioada 22 - 25 mai, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Directorii

Culte 11-04-2025 16:14

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România

Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către

Cultura - Media 11-04-2025 15:52

CNA: Douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal, transmise în ultima săptămână TikTok, Facebook, X și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să transmită, de sâmbăta trecută până vineri, douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal către platformele TikTok (patru), Facebook (șase), X (una) și Instagram (una). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și r

Cultura - Media 11-04-2025 15:22

Spectacolul 'Lungs' în regia Luanei Șeu - prezentat în premieră la ICR New York

Spectacolul 'Lungs' (Plămâni), realizat de tânăra regizoare de origine română Luana Șeu, este prezentat în premieră, vineri, la Institutul Cultural Român din New York. Potrivit unui comunicat al ICR transmis AGERPRES, piesa de teatru a lui Duncan Macmillan este puternică și intimă, explorând complexi

Culte 11-04-2025 14:31

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din

Culte 11-04-2025 12:55

Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)

Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei

Cultura - Media 11-04-2025 10:33

Filmele ''Truth or Dare'' și ''Hushes and Phonics'' - Premiul juriului la Film O'Clock International Festival

Filmele ''Truth or Dare'', regizat de Simona Borcea, și ''Hushes and Phonics'', regizat de polonezul Piotr Kaminski, au câștigat, ex aequo, Premiul juriului la cea de-a cincea ediție a Film O'Clock International Festival, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Premiul juriului a fost acord

Cultura - Media 11-04-2025 07:43

Tulcea: Evenimente culturale dedicate lui George Enescu

Peste 100 de persoane au participat, joi seara, la Teatrul Jean Bart din Tulcea, la o serie de evenimente prin care administrația locală și Centrul cultural ''Jean Bart'', în parteneriat cu Muzeul național ''George Enescu'' și Liceul de arte ''George Georgescu'', au marcat împlinirea a 70 de ani de la dispar

Cultura - Media 11-04-2025 06:00

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' - vernisată vineri, la BMB

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' va fi vernisată vineri, de la ora 13:00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul central 'Mihail Sadoveanu'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziția explorează legătura profundă dintre tradi

Cultura - Media 10-04-2025 21:32

Principele Radu, la centenarul Institutului Francez: O importantă pagină a istoriei noastre a fost scrisă alături de Franța

Institutul Francez din România este un spațiu cultural la care au contribuit două națiuni latine de la extremitățile continentului european, iar românii trebuie să fie recunoscători Franței pentru istoria ultimelor două secole, a declarat, joi, Principele Radu. Acesta a avut o intervenție în cadrul unui eveniment organizat de Casa Regală a Ro

Cultura - Media 10-04-2025 20:41

Smiley, Alex Velea și Connect-R au lansat melodia 'Nu mă ierta'

Smiley, Alex Velea și Connect-R au dat startul unui an-eveniment pentru carierele lor prin lansarea single-ului 'Nu mă ierta', o piesă cu un puternic impact emoțional, prima de pe albumul pe care l-au creat împreună și pe care îl vor dezvălui, piesă cu piesă, de-a lungul următoarelor luni. 'E un proiect eveniment pentru noi și o

Cultura - Media 10-04-2025 19:17

CNA: Realitatea Plus - amenzi și suspendarea emisiei; obligată să difuzeze, 10 minute, numai textul deciziei de sancționare

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 50.000 de lei și 10.000 de lei și cu obligarea de a difuza, timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancționare din cauza încălcării legislației audiovizuale în domeniul publicității, pozitive sau negative, în legătură cu oameni politici, precum și în ceea

Cultura - Media 10-04-2025 17:29

Mureș: Tezaur dacic de argint descoperit de doi detectoriști în comuna Breaza

Primăria din Breaza a anunțat, joi, că pe teritoriul comunei a fost descoperit un tezaur dacic, compus din șase podoabe de port, constând într-o brățară de argint, trei fibule, un lanț pentru gât și o centură de brâu, valoarea descoperirii fiind confirmată de Muzeul Județean Mureș.

Cultura - Media 10-04-2025 16:31

Prahova: Mormânt preistoric, salvat de arheologi după ce un cioban a găsit oseminte în zonă

Un mormânt preistoric a cărui vechime este de circa cinci milenii a fost salvat de arheologii prahoveni după ce un cioban a găsit în zonă oseminte, el nefiind la prima descoperire de acest gen. Conform informațiilor postate, joi, pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, mormântul a fost descoperit în l

Cultura - Media 10-04-2025 15:53

România secolului XIX în gravurile unui artist francez - de săptămâna viitoare la Palatul Suțu

Expoziția 'Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române', un proiect care aduce în prim-plan o selecție valoroasă de gravuri realizate de artistul francez Auguste Dieudonne Lancelot (1823 - 1895) în timpul călătoriei sale prin spațiul românesc, se va deschide, pe 16 aprilie, la Palatul Suțu. Potrivit unui