DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colaborare a muzeelor românești cu cele poloneze, anunță https://www.mnir.ro/.
La 3 martie 1921, au fost semnate, la București, 'Convenția de alianță defensivă între România și Polonia' și 'Convenția militară între România și Polonia', întărind prietenia și colaborarea dintre cele două țări. După mai bine de un secol de la acest eveniment istoric, Seimul Polonez și Parlamentul României au instituit 'Ziua Solidarității Româno-Poloneze', care se aniversează anual la 3 martie.
Sursa foto: mnir.ro
Cu această ocazie, în acest an, Muzeul Național de Istorie a României organizează tururile ghidate în cadrul expoziției amintite, ca parte a Sezonului Cultural România-Polonia, cu sprijinul Muzeului Jozef Pilsudski din Sulejowek, Polonia, Institutului Cultural Român, Muzeului Militar Național 'Regele Ferdinand I', Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Național Peleș, Institutului Polonez din București, Colecției Daniel-Cosmin Obreja și Colecției George Trohani. Tururile ghidate vor fi susținute de către dr. Cristina Păiușan și Roxana Pătrașcu, curatori ai expoziției, în zilele de vineri, 21 și miercuri, 26 februarie 2025, la ora 15:00.
Expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României' este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la 10 martie 2025 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00, potrivit sursei amintite.
***
*''Mineralia Cluj -Napoca - Cristale de mărțișor'' - expoziție de cristale, podoabe din pietre naturale, minerale, ornamente, mărțișoare - are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei între 21 și 23 februarie.
''Mineralia'' aduce între obiectele expuse jaspul, o piatră comună devenită piatră de podoabă. Jaspul este o silice (SiO2) cu structură microcristalină cu numeroase elemente chimice incluse. Are duritate medie, este opac (netransparent), cu un luciu sticlos și o spărtură neregulată. Se presupune că denumirea de 'jasp' ar fi de origine egipteană sau persană (yashp), potrivit https://www.muzeul-etnografic.ro/.
Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei/Facebook
Pe măsura descoperirii a numeroase zăcăminte peste tot în lume, varietățile de jasp au intrat în lumea pietrelor de podoabă cu denumiri pe cât de creative pe atât de reprezentative pentru culorile sau structurile sale. Deși este o piatră relativ comună, datorită frumuseții și diversității sale, jaspul și-a găsit un loc important și binemeritat în lumea bijuteriilor, fiind folosit astăzi la scară largă în fabricarea de podoabe și obiecte decorative, exemplifică sursa citată.
***
*Un program special dedicat tradiționalei sărbători de Dragobete va fi prezentat, în perioada 22-24 februarie, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Păstrând tradiția, Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti', invită publicul la Dragobete, numit și Cap-de-Primăvară, sărbătoarea împăcării și reînnoirii întregii firi, în perioada 22 - 24 februarie 2025.
Pe aleile satului, vizitatorii se pot bucura de cântec, joc și voie bună, produse tradiționale și creații alese ale meșterilor populari. De asemenea, pot afla despre descântece de Dragobete, credințe străvechi și povești despre fiul Babei-Dochia, nuntirea păsărilor și vremea înfrățitului, potrivit paginii https://muzeul-satului.ro/.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Pe 23 februarie, de la ora 12.00, începe un spectacol la care participă artiști din registrul muzicii populare, reprezentând diferite zone ale țării și nu numai - Raluca Diaconu - Prahova, Andrada Jivan - Gorj, Ion Drăgan - Gorj, Florin Pârlan - Teleorman, Nicu Mâță - Republica Moldova, alături de Ansamblul folcloric Perinița din Otopeni.
Cei mai talentați vizitatori vor putea lua parte la un concurs al poeziei de dragoste, iar iubitorii muzicii folk se vor bucura de un recital susținut de cantautorul Dan Vasilescu.
Programul târgului este: 22 - 24 februarie, interval orar 9.00 - 17.00, iar programul spectacolului - 23 februarie, 12.00 - 15.00, conform sursei citate.
***
*La 23 februarie începe Classix Festival, un eveniment internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității, și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorul noilor tehnologii și al artelor de tip new media, potrivit https://classixfestival.ro/.
La ediția din 2025, ce se desfășoară în perioada 23 februarie - 2 martie, Classix revine cu un nou concept: ''Revelații!'' - o direcție artistică ce își are rădăcinile în momentele de claritate profundă, inspirație bruscă și descoperiri neașteptate. Dacă în edițiile trecute conceptul a fost orientat spre descoperirea dorințelor noastre (2024), metamorfoze (2023) sau instinctul primar al muzicii (2022), ''fiecare având în prim-plan un aplomb și un efect individual'', 'Revelația' își propune să atragă un public nou și divers, provocând audiența spre descoperirea colectivă prin intermediul muzicii, expune sursa citată.
Sursa foto: Classix/Facebook
Programul celei de-a șasea ediții Classix Festival este alcătuit din nouă concerte organizate în cele opt zile de desfășurare, în locații emblematice ale orașului Iași, precum Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară 'Mihai Eminescu', Teatrul Național 'Vasile Alecsandri', Catedrala Romano - Catolică Iași.
''In Reverentia'', concertul de deschidere devenit tradiție, va avea loc la Catedrala Romano-Catolică 'Sfânta Fecioară Maria, Regină' din Iași, pe 23 februarie, începând cu orele 19:30. Cvartetul Arcadia și violoncelistul Octavian Lup vor interpreta un program alcătuit din lucrări semnate de Liszt, Beethoven și Schubert, anunță site-ul evenimentului. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Un program special dedicat tradiționalei sărbători de Dragobete va fi prezentat, în perioada 22-24 februarie, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit