DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colaborare a muzeelor românești cu cele poloneze, anunță https://www.mnir.ro/.
La 3 martie 1921, au fost semnate, la București, 'Convenția de alianță defensivă între România și Polonia' și 'Convenția militară între România și Polonia', întărind prietenia și colaborarea dintre cele două țări. După mai bine de un secol de la acest eveniment istoric, Seimul Polonez și Parlamentul României au instituit 'Ziua Solidarității Româno-Poloneze', care se aniversează anual la 3 martie.
Sursa foto: mnir.ro
Cu această ocazie, în acest an, Muzeul Național de Istorie a României organizează tururile ghidate în cadrul expoziției amintite, ca parte a Sezonului Cultural România-Polonia, cu sprijinul Muzeului Jozef Pilsudski din Sulejowek, Polonia, Institutului Cultural Român, Muzeului Militar Național 'Regele Ferdinand I', Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Național Peleș, Institutului Polonez din București, Colecției Daniel-Cosmin Obreja și Colecției George Trohani. Tururile ghidate vor fi susținute de către dr. Cristina Păiușan și Roxana Pătrașcu, curatori ai expoziției, în zilele de vineri, 21 și miercuri, 26 februarie 2025, la ora 15:00.
Expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României' este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la 10 martie 2025 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00, potrivit sursei amintite.
***
*''Mineralia Cluj -Napoca - Cristale de mărțișor'' - expoziție de cristale, podoabe din pietre naturale, minerale, ornamente, mărțișoare - are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei între 21 și 23 februarie.
''Mineralia'' aduce între obiectele expuse jaspul, o piatră comună devenită piatră de podoabă. Jaspul este o silice (SiO2) cu structură microcristalină cu numeroase elemente chimice incluse. Are duritate medie, este opac (netransparent), cu un luciu sticlos și o spărtură neregulată. Se presupune că denumirea de 'jasp' ar fi de origine egipteană sau persană (yashp), potrivit https://www.muzeul-etnografic.ro/.
Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei/Facebook
Pe măsura descoperirii a numeroase zăcăminte peste tot în lume, varietățile de jasp au intrat în lumea pietrelor de podoabă cu denumiri pe cât de creative pe atât de reprezentative pentru culorile sau structurile sale. Deși este o piatră relativ comună, datorită frumuseții și diversității sale, jaspul și-a găsit un loc important și binemeritat în lumea bijuteriilor, fiind folosit astăzi la scară largă în fabricarea de podoabe și obiecte decorative, exemplifică sursa citată.
***
*Un program special dedicat tradiționalei sărbători de Dragobete va fi prezentat, în perioada 22-24 februarie, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Păstrând tradiția, Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti', invită publicul la Dragobete, numit și Cap-de-Primăvară, sărbătoarea împăcării și reînnoirii întregii firi, în perioada 22 - 24 februarie 2025.
Pe aleile satului, vizitatorii se pot bucura de cântec, joc și voie bună, produse tradiționale și creații alese ale meșterilor populari. De asemenea, pot afla despre descântece de Dragobete, credințe străvechi și povești despre fiul Babei-Dochia, nuntirea păsărilor și vremea înfrățitului, potrivit paginii https://muzeul-satului.ro/.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Pe 23 februarie, de la ora 12.00, începe un spectacol la care participă artiști din registrul muzicii populare, reprezentând diferite zone ale țării și nu numai - Raluca Diaconu - Prahova, Andrada Jivan - Gorj, Ion Drăgan - Gorj, Florin Pârlan - Teleorman, Nicu Mâță - Republica Moldova, alături de Ansamblul folcloric Perinița din Otopeni.
Cei mai talentați vizitatori vor putea lua parte la un concurs al poeziei de dragoste, iar iubitorii muzicii folk se vor bucura de un recital susținut de cantautorul Dan Vasilescu.
Programul târgului este: 22 - 24 februarie, interval orar 9.00 - 17.00, iar programul spectacolului - 23 februarie, 12.00 - 15.00, conform sursei citate.
***
*La 23 februarie începe Classix Festival, un eveniment internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității, și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorul noilor tehnologii și al artelor de tip new media, potrivit https://classixfestival.ro/.
La ediția din 2025, ce se desfășoară în perioada 23 februarie - 2 martie, Classix revine cu un nou concept: ''Revelații!'' - o direcție artistică ce își are rădăcinile în momentele de claritate profundă, inspirație bruscă și descoperiri neașteptate. Dacă în edițiile trecute conceptul a fost orientat spre descoperirea dorințelor noastre (2024), metamorfoze (2023) sau instinctul primar al muzicii (2022), ''fiecare având în prim-plan un aplomb și un efect individual'', 'Revelația' își propune să atragă un public nou și divers, provocând audiența spre descoperirea colectivă prin intermediul muzicii, expune sursa citată.
Sursa foto: Classix/Facebook
Programul celei de-a șasea ediții Classix Festival este alcătuit din nouă concerte organizate în cele opt zile de desfășurare, în locații emblematice ale orașului Iași, precum Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară 'Mihai Eminescu', Teatrul Național 'Vasile Alecsandri', Catedrala Romano - Catolică Iași.
''In Reverentia'', concertul de deschidere devenit tradiție, va avea loc la Catedrala Romano-Catolică 'Sfânta Fecioară Maria, Regină' din Iași, pe 23 februarie, începând cu orele 19:30. Cvartetul Arcadia și violoncelistul Octavian Lup vor interpreta un program alcătuit din lucrări semnate de Liszt, Beethoven și Schubert, anunță site-ul evenimentului. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Un program special dedicat tradiționalei sărbători de Dragobete va fi prezentat, în perioada 22-24 februarie, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare