logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Platforma YouTube împlinește 20 de ani

Image

Apărută în timpul unei cine în urmă cu 20 de ani, YouTube a devenit o platformă esențială în viața de zi cu zi a persoanelor de toate vârstele, pe punctul de a depăși canalele de televiziune prin cablu în ceea ce privește utilizatorii plătitori, relatează marți AFP.

Legenda spune că ideea creării YouTube le-a venit colegilor de la PayPal Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim, la o cină. Site-ul web youtube.com a fost lansat la 14 februarie 2005.

Posibilitatea de a încărca înregistrări video a fost adăugată la 23 aprilie, când Jawed Karim a făcut public primul clip, intitulat 'Me at the Zoo' ('Eu la zoo').

Cele 19 secunde care îl arată pe tânăr stând în fața elefanților de la Grădina Zoologică din San Diego au fost vizionate de 348 de milioane de ori.

'YouTube a fost lansat de tipi din domeniul tehnologiei care își doreau un serviciu de găzduire video pentru a viziona reluări cu Janet Jackson în timpul Super Bowl', a declarat Ross Benes de la Emarketer, referindu-se la un incident celebru petrecut în timpul unui spectacol din pauza finalei campionatului de fotbal american din 2004, când Justin Timberlake a expus unul dintre sânii cântăreței.

'Astăzi, este cel mai mare serviciu video digital din lume în ceea ce privește timpul petrecut pe platformă de către utilizatori și veniturile din publicitate - este un adevărat mastodont', a continuat analistul.

Peste 2,5 miliarde de utilizatori au vizitat YouTube anul trecut, iar numărul de abonați la serviciul său premium a ajuns la 100 de milioane, potrivit Statista.

'În urmă cu 20 de ani, ar fi părut ridicol ca acest site cu tineri care fac parodii video ar putea deveni într-o zi o amenințare pentru Disney, ABC și CBS', a spus Benes.

- 'Furtun' de videouri -

YouTube îi amenință pe titanii televiziunii fără a avea studiouri sau costuri de producție, deoarece conținutul este încărcat de utilizatori, de la jocuri video jucate în timp real la clipuri din concerte, emisiuni TV, tutoriale și clipuri de campanie electorală.

'Este un adevărat furtun de conținut, pe care nu-l poți opri și există ceva pentru toată lumea, așa că oamenii sunt întotdeauna conectați', a precizat Benes.

Potrivit Google, internauți din întreaga lume urmăresc peste un miliard de ore de conținut YouTube în fiecare zi, numai pe televizoare.

Achiziția platformei de către acest gigant al internetului, în 2006, pentru 1,65 miliarde de dolari, este considerată pe scară largă drept o lovitură de maestru.

Grupul californian și-a adăugat algoritmii de căutare online și instrumentele de publicitate pe site-ul cunoscut pentru fanii săi, dar nu și pentru veniturile asigurate.

'YouTube a făcut parte din acea revenire după colapsul 'punct-com' (în 2000, n.r.), când start-up-urile și-au dat seama că este important să genereze venituri din activitățile lor', a comentat analistul independent Rob Enderle.

De asemenea, Google a încheiat acorduri cu studiouri de producție și rețele de televiziune pentru a evita să fie vizat de procese pentru încălcarea drepturilor de autor.

Anterior, existau mult mai multe 'înregistrări video piratate' și 'nuditate', a amintit Benes.

Grupul a lansat, de asemenea, o versiune îmbunătățită în ceea ce privește protecția copiilor și, în general, a fost mai ferit comparativ cu rețelele sociale concurente, de la Instagram la TikTok.

- 'YouTube se schimbă' -

Rob Enderle atribuie o mare parte din meritul maturizării YouTube fostei CEO Susan Wojcicki, care a încetat din viață anul trecut. 'Ea a fost pur și simplu fenomenală la locul de muncă și a demonstrat cum ar trebui făcute lucrurile', a spus el.

Se preconizează că platforma va avea mai mulți abonați plătitori decât orice canal de televiziune prin cablu în următorii doi ani, potrivit Emarketer.

Au apărut însă și mulți alți concurenți, de la servicii de streaming (Netflix, Disney și altele) până la aplicații cu înregistrări video scurte și distractive create de utilizatori, în frunte cu TikTok.

La fel cum Meta (Facebook, Instagram) a imitat TikTok cu 'Reels', YouTube a lansat 'Shorts'.

Puterea TikTok, cu algoritmul său de recomandare, pare să fi determinat YouTube să îi expună mai mult pe creatorii de conținut mai mici pe pagina de pornire, și nu doar pe celebrii 'YouTuberi', conform observațiilor lui 'Robert G'. 'Sunt foarte fericit că YouTube se schimbă și sper că va continua s-o facă, pentru că oferă multor oameni șansa de a reuși', a declarat recent creatorul, o veche prezență pe această platformă. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 437

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Stiinta 05-05-2025 10:46

Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei

Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Stiinta 04-05-2025 16:38

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor

V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte

Stiinta 04-05-2025 13:45

În Texas, Elon Musk a reușit să transforme sediul companiei SpaceX într-o localitate oficială

Multimiliardarul Elon Musk a reușit sâmbătă să creeze un mic oraș în Texas în jurul complexului industrial al companiei sale spațiale SpaceX, după ce aproximativ 300 dintre angajații săi au votat aproape în unanimitate în favoarea proiectului, informează AFP. Majoritatea celor 283 de persoane chemate la urne, anga

Stiinta 04-05-2025 12:20

Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice

Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP. La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis