logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii Naționale/ Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan': Eminescu trebuie demitizat, citit și recitit

Image

Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, a afirmat miercuri, la ceremonia dedicată Zilei Culturii Naționale, că 'omul deplin al culturii românești', Mihai Eminescu, trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti.

'Toate aceste atribute de poet național, român absolut etc. sunt exagerări, exagerări pozitive, care, din păcate, nu fac întotdeauna bine. Un geniu nu poate fi analizat critic. Un om deplin al culturii române nu mai poate fi supus unui criteriu literar sau de critică literară. De aceea el trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult. A trăit 39 de ani și a scris peste 15.000 de pagini. Trebuie spus: Eminescu nu e genial în tot ce a scris. E genial în unele poezii. De aceea, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti. În rest, îl putem omagia desigur la 15 ianuarie și 15 iunie, dar între acestea ar trebui să-l mai și citim. Pentru că, dacă nu-l citim, Eminescu nu există. El spunea: 'Apăi, pentru cine nu citește nu există cărți.' Există mai mulți Eminescu. Unul din ei poate să ne placă. Sau toți. El vorbește fiecărei generații altfel. Noi ne verificăm cultural în Eminescu, adică să vedem ce mai înțelegem azi din el. Dacă nu înțelegem nimic înseamnă că cultura noastră s-a prăbușit și nu suntem pe un drum foarte bun. Dacă vrem să-l găsim pe Eminescu nu trebuie să-l lăudăm doar în mari cuvinte, ci trebuie să-l căutăm și să-l înțelegem înainte chiar de a-l găsi', a spus scriitorul Ioan F. Pop.

Acesta a dorit să amintească că cel care i-a deschis poarta literaturii române lui Eminescu este bihoreanul Iosif Vulcan, care l-a debutat pe tânărul de 16 ani în Revista 'Familia', numărul 6/1866 cu poemul 'De-aș avea...', schimbându-i și numele.

'Dacă despre Eminescu, Constantin Noica spunea că este 'omul deplin al culturii române', trebuie spus și despre Iosif Vulcan că este 'omul deplin al generozității literare'. Pentru că el l-a debutat pe acel june de 16 ani nu pe un criteriu valoric, de mare valoare literară, ci pe un criteriu de generozitate. Iosif Vulcan era extrem de generos. Fără Iosif Vulcan, probabil că destinul lui Eminescu ar fi fost puțin diferit, dar trebuie știut în alt mod că oriunde ar fi debutat Eminescu, orice ar fi făcut Eminescu, rămânea același Eminescu doar că noi îl știm debutat de Iosif Vulcan. Este primul care îi deschide poarta acestui tânăr, cu un poem de o anumită factură folclorică - George Călinescu spunea că este pastișă după Alecsandri, poem modest, dar îi deschide poarta acestui june de numai 16 ani și îl debutează în literatura română', a menționat curatorul muzeului.

Evenimentul prilejuit de Ziua Culturii Naționale a avut loc la statuia lui Eminescu din centrul municipiului Oradea. Moderat de decanul Facultății de Litere a Universității Oradea, Veronica Buciuman, manifestarea culturală a început cu intonarea Imnului Național al României, în prezența oficialilor, a unui grup de elevi și tineri și a câtorva zeci de orădeni, oameni de cultură.

Într-un scurt discurs intitulat 'Eminescu - un scriitor surprinzător', lectorul universitar dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog la Facultatea de Litere orădeană, a subliniat că, într-un secol al afirmării națiunilor, momentul Eminescu este 'un triplu salt, ce ne aduce în rândul națiunilor foarte repede': cultural, este un salt calitativ, estetic, o line de pornire foarte sus pentru întreaga literatură română și un salt lingvistic, pentru limba română.

'Avem senzația uneori că ne aflăm în fața unui obiect de muzeu extraordinar de prețios. Plasa mea de salvare a fost, însă, lectura personală și această mică intervenție a mea este un îndemn la lectură. Pentru că atunci când îl citim personal pe Eminescu, la firul ierbii, la firul textului, îl putem descoperi surprinzător. Vă spun de ce. Dacă citim textul jurnalistic, vom descoperi un autor foarte bine ancorat în realitate, foarte incisiv, foarte direct, un om al vremii lui și al cetății. Dacă vom citi poezie, ne dăm seama că el a potențat valențele limbii române într-un mod pe care noi nu le-am cunoscut până la el. Și mai ales, dacă citim proza lui Eminescu, care cred eu că e o Cenușăreasă a literaturii eminesciene, vom descoperi un Eminescu foarte modern, care experimentează foarte mult, care comunică cu cititorii lui în mod direct prin textul literar. Închei așadar cu un îndemn la lectură. Poate mult mai important decât să vorbim de Eminescu este să-l citim și în mod cert ne va surprinde pe toți', a spus, în cuvântul său, dr. Anca Tomoioagă.

Programul a continuat cu recitarea poeziei 'Mortua est' de către studenta la Litere Janna Murășan și cu un recital de patru poeme eminesciene, așezate pe muzică de compozitorii orădeni Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic și M.C. Hentes, interpretate de Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu, membri ai Rock Filarmonica Oradea. Cele patru piese, în stiluri muzicale diferite, se regăsesc în lucrarea 'Mari melancolii și aspre indignări' și în Sonetul muzical eminescian, ale lui Florian Chelu.

'În urmă cu exact 25 de ani, tatăl meu, Florian Chelu Madeva a primit medalia și brevetul 'Eminescu 150 de ani', de la președintele Emil Constantinescu, respectiv Ministerul Culturii. CD-ul 'Mari melancolii și aspre indignări' cuprinde melodii ale unor compozitori orădeni pe texte eminesciene, este în patru limbi, engleză, italiană, maghiară și română, finanțată de Ministerul Culturii. Ar fi trebuit să apară în zece limbi, dar nu s-au mai găsit fonduri', a declarat Alexandrina Chelu.

La final s-au depus buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea și Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 649

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-04-2025 14:56

Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a

Cultura - Media 15-04-2025 11:47

A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a

Cultura - Media 15-04-2025 09:49

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'

Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb

Cultura - Media 14-04-2025 20:26

Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub

Cultura - Media 14-04-2025 19:30

Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei

Cultura - Media 14-04-2025 15:32

Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin

O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.

Culte 14-04-2025 15:10

Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An

Culte 14-04-2025 13:32

Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac

Cultura - Media 14-04-2025 13:14

Arad: Un băiat de 11 ani colecționează șerpi, tarantule și scorpioni și participă la expoziții

Un băiat de 11 ani din Arad, Armin Alexandrescu, colecționează șerpi din specii precum anaconda, pitoni sau boa, dar și tarantule și scorpioni, pe care le poartă în expoziții în țară.   Armin Alexandrescu a înc

Cultura - Media 14-04-2025 13:09

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie, în Piața Constituției

Cântăreața americană Jennifer Lopez va concerta la București, la cea de-a treia ediție Summer in the City, show inclus în cadrul noului său turneu mondial 'Up All Night Live', informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Jennifer Lopez și-a dorit în mod special să concerteze în Piața Constituției, în fața emblematice

Culte 13-04-2025 11:21

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii

Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

Culte 13-04-2025 07:00

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei

Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni

Culte 12-04-2025 19:33

VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat

Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu

Cultura - Media 12-04-2025 18:42

Timiș: 'Lumina Floriilor în icoană', o expoziție a copiilor, la Muzeul Satului Bănățean

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea loc, duminică, vernisajul expoziției de pictură 'Lumina Floriilor în icoană', lucrările micuților prezenți la eveniment reprezentând imaginea copiilor cu ramuri verzi de la porțile Ierusalimului, care Îl întâmpină pe Domnul Iisus Hristos în lumina Sfintei Învieri.

Cultura - Media 12-04-2025 12:30

Marian Râlea: Acum 24 de ani ne-am propus să îi învățăm pe copii cum să devină eroi din povești

Actorul Marian Râlea, Magicianul Poveștilor, sărbătorește duminică, de Florii, împreună cu Teatrul Național pentru Copii Abracadabra, 24 de ani de când a fost ridicată pentru prima oară cortina pentru spectacole ale unui teatru interactiv în care copiii urcă pe scenă și devin eroii cei buni și frumoși ai basmelor. '