logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii Naționale/ Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan': Eminescu trebuie demitizat, citit și recitit

Image

Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, a afirmat miercuri, la ceremonia dedicată Zilei Culturii Naționale, că 'omul deplin al culturii românești', Mihai Eminescu, trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti.

'Toate aceste atribute de poet național, român absolut etc. sunt exagerări, exagerări pozitive, care, din păcate, nu fac întotdeauna bine. Un geniu nu poate fi analizat critic. Un om deplin al culturii române nu mai poate fi supus unui criteriu literar sau de critică literară. De aceea el trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult. A trăit 39 de ani și a scris peste 15.000 de pagini. Trebuie spus: Eminescu nu e genial în tot ce a scris. E genial în unele poezii. De aceea, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti. În rest, îl putem omagia desigur la 15 ianuarie și 15 iunie, dar între acestea ar trebui să-l mai și citim. Pentru că, dacă nu-l citim, Eminescu nu există. El spunea: 'Apăi, pentru cine nu citește nu există cărți.' Există mai mulți Eminescu. Unul din ei poate să ne placă. Sau toți. El vorbește fiecărei generații altfel. Noi ne verificăm cultural în Eminescu, adică să vedem ce mai înțelegem azi din el. Dacă nu înțelegem nimic înseamnă că cultura noastră s-a prăbușit și nu suntem pe un drum foarte bun. Dacă vrem să-l găsim pe Eminescu nu trebuie să-l lăudăm doar în mari cuvinte, ci trebuie să-l căutăm și să-l înțelegem înainte chiar de a-l găsi', a spus scriitorul Ioan F. Pop.

Acesta a dorit să amintească că cel care i-a deschis poarta literaturii române lui Eminescu este bihoreanul Iosif Vulcan, care l-a debutat pe tânărul de 16 ani în Revista 'Familia', numărul 6/1866 cu poemul 'De-aș avea...', schimbându-i și numele.

'Dacă despre Eminescu, Constantin Noica spunea că este 'omul deplin al culturii române', trebuie spus și despre Iosif Vulcan că este 'omul deplin al generozității literare'. Pentru că el l-a debutat pe acel june de 16 ani nu pe un criteriu valoric, de mare valoare literară, ci pe un criteriu de generozitate. Iosif Vulcan era extrem de generos. Fără Iosif Vulcan, probabil că destinul lui Eminescu ar fi fost puțin diferit, dar trebuie știut în alt mod că oriunde ar fi debutat Eminescu, orice ar fi făcut Eminescu, rămânea același Eminescu doar că noi îl știm debutat de Iosif Vulcan. Este primul care îi deschide poarta acestui tânăr, cu un poem de o anumită factură folclorică - George Călinescu spunea că este pastișă după Alecsandri, poem modest, dar îi deschide poarta acestui june de numai 16 ani și îl debutează în literatura română', a menționat curatorul muzeului.

Evenimentul prilejuit de Ziua Culturii Naționale a avut loc la statuia lui Eminescu din centrul municipiului Oradea. Moderat de decanul Facultății de Litere a Universității Oradea, Veronica Buciuman, manifestarea culturală a început cu intonarea Imnului Național al României, în prezența oficialilor, a unui grup de elevi și tineri și a câtorva zeci de orădeni, oameni de cultură.

Într-un scurt discurs intitulat 'Eminescu - un scriitor surprinzător', lectorul universitar dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog la Facultatea de Litere orădeană, a subliniat că, într-un secol al afirmării națiunilor, momentul Eminescu este 'un triplu salt, ce ne aduce în rândul națiunilor foarte repede': cultural, este un salt calitativ, estetic, o line de pornire foarte sus pentru întreaga literatură română și un salt lingvistic, pentru limba română.

'Avem senzația uneori că ne aflăm în fața unui obiect de muzeu extraordinar de prețios. Plasa mea de salvare a fost, însă, lectura personală și această mică intervenție a mea este un îndemn la lectură. Pentru că atunci când îl citim personal pe Eminescu, la firul ierbii, la firul textului, îl putem descoperi surprinzător. Vă spun de ce. Dacă citim textul jurnalistic, vom descoperi un autor foarte bine ancorat în realitate, foarte incisiv, foarte direct, un om al vremii lui și al cetății. Dacă vom citi poezie, ne dăm seama că el a potențat valențele limbii române într-un mod pe care noi nu le-am cunoscut până la el. Și mai ales, dacă citim proza lui Eminescu, care cred eu că e o Cenușăreasă a literaturii eminesciene, vom descoperi un Eminescu foarte modern, care experimentează foarte mult, care comunică cu cititorii lui în mod direct prin textul literar. Închei așadar cu un îndemn la lectură. Poate mult mai important decât să vorbim de Eminescu este să-l citim și în mod cert ne va surprinde pe toți', a spus, în cuvântul său, dr. Anca Tomoioagă.

Programul a continuat cu recitarea poeziei 'Mortua est' de către studenta la Litere Janna Murășan și cu un recital de patru poeme eminesciene, așezate pe muzică de compozitorii orădeni Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic și M.C. Hentes, interpretate de Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu, membri ai Rock Filarmonica Oradea. Cele patru piese, în stiluri muzicale diferite, se regăsesc în lucrarea 'Mari melancolii și aspre indignări' și în Sonetul muzical eminescian, ale lui Florian Chelu.

'În urmă cu exact 25 de ani, tatăl meu, Florian Chelu Madeva a primit medalia și brevetul 'Eminescu 150 de ani', de la președintele Emil Constantinescu, respectiv Ministerul Culturii. CD-ul 'Mari melancolii și aspre indignări' cuprinde melodii ale unor compozitori orădeni pe texte eminesciene, este în patru limbi, engleză, italiană, maghiară și română, finanțată de Ministerul Culturii. Ar fi trebuit să apară în zece limbi, dar nu s-au mai găsit fonduri', a declarat Alexandrina Chelu.

La final s-au depus buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea și Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 564

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-02-2025 16:38

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act

Cultura - Media 10-02-2025 15:41

Ziua Brâncuși - sărbătorită, pe 19 februarie, la MNAR

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar.

Cultura - Media 10-02-2025 12:39

Ziua îndrăgostiților la ONB: 'Cenușăreasa', 'Trubadurul' și 'Bărbierul din Sevilla' - de miercuri până duminică

Opera Națională București celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri până duminică, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal. Potrivit unui comunicat al ONB, transmis luni AGERPRES, iubitorii baletului și artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' d

Cultura - Media 10-02-2025 10:57

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă. 'Cu o activita

Cultura - Media 09-02-2025 11:12

Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român

'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test

Cultura - Media 09-02-2025 10:36

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul

Cultura - Media 09-02-2025 09:00

REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului

Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi

Cultura - Media 08-02-2025 09:00

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și

Cultura - Media 07-02-2025 12:28

Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale

Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir

Cultura - Media 07-02-2025 10:09

Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro

Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,